Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

22 setembre 2019
Categoria/es: General

CELEBRACIÓ DE LA JORNADA DEL MIGRANT: ?NO ES TRACTA NOMÉS DE PERSONES, ES TRACTA DE CARITAT?

La Jornada Mundial de les Migracions s’ha celebrat a Lleida amb una Eucaristia, un festival i una competició de futbol. El format ha estat el mateix que en les anteriors edicions però amb un canvi de data, ja que el Papa enguany ha fixat la Jornada el diumenge 29 de setembre. Al coincidir aqueta data a Lleida amb la Festa de Sant Miquel, la celebració –d’acord amb el Sr. Bisbe- s’ha anticipat al diumenge anterior, 22 de setembre. Ha estat també la primera jornada després de la mort de Mossèn Joan Mora que igualment ha estat al cor de la celebració.

La Missa ha tingut lloc a la parròquia del Carme presidida pel bisbe Salvador i concelebrada per mossèn Joan Ramon Ezquerra, rector i delegat diocesà de pastoral d’immigrants, mossèn Jaume Pons, rector, i  mossèn Adrià Burca, sacerdot d’atenció pastoral dels romanesos catòlics de Lleida. S’hi han fet presents José Crespín, Sotsdelegat del Govern,  el tinent d’alcalde i diputat Paco Cerdà, els regidors Marisa Xandri i José Luis Osorio, i el president de la Federació de Cases i Centres Regionals Cosme García. El Cor Miorita i el grup hondureny han tingut cura de acompanyament musical de la cerimònia.

A l’homilia el Bisbe ha comentat la Paraula de Déu proclamada apel·lant a l’amor universal, sense cap tanca o barrera, ja que el nostre cor no es pot dividir, i a pregar pels que fugen de la misèria, la fam i l’exclusió. Tot referint-se a les lleis o normes que han estat fetes per a entendre’ns, el nostre Pastor s’ha referit a la dimensió suprema de l’Evangeli que revela que tots som fills de Déu amb els mateixos drets i deures: “Per a l’Església no hi ha fronteres. Proclamem el Déu manifestat per Jesucrist a l’Evangeli, que és Pare de tots. Per tant, nosaltres som germans els uns dels altres.” El Bisbe també ha expressat una cordial felicitació per la festa celebrada i ha demanat que “ens preocupem els uns dels altres i que tinguem un cor gran a banda de l’edat, el color, l’origen i la condició, posant per intercessora la Mare de Déu sota l’advocació del Carme.”

La celebració ha comptat amb l’assistència de nombrosos feligresos procedents d’altres països molts d’ells visibilitzats a través dels vestits típics que lluïen. Els més petits han participat en una vistosa processó d’ofrenes i en la pregària dels fidels orientada a Déu perquè atengui les necessitats de tots els migrants i refugiats del món. També l’oració final s’ha fet amb la mateixa intenció: “Envía tu Espíritu Santo sobre nuestros gobernantes, para que promulguen leyes y políticas acordes con la dignidad de toda persona humana. Concédenos la gracia de una santa audacia para ser solidarios con los más vulnerables entre nosotros y para ver en ellos el rostro de tu Hijo.”

Mn. Joan Ramon ha agraït a les autoritats que amb la seva presència mostren estar al costat dels immigrants. La Missa ha estat seguida d’una celebració festiva al Saló d’Actes del Col·legi Sagrada Família, que ha comptat amb la presència de Mn. Joan Ramon Ezquerra, acompanyat per la tinent d’alcalde Anna Campo i la regidora Marisa Xandri. El festival folklòric, presentat per Yuri Cobo i preparat per Bolívia,ha mostrat els ritmes i l’art de balls i cants d’immigrants llatinoamericans i africans. Com a novetat una sardana s’han fet present ballada per una colla de parroquians preparats per Pepita Elvira. La dansa catalana, precedida per un galop, ha estat el signe visible de l’acolliment que la nostra terra fa als immigrants; alguns d’ells també formaven part de l’anella.

Acabades les actuacions musicals la regidora Marisa Xandri ha lloat les actuacions que mostren com porten el ritme al cos i també ha transmès al col·lectiu d’immigrants que la Paeria està oberta a les seves necessitats. Mn. Joan Ramon també ha valorat molt les actuacions realitzades i ha transmès als presents l’essència del que amb la Jornada es volia ressaltar: “quienes de otras tierras habéis venido a la nuestra, no sois “intrusos” sino hermanos que nos enriquecéis con vuestras culturas; con unos valores de solidaridad que cuestionan el egoísmo i la individualidad en que a veces vive nuestra Sociedad en muchos aspectos; con vuestra religiosidad con unos componentes de sencillez y de profundidad admirables… Nos hacéis comprender que el mundo es una casa común, que hemos de saber compartir, como se comparten los bienes en una familia.”

El delegat diocesà de pastoral d’immigrants ha tancat l’acte recordant la figura de Mn. Joan, que l’havia promogut: “Aunque no lo véis aquí tambén esta presente el Padre Juan, que tanto os quiso y tanto os quiere. Os hará mucho bien hacerlo.”

La participació activa amb un clima de molt bona sintonia ha caracteritzat el desenvolupament de la Jornada, que ha acabat amb un pica-pica al pati del Col·legi. A la final del campionat de futbito, per la tarda, ha resultat guanyador l’equip Latin Club, amb cinc gols. El segon classificat va ser l’equip de Bolívia amb dos gols i, el tercer, América. Enhorabona!!

Agraïm una vegada més a les Germanes de la Sagrada Família que hagin obert les portes del seu Col·legi per acollir aquesta celebració que tant ajuda a la cohesió i integració del col·lectiu d’immigrants de la nostra ciutat. Un esdeveniment que l’any vinent tindrà continuïtat i Venezuela serà el país que tindrà cura de l’organització dels actes.

 Galeria de fotos

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn