Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

1 novembre 2016
Categoria/es: General

CELEBRACIÓ DE LES NOCES D?OR SACERDOTALS DE MOSSÈN JOAN

El dia 1 de novembre, Festa de Tots Sants, Mossèn Joan ha complert 50 anys de la seva ordenació sacerdotal. Per la importància d’aquest esdeveniment fonamental en la seva vida i en la vida de l’Església, les parròquies de la Mare de Déu del Carme i Sant Joan Baptista han volgut celebrar-lo adequadament, fent possible la participació de les parròquies, comunitats, institucions i persones que han estat i estan presents al llarg del seu ampli i intens ministeri sacerdotal, per transmetre-li l’afecte i l’admiració que li professem.

La celebració central ha estat l’Eucaristia presidida pel Bisbe Salvador que concelebrava amb Mn. Joan, Mn. Joan R. Ezquerra, el P. Francesc Vilà, guardià dels franciscans, Mn. Jaume Pedrós, Mn. Adrià Burca i Mn. Adrià Bulai, sacerdots romanesos, i Mn, Antonio Ruiz, diaca. També hi ha assistit el P. Daniel Simón sacerdot de la comunitat ortodoxa.

Mossèn Joan ha expressat els seus sentiments en iniciar l’Eucaristia amb aquestes paraules: “El Señor ha estado grande con nosotros, y estamos alegres, así reza el salmo; así quiero expresar mi sentimiento en esta Jornada. Él me ha escogido y ha guiado mis pasos desde la infancia en mi pueblo natal –Tragó de Noguera- y en toda mi época de formación en el Seminario de nuestra ciudad, donde tal día como hoy, Festividad de Todos los Santos, en la capilla central del mismo, recibí el sacramento del Orden al servicio de la Iglesia.

Hoy es un día de gratitud, un día de alabanza por el infinito amor de misericordia con que Dios me ha amado. En ese día, antes de recibir al Ordenación sacerdotal, se cantaron las letanías de los santos. Ellos habían de acompañarme en la tarea que la Iglesia me encomendara a través del Obispo. Son numerosos los santos y justos de la gloria que continúan acompañándome con solicitud fraterna aún ahora. Ellos nos protegen, nos sostienen y nos acompañan en el camino de la felicidad o de la vida cristiana…”

També ha recordat que “Mn. Ezquerra, amb qui hem compartit quasi tota la vida pastoral, també celebra el seu cinquanta setè aniversari de la seva Ordenació. També ell viu intensament aquesta Jornada.”

El Bisbe ha fet una salutació a tots i s’ha referit a l’Eucaristia com ‘l’única forma de celebrar la festa que tenim els cristians.’ En l’homilia ha fet una referència a l’evangeli de les Benaurances ‘en el que tenim el camí per als que vivim i la meta per als qui han arribat al cel practicant-les’. I ha afegit que ‘avui és un dia per a predicar i predicar l’esperança cristiana … perquè celebrem l’alegria de tants cristians que viuen les benaurances.’

El Bisbe ha centrat la segona part de l’homilia a ‘agrair els cinquanta anys de vida sacerdotal de Mossèn Joan … fent el que el Senyor li ha demanat, ha bolcat el cor de Jesucrist en favor dels demés.’ Ha agraït Déu el seu ministeri ‘que Mossèn Joan posa damunt l’altar’ i ha demanat que ‘siguem una mica com ell … i visquem en Jesucrist la força de lliurar-nos al servei dels més pobres i necessitats.’ I ha acabat amb unes paraules de Sant Joan d’Àvila: ‘Cuando queremos amar somos esclavos de Jesucristo, que significa ser esclavos de los demàs, pues Él nos amó más.’

La Coral del Carme i el Cor Miorita de la comunitat romanesa catòlica han fet l’acompanyament musical de tota la cerimònia. Les ofrenes, plenes de simbolisme, han estat preparades per totes les comunitats i col·lectius vinculats a la parròquia i a Mossèn Joan. El grup hondureny -Yanira, Ana i Braian-, la camerunesa Anette i la dominicana Raysa , també han dedicat unes cançons a Mossèn Joan: “Que detalle Señor, has tenido conmigo”; “Lo más importante es el Señor”, y “Te seguiré…”

En representació de la comunitat ortodoxa, Casiana ha fet una interpretació al piano que ha anat seguida del lliurament d’un ram de roses vermelles amb que el P. Daniel ha obsequiat a Mossèn Joan, “una per cada any del seu ministeri, del color de la sang que ha vessat i amb floretes blanques simbolitzant les ànimes que ha atansat a Déu.”

També Enric Ezquerra, germà de Mn. Joan Ramon, ha llegit un poema que li havia dedicat. Entre totes les felicitacions i mostres d’afecte també s’ha lliurat a Mossèn Joan un recordatori que recorda les etapes de la vida de Mossèn Joan: Tragó de Noguera, el Pont de Suert i la seva estada a Lleida a les parròquies de Sant Pere, Sant Joan i la Mare de Déu del Carme, estada centrada en l’acció com a Bon Samarità. La mateixa imatge s’ha repartit com a estampa per a tots els assistents.

L’acte d’homenatge ha consistit en la projecció d’un reportatge biogràfic de Mossèn Joan, amb les seves paraules intercalades amb records i felicitacions que nombroses persones representatives dels diferents llocs i col·lectius li han volgut fer arribar. Aquesta projecció ha tingut lloc al Local parroquial del Carme els dies 31 d’octubre i l’1 de novembre i s’ha complementat amb les felicitacions i obsequis institucionals i personals de l’alcalde Àngel Ros, els diputats Paco Cerdà, Toni Postius, Jordi Vivas en representació del TOAR, fra Genís Sánchez pels franciscans, l’Abuna Rewis i la comunitat copta, Josep Martí per l’Associació La Torxa, Àngel León per l’Agrupació de Pessebristes, Yanira i Beto pels llatinoamericans…. També els seus familiars i els tragonins representats per l’Associació d’Amics de Tragó de Noguera, que ja li havien fet l’homenatge el diumenge anterior, van sumar-se a aquesta doble celebració.

Volem agrair especialment a totes les persones i col·lectius que han participat presencialment i en la preparació prèvia dels actes: a Cosme Garcia, president de les Cases Regionals i Dolly Flores, conductors de l’acte d’homenatge; Ramon i Gerard Cavero que han tingut cura de la projecció i el so amb el seu equip tècnic; Núria Ma. Torrebella i Juan Antonio Santiago pel reportatge fotogràfic…

Mossèn Joan s’ha sentit molt acompanyat, molt reconegut i molt estimat en aquest homenatge. Donem gràcies a Déu pel seu exemplar testimoni de vida al servei de Déu, de l’Església i dels més necessitats durant els cinquanta anys de ministeri sacerdotal, i que hagi pogut viure intensament aquesta merescuda doble celebració. A la vegada, seguim pregant perquè Déu vulgui restablir-li plenament la seva salut i la seva vida pugui continuar donant molts bons fruits espirituals.

Amb molta emoció ha tancat la celebració eucarística amb les paraules d’agraïment i l’oració de la Missa del dia: “Concediu-nos de córrer sense destorbs cap els béns que ens prometeu.” I, també, amb la poesia de Mn. Agustí Bernaus al·lusiva al seu ministeri:

Noces d’Or, noces d’argent
dos replans d’una pujada,
d’on reprendre novament
la feixuga caminada…

Si a la fi de la comesa
amarats per la suor,
és l’espiga la que pesa…
benaurada pesantor.

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn