Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

6 setembre 2016
Categoria/es: General

38ena ROMERIA DE LA RIBAGORÇA A CAPELLA

 “En la dolcesa de la seva mirada, redescobrim l’alegria de la tendresa de Déu” (Papa Francesc)

Una nova edició de la Romeria de les Marededéus de la Ribagorça s’ha donat cita a Capella, un petit municipi proper a Graus, a la vall de l’Isàvena. Els romers ens hem anat concentrant a la plaça de l’església de San Martí, després de recollir els objectes amb els que ens havien donat la benvinguda a l’arribada al poble: una bossa o bé un barret, un rosari, un préssec, la xapa i l’enganxina de la trobada. La processó de més d’un miler de romers amb quaranta imatges de marededéus, ha anat baixant pels carrers costeruts del poble fins al camp de futbol, prop del monumental pont romànic, en una xona frondosa propera al riu.

La Missa ha estat presidida pel bisbe de la diòcesi Barbastro-Monzón, Don Ángel Pérez, concelebrant amb una vintena de sacerdots. També hi han participat les autoritats municipals i comarcals de la Ribagorça. Sergio Baldellou, alcalde de Capella, ha obert l’acte amb unes paraules d’agraïment als veïns i voluntaris que s’havien involucrat en els preparatius d’una jornada tan especial.

El bisbe Don Ángel, que visitava Capella per primera vegada, ha dit que després de l’experiència de l’any passat a Campo esperava amb il·lusió aquesta Romeria perquè és un esdeveniment que uneix tot el poble i un exemple de festa fraternal i devoció al voltant de la Mare de Déu: “Misericordia se escribe con M de María, icono de la ternura de Dios.” També ha explicat alguna vivència de devoció senzilla a la Mare de Déu: “Su mirada siempre me consuela, me conforta y me anima”. I en referència al primer miracle de Jesús, a Canà, ens ha animat a pregar com si fóssim la Mare de Déu pels que no tenen vida, pa o treball, “para que no falte la vida en nuestros valles y el patrimonio que nos han dejado nuestros antepasados perdure entre nosotros”.

El Bisbe també ha recordat el gran regal de la fe que mai podrem agrair prou, i ha insisitit en la necessitat de pregar per les vocacions sacerdotals: “Esta fe sigue permaneciendo en los pueblos, en muchos casos por sacerdotes de allende los mares. Que María nos siga regalando sacerdotes para animar y sostener nuestra fe.”

Al final de la l’Eucaristia Don Angel ha beneït unes coques per a compartir com a signe de solidaritat en aquesta festa al voltant de Maria, i com a signe de comunió amb les parròquies i els seus sacerdots de la diòcesi germana de Lleida.

Aquesta trobada anual ja porta trenta vuit anys ininterromputs des de la primera Romeria que va tenir lloc a Sopeira, l’any 1979. La comarca natural de la Ribagorça -aragonesa i catalana- continua essent el bressol i el lloc d’encontre de la Romeria, que s’ha anat obrint a la participació d’altres comarques de Lleida i Osca. Enguany la comarca del Sobrarb també s’hi ha fet present, ampliant el nombre d’advocacions marianes que hi participen i, lògicament, de devots de la Mare de Déu. La Romeria de les Marededéus de la Ribagorça ja és un dels encontres religiosos més multitudinaris dels Pirineus i una eina fonamental d’agermanament  de les comarques i la seva gent al voltant de la Mare de Déu.

De Lleida hi han arribat tres autocars acompanyant la Mare de Déu de Butsènit i la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida. En el camí d’anada a Capella, els feligresos del Carme que hi hem participat hem tingut l’oportunitat de visitar el Santuari de Torreciutat. Tot per completar una jornada intensament mariana que l’any vinent ens aplegarà, si Déu ho vol, a Benasque.

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn