La Secretaria General del Sínode va publicar el 7 de juliol les Pistes per a la fase d’implementació del Sínode. Es tracta d’un instrument per a acompanyar l’última fase del procés sinodal. Amb la seva publicació es busca un doble propòsit. D’una banda, oferir a les Esglésies locals de tot el món un marc de referència compartit que faciliti el caminar junts. Per una altra, promoure el diàleg que conduirà a l’Església cap a l’Assemblea eclesial d’octubre de 2028.
El document ha estat elaborat per la Secretaria General del Sínode amb el parer favorable del seu Consell Ordinari, que va mantenir una trobada els dies 26 i 27 de juny, i aprovades pel Sant Pare Lleó XIV.
El text, organitzat en quatre capítols, pretén oferir, abans de res, una clau interpretativa de la fase d’implementació del procés sinodal: “La forma sinodal de l’Església està al servei de la seva missió i qualsevol canvi en la vida de l’Església té com a objectiu fer-la majorment capaç d’anunciar el Regne de Déu i donar testimoniatge de l’Evangeli del Senyor als homes i dones del nostre temps” com indica en la seva presentació.
A continuació, el text se centra en els destinataris de les pistes: el bisbe diocesà en primer lloc i els equips sinodals; per a continuar després amb el tercer capítol, que proporciona alguns criteris bàsics útils perquè l’actualització a nivell local estigui en harmonia amb la de tota l’Església. Finalment, el text conclou abordant la qüestió del mètode i els instruments.
La fase d’implementació del procés sinodal té com a punt de referència comuna el Document Final de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, fruit de l’escolta i el discerniment realitzats des de l’inici del procés sinodal. Aquesta fase pertany, abans de res, a les Esglésies locals, que són les veritables protagonistes i a les quals es demana implementar, en els diversos contextos, les indicacions autoritzades contingudes en el Document Final.
