Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 desembre 2018
Categoria/es: General

CONCERT BENÈFIC DE NADAL DE LA CORAL XIROIA EN EL 20è ANIVERSARI DE LA CORAL DEL CARME, QUE VA DIRIGIR BLANCA JULIÀ

Les Festes de Nadal ens acosten cada any els tradicionals concerts de Nadales. Enguany la Coral Xiroia de l’Ateneu Popular de Ponent ha escollit la parròquia del Carme per a realitzar el seu concert de Nadal. La seva directora, Blanca Julià Traveria, ha volgut fer coincidir la seva actuació amb la celebració del 20è aniversari del primer concert de la Coral del Carme, fundada per Mossèn Joan Ramon Ezquerra l’any 1996 i que ella va dirigir fins l’any 2004.

Ha estat un concert magnífic per la qualitat interpretativa d’un repertori  molt ben treballat i dirigit sota la batuta experta i entusiasta de la Blanca i que ha culminat amb el “Nadal Blanc”. Una de les cançons més ovacionades ha estat el “El petit vailet”, interpretat per la veu extraordinària de la Blanca, i els cantaires de la Coral fent la tornada.

A la simpàtica presentació dels temes, la Blanca hi ha anava introduint records i anècdotes del temps en què amagada darrera de l’altar posava veu i música amb la guitarra durant l’escenificació dels Pastorets infantils, quan encara no s’havia recuperat el Local parroquial i es feien a l’església. Tot amb el seu estil planer dins d’aquest espai tan familiar per a la jove directora.

Una vegada acabat el concert de la Coral Xiroia, que havia estat presentada per Miquel Àngel Soriano Montagut president de l’Ateneu ponentí, les seves veus s’han unit a les de la Coral del Carme interpretant sota la mateixa batuta “El Noi de la Mare”.

Ha estat un moment molt emotiu que s’ha intensificat amb les paraules que Mossèn Joan Ramon Ezquerra ha dedicat a Blanca Julià, a l’explicar el motiu de la celebració del Concert a la parròquia del Carme, tot expressant “un record en referència a quan ella era joveneta a la parròquia i cantava com un àngel; un agraïment, perquè hagi volgut aquí fer aquest festival de cançons amb motiu dels vint anys de fundació de la Coral del Carme; una felicitació, per haver cantat divinament, i per la sintonia entre coral i directora; i el desig de que segueixi en aquesta direcció i tingui sempre un gran èxit.”

Tot seguit ha fet lliurament a la Blanca d’un diploma “en agraïment per dirigir amb il·lusió i destresa la Coral del Carme des de la seva fundació per Mossèn Joan Ramon Ezquerra l’any 1996 fins el 2004, tot recordant el 20è aniversari del primer concert celebrat a la Missa del Gall de 1998.” A la vegada, la Coral del Carme ha obsequiat la seva primera directora amb una flor de Nadal; també a Rosa Fabregat, la directora actual, i a Meritxell Segarra, pianista de la Coral Xiroia. Tanmateix, la Coral Xiroia ha regalat un detall a cadascun dels membres de la Coral del Carme.  

El concert també ha tingut el seu vessant solidari i cal agrair les aportacions d’aliments per a Jericó per part dels cantaires i del nombrós públic que omplia l’església i que ha quedat ben colpit de la qualitat de l’emotiva vetllada musical nadalenca. Un concert amb àngel que ha acabat amb un cant conjunt de les dues corals i el públic “Tinguem tots un Bon Nadal”.

 

 

 

 

 

 

LA CORAL DEL CARME

La Coral del Carme se sent molt joiosa d’haver comptat amb una directora excepcional com la Blanca Julià Traveria, a qui admiren i estimen. Des del temps de la seva fundació, Maria Dolors Milà actuava com a cantaire, i també feia de cronista de la Coral a través de les pàgines del butlletí anual de la parròquia. En fem memòria a través d’aquest recull:

Any 1999

Aquest grup de la parròquia es va estrenar a la Missa del Gall del 98. Va intervenir després, amb il·lustracions corals, el divendres sant de l’any 99, en l’escenificació de la Passió. L’últim Nadal, en finalitzar la Missa del gall, va donar un concert de Nadales. Fa poques setmanes, el 3 de febrer, la Coral col·laborà en l’acte de presentació, a l’Auditori, d’un CD de Lluís Climent, compositor, organista i membre de la Coral.

La nostra directora és Blanca Julià Traveria, que ens dirigeix amb molta il·lusió i habilitat.

Vint-i-sis persones configuren avui la Coral del Carme.

Pocs són veus privilegiades. La majoria comptem només amb una certa predisposició i una bona dosi d’entusiasme .

I estem oberts a tots els qui hi vulgueu participar. Ens reunim els dijous, a les 8’30 del vespre, al local parroquial del Carme. Us hi esperem. Això sí, ens ho passem molt bé.

Any 2001

Coral de la Parròquia La Coral del Carme, sota l’experta direcció de Blanca Julià Traveria, ha seguit amb constància la seva activitat durant l’any 2000. Assaig cada dijous al vespre, a partir de 2/4 de nou. Actuacions a la parròquia: 21 d’abril, Divendres Sant: Participació amb diversos cants en l’escenificació d’alguns passatges de la Passió de Cervera. 24 de juny, Festa de Sant Joan: Concert de final de curs, amb un repertori de cançons del Renaixement Espanyol, tradicionals europees, de Bethoven i de Haendel. 24 de desembre: Concert de Nadal en finalitzar la Missa del Gall. Renovem la nostra invitació a formar part de la Coral a tothom que senti la música i el cant.

Any 2002

Ha continuat amb il·lusió el seu treball de preparació cada dijous i algun altre dia convingut, sota la direcció de Blanca Julià Traveria.

Durant l’any 2002 ha ofert diversos concerts:

– A la primavera, a l’Auditori, en l’acte de presentació del disc de Lluís Climent “Al piano”.

– Va interpretar, el Divendres Sant, dues peces en l’escenificació –a l’església del Carme– d’alguns passatges de la Passió de Cervera. 

– El 30 de juny, a la mateixa església, un variat recital de cançons amb motiu de la cloenda de curs dels diversos grups de la parròquia.

– La vetlla de Nadal, una audició de nadales en finalitzar la missa del gall.

En aquest moment la Coral està preparant un repertori de cançons que s’interpretaran en un concert a benefici de “Mans Unides”.

També s’assaja una “Missa Festiva” del compositor lleidatà Jesús Capdevila i algunes peces religioses que es cantaran en diversos actes que s’estan programant. 

Componen la Coral un grup de trenta persones, totes amb una entusiasta disposició.

Any 2003

Són de 25 a 30 els qui setmanalment, i amb una constància digna d´admirar es troben per a unir les seves veus sota la direcció d´una experta directora, la Blanca Julià.. La constància tot ho aconsegueix i d´uns començaments difícils, n’ha sorgit una CORAL capaç de presentar-se a l’Auditori Enric Granados en el festival de Mans Unides entre moltes altres actuacions. ¡NO PAREU!

Any 2004

 Des de la Coral fem nostra la crida que encapçala el Butlletí Informatiu de la Parròquia: la porta de la Rambla Ferran, 31, és oberta a tothom que la vulgui passar per tal de col·laborar amb el nostre grup: La Coral del Carme. Directora: Blanca Julià Traveria. Components: 26. Assaig: Tots els dijous a les vuit del vespre.

Actuvitats durant l’any 2004. A la parròquia del Carme: 9 d’abril:Col·labora amb dues escenes de la Passió: Oració a l’Hort, Darrer Sopar. 20 de juny: Missa amb motiu de la Festa Major dels Veïns del Barri de Noguerola 23 de juny: Concert commemoratiu final de curs dels Agents de Pastoral. 16 de juliol: Missa en la celebració de la patrona Mare de Déu del Carme. 24 de desembre: Recital de Nadales. En altres llocs: 21 de novembre: Participa en la VI Trobada d’Havaneres a l’ajuntament de Torrefarrera invitada per la Coral de la població.

Any 2005

En acabar el curs 2004-2005 la Blanca Julià que havia dirigit la nostra Coral des de l’inici de la formació del grup, hagué de deixar-nos per motius professionals. Naturalment, sense un motiu tan justificat, mai no li hauríem permès, ni ella hagués gosat, abandonar l’obra que havia vist néixer (1997) i a la que lliurà el seu impuls juvenil i habilitat. Endemés la Blanca coneix i n’està segura de la nostra admiració i estima. 

Mª Dolors Milà

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn