Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

La Nostra Parròquia / La Nostra Comunitat

La Nostra Parròquia: Anys 1996-2001

La Nostra Parròquia neix com una revista-butlletí que promou Mn. Joan Ramon Ezquerra des del seu nomenament com a rector de la parròquia del Carme. Es va publicar anualment, i abans de Setmana Santa, des de 1996 fins 2001. Es distribuia per totes les cases i comerços de la demarcació parroquial. Del seu contingut i missatge en parla el mateix rector en la presentació del primer número de la publicació:

“Amics, teniu a les vostres mans una petita revista. Ve de la vostra  parròquia: ens agradaria que tots diguéssiu, amb goig i ben de cor: “la nostra parròquia de la Mare de Déu del Carme.” Hi trobareu informacions dels petits grups que treballen a la parròquia, del que són i del que fan. També la relació dels que durant l’any 1995 han rebut el sagrament del baptisme, Primera Comunió, Confirmació, o ha estat l’any de la seva Boda; fins i tot la llista dels difunts de l’any. És, més que tot, una… comunicació que voldria convertir-se en diàleg. S’adreça a tots els qui viviu en la demarcació de la parròquia de la Mare de Déu del Carme. Sense cap excepció. […] Voldríem dir-vos que al nostre cor… hi sou tots. Perquè tots, absolutament tots, esteu al cor de Déu.”

Les pàgines de la revista van anar informant puntualment de totes les activitats desplegades pels diferents grups de pastoral parroquial, les obres i reformes realitzades al temple o dependències parroquials, la història, l’obra artística, els horaris de Setmana Santa, les peregrinacions organitzades i les cròniques de les que s’havien realitzat, el moviment parroquial, la celebració de l’Assemblea, entrevistes… També informava de les comunitats religioses i educatives de la demarcació, especialment dels PP. Franciscans i del Col·legi de la Sagrada Família…, d’activitats diocesanes o eclesials importants com el Pla de Pastoral, el gran Jubileu de l’any 2000, la beatificació de Francesc Castelló… A més, transmetia els anhels pastorals del rector i unes valuoses pinzellades de formació cristiana.

 

La Nostra Comunitat: Anys 2002-2023

Amb el nomenament de Mn. Joan Mora com a rector del Carme, la parròquia esdevé un dels tres nuclis parroquials de la Unitat Pastoral de l’Eix, juntament amb Sant Pere i Sant Joan. La reordenació territorial diocesana va comportar una nova orientació de l’activitat pastoral de la que se’n fa resò la revista-butlletí. “La Nostra Comunitat” no és només un canvi de títol, sinó una expressió de la voluntat del rector de vincular les tres parròquies sense perdre la seva identitat:

     “Les comunitats parroquials, formades pels mossens, religiosos i religioses i seglars, tenen com a missió experimentar el goig de la unitat i de la fraternitat: ‘Oh quin gran goig i quina joia quan els germans s’estimen’, i fer extensives aquestes realitats a tos els feligresos.” (NC nº 1, any 2002).

     “Us convido agrupar-nos en aquest esforç per formar personalitats cristianes fortes i lliures, sàvies i humils, que promoguin la cultura cristiana de l’amor, oberta a la vida, a la justícia, a la bondat i al bé comú.” (NC nº 2, any 2003).

     “Una de les qualitats que han de tenir les nostres comunitats, i que no es pot deixar de banda, és la de la coherència amb la doctrina de Crist. Sempre, les comunitats eclesials han d’adaptar-se al programa de vida de l’únic Mestre, Jesucrist. […] Amb aquestes paraules els mossens de la Unitat de l’Eix fem una crida a una autèntica conversió i a un compromís de coresponsabilitat en la transformació del nostre món segons el projecte de Déu” (NC nº 3, any 2004).

Amb aquest esperit “La Nostra Comunitat” ha estat alhora un mitjà d’informació i de formació, i una expressió d’aquest camí compartit que les tres parròquies (Sant Pere fins l’any 2012) han iniciat avançant vers la mateixa meta: el Crist. El format i el contingut informatiu ha continuat el plantejament de La Nostra Parròquia. La seva edició també és anual i més àmplia, a fi de distribuir-se a les cases i comerços de les tres demarcacions parroquials. Amb el temps s’ha anat enriquint progressivament amb altres informacions i notícies, també diocesanes… i han mostrat progressivament la presència de les noves comunitats nacionals i espirituals dins la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan. A la vegada la revista s’ha anat editant amb més presència d’imatges i amb el format a tot color. En algunes edicions va recuperar el seu nom original: ‘La Nostra Parròquia’.

Mn. Joan Ramon Ezquerra i Mn. Jaume Pons, rectors de la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan entre els anys 2018 i 2023, han donat continuïtat a la revista. Les dificultats de la pandèmia van suposar una oportunitat de millora creativa a l’iniciar-se l’edició interactiva dels butlletins anuals. Així, a partir del núm. 19, corresponent a l’any 2021, cadascuna de les notícies publicades a la revista disposa d’un enllaç que permet accedir a la seva versió ampliada a la web de la Unitat Pastoral. Ha estat una manera d’estalviar recursos econòmics i, a la vegada, d’ampliar la difusió de la informació.