Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 maig 2022
Categoria/es: General

CANONITZACIÓ DE CHARLES FOUCAULD ?EL GERMÀ UNIVERSAL?

Charles de Foucauld (Estrasburg, 1858 – Tamanrasset, 1916), soldat, explorador, monjo, ermità, pare del desert, ha estat proclamat Sant de l’Església Catòlica pel papa Francesc.

Figura que atrau, Charles de Foucauld és un convertit al catolicisme per contacte amb l’islam. El moment zero de la seva conversió se situa en el viatge que fa al Marroc entre 1883 i 1884. Viu, sobretot, en terres àrabs, i al desert d’Algèria, en comunió amb els tuaregs. A Tamanrasset és assassinat per uns lladres el 1916. La vida del germà Carles, com se’l coneix afectuosament, té moltes facetes: soldat, explorador, monjo, ermità, pare del desert, però va ser ordenat com a sacerdot diocesà de la diòcesi de Viviers, a França, i és com a capellà diocesà que va voler portar la presència de Déu en terres musulmanes. En concret al Marroc, on va constatar, com a explorador, que no hi havia cap capellà. Com entrar al Marroc en aquell moment no era possible, s’instal·la a prop de la frontera marroquina, a l’oasi de Beni Abbés, pensant un dia en poder-hi entrar.

Malgrat que la seva espiritualitat és seguida arreu per moltíssimes persones, ell l’únic que va fundar en vida va ser una associació de la qual formaven part i en pla d’igualtat religiosos, sacerdots i laics que es deia La Unió: inicialment es va dir Unió Sodalité, i avui la família espiritual s’anomena la Unió Charles de Foucauld, amb vint-i-un grups diferents.

Amb la canonització de Foucauld, el seu exemple d’espiritualitat local esdevé testimoni universal. Es posa de relleu universalment el valor d’una Església pobra, natzarena, propera, oberta als més pobres, posant en valor la seva vida i la relació amb altres religions i el respecte pels altres. Universalitza en un acte el que podria haver restat com a testimoniatge local. Una espiritualitat marcada per Natzaret i pels valors de la presència, l’amistat, el treball i de les petites coses. Foucauld es fixava molt en els anys de Jesús abans de predicar públicament, els trenta anys de vida abans, sent fuster anònim i predicant el testimoni personal. La seva família espiritual col·labora on pot i vol, però sobretot centra la seva vida amb la relació personal amb el Senyor, amb la pregària i el silenci, i després amb la vida de fraternitat amb els altres.

La canonització de Charles de Foucauld i la d’altres nou beats ha tingut lloc al Vaticà en una eucaristia presidida pel papa Francesc, en la que ha manifestat que en el nou Sant podem veure un profeta del nostre temps, que va ser capaç de treure a la llum l’essencialitat i la universalitat de la fe. El seu testimoni ens convida a fer desert, entrar en un mateix, i silenci per escoltar la veu de Déu que està present al nostre cor. 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn