Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 gener 2018
Categoria/es: General

CELEBRACIÓ DEL 175É ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE SANTA TERESA JORNET

El 9 de gener de 1843 nèxia a Aitona la nena Teresa de Jesús Jornet Ibars, filla del matrimoni format per Francisco Jornet i Antonia Ibars. Ahir, quan s’esqueia exactament els 175 anys d’aquell naixement, el poble d’Aitona i la congregació de germanetes del Ancians Desemparats fundada per aquesta filla d’Aitona el 27 de gener de 1873, van celebrar amb festa grossa l’efemèride.

S’inicià ja de bon matí, quan els infants del poble portant globus blancs i un bon grup de germanetes arribades de diverses cases, van anar a rebre a l’entrada d’Aitona la imatge de la santa que entrà a la població damunt un vehicle guarnit. Es volia rememorar així l’entrada que feu la santa al seu poble el 12 d’agost de 1891, per fundar la casa asil de la congregació en la casa dels seus avis materns, havent estat rebuda aleshores per tot el poble.

La imatge de Santa Teresa Jornet va anar avançant lentament per l’avinguda 27 de gener, que recorda la data de la seva canonització a Roma (1974) pel Papa Pau VI, mentre sonaven els instruments de la banda musical de Fraga i repicaven les campanes de l’església parroquial i les de la residència Santa Teresa Jornet ubicada gairebé al final del trajecte. Allí fou rebuda pel bisbe de Lleida Salvador Giménez, el rector del poble, Mn. Francisco Ribas i altres mossens; així com per l’alcaldessa d’Aitona Rosa Pujol i regidors de l’ajuntament. L’alcaldessa donà en nom del poble la benvinguda a la Santa i tot seguit el bisbe de Lleida feu una oració de rebuda, per finalment una de les germanetes d’Aitona Sor Maria Jesús llegir unes paraules de la mateixa santa. La cloenda de la festiva rebuda a la santa la posaren els nens i nenes de l’escola quan tots a una deixaren a anar els globus que s’enlairaren i en els quals hi anaven pintades paraules com: amor, compartir, generositat…

Tot seguit la imatge de la santa, entre aplaudiments, fou conduïda fins la capella de la residència “Santa Teresa Jornet” on tingué lloc una solemne Eucaristia. S’inicià amb la lectura de la carta que envià a Aitona la mare general de la congregació Purificación Castro, amb paraules d’afecte i agraïment, tot fent un panegíric de la fundadora, en la commemoració del 175 aniversari del seu naixement.

Finalitzada l’Eucaristia, la imatge de la Santa fou treta de nou a l’exterior per iniciar la processó acompanyada per les germanetes, el bisbe de Lleida i concelebrants, l’alcaldessa i demés autoritats, aitonecs i gent vinguda de pobles propers i de la ciutat de Lleida, que l’havia de conduir fins al carrer que porta el seu nom on es troba la seva casa natal i molt propera a ella, l’antiga i recuperada Casa-Asil.

Davant la Casa-natal de la santa, el rector del poble Mn. Francisco Ribas va llegir la partida baptismal de la Santa, signada pel qui era aleshores rector del poble Mn. Francisco Palau Gaya. Ho feu del llibre original de baptismes d’Aitona, que havia estat traslladat a Aitona des de l’Arxiu del bisbat de Lleida.

 Tot seguit i davant l’antiga casa asil, la mare provincial de la congregació lliurà la clau de la casa a la mare secretària general, amb la qual obrí la porta acompanyada pel bisbe de Lleida i l’alcaldessa d’Aitona. Amb les portes obertes de bat a bat, el bisbe de Lleida procedí a la seva benedicció per a continuació ser introduïda en el seu interior la imatge de Santa Teresa Jornet, revivint així el moment en que la fundadora entrà per primera vegada a la casa asil del seu poble farà 127 anys.

 Amb aquesta cerimònia es donà per inaugurada la reforma de l’antiga casa asil que ha estat restaurada recuperant l’aspecte original de les seves façanes, retornant a les seves funcions originals els espais que s’han conservat i evocant alguns dels espais que havien desaparegut. L’objectiu de la reforma ha estat la recuperació de la seva memòria per a convertir-la en un testimoni de la història del lloc, i amb la magnífica i acurada recreació de les seves estances, apropar-nos a una imatge de com era la vida en el primer terç del segle XX, en aquesta llar dedicada a l’exercici de la caritat.

La reforma inclou espais audiovisuals que ajuden a comprendre la història d’aquest edifici des de la seva fundació fins l’any 1980, data en la qual les germanetes i els ancians van deixar l’antiga cas asil per traslladar-se a l’actual residència, que ahir va acollir aquest 175 aniversari del naixement de Santa Teresa Jornet.

Jordi Curcó

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn