Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 març 2018
Categoria/es: General

CONFERÈNCIES QUARESMALS

En homenatge a Mossèn Joan Mora

 

 A l’església de Sant Pere

Un any més, la tercera setmana de Quaresma han tingut lloc a l’església de Sant Pere unes conferències formatives organitzades per l’Arxiprestat Seu Vella i obertes a tota la ciutat. S’han iniciat amb una Eucaristia presidida pel bisbe Salvador concelebrada per mossèn Jaume Pedrós, rector de Sant Pere; mossèn Lluís Sallán, arxipreste; i mossèn Joan Ramon Ezquerra, rector de la unitat pastoral Mare de Déu de Carme i Sant Joan. Al coincidir amb el primer mes de la seva defunció, la celebració s’ha fet en memòria de mossèn Joan Mora, que va ser rector de Sant Pere (2001-2012).

“Quaresma: invitació al seguiment de Jesús en la vida de cada dia” ha estat la proposta del bisbe Salvador en la seva intervenció. Una meditació que com a Bisbe adreçava al cor de l’Església, en tota la nostra diversitat, perquè estiguem ben units al Crist de l’Evangeli. El prelat ha destacat que "en tota reflexió cristiana hi ha dos nivells: el personal i el comunitari” però ha volgut prioritzar la dimensió comunitària així com la nostra col·laboració dins la nostra comunitat: viure amb goig la nostra fe com a condició necessària per poder-la predicar; estar sempre en camí i amb voluntat de reformar no els continguts (el Credo és permanent) sinó l’actitud: “Hem de tenir sempre present el Crist; sense Ell no podem fer res. L’hem de posar al centre de la nostra vida i que en tot moment ens preguntem “Què faria Jesús al nostre lloc?”

El Bisbe també va ressaltar quatre actituds a tenir en compte en les nostres parròquies: humils, acollidores, comprensives i misericordioses. I va recomanar fer una aturada per contemplar els signes dels temps, les mancances personals i enfortir la unitat. I va acabar fent una crida a “treballar per la comunió de les nostres parròquies”.

La segona sessió va consistir en una taula rodona de testimonis adults sobre el tema "Allò que m’ha sostingut en el seguiment de Jesús". Hi han participat el pare Àngel Briñas, el doctor Joan Viñas i Montse Sánchez, laica i mare de família.

I la tercera sessió ha consentit també en una taula rodona amb testimonis joves sobre el El que m’ha captivat per a posar-me en camí en el seguiment de Jesús”. Hi han participat mossèn Manel Mercadé, delegat de pastoral de joves, Aida Masip i Joan Luque.

Al Centre Cívic de Pardinyes

Les reflexions quaresmals també s’han programat enguany al Centre Cívic de Pardinyes Overpard. Cosme García ha dissertat sobre el tema “Pas a pas de la Setmana Santa”. El periodista radiofònic, estudiós de la Setmana Santa, confrare i congregant ha presentat una visió intensa i emotiva de les vivències personals dels actes i celebracions quaresmals les principals poblacions i ciutats espanyoles. També s’ha referit a les quatre processons de Lleida, en particular el Pas de la Somereta, i les congregacions que les promouen.

Amb una gran loquacitat i entusiasme, al llarg de la seva intervenció ha ressaltat el caràcter de catequesi pública que tenen les processons, a la vegada que esdevenen una lliçó d’art extraordinària i desperten una gran emoció. Però, per damunt de tot, la indicat que la Setmana Santa és un temps d’aturada i reflexió. Ha convidat a participar i viure la Setmana Santa.

Cosme García ha fet esment detingut un sentit record per Mossèn Joan Mora i el valor que ell sempre ha donat a les persones. Precisament, el recital poètic quaresmal de la segona part de l’acte, a càrrec de Maria Pijuan i Fernando León, rapsodes del grup TOAR, s’ha iniciat amb un sentit poema d’Antonio Gutiérrez dedicat a Mossèn Joan "A Mosèn Joan Mora, que Dios tenga en su gloria":

Cuando pierdes un amigo,
un amigo de verdad,
te deja el alma vacía
y no puedes reaccionar.
Te quedas anonadado
dudando de si es realidad
que aquel a quien tanto aprecias
no vuelvas a verle más.

[…]

Pero el recibió una cita
que no se pudo negar.
La cita era en el Cielo
y allí estarà el Padre Juan.
Hoy el Cementerio de Lleida
le da el cobijo final.
¡Su epitafio “Amaros todos”
fue su prostera bondad!
 

Al Centro Extremeño de Lleida

La Federación de Casas y Centros Regionales també ha organitzat unes Jornades Quaresmals que enguany ha acollit el centro Extremeño. Nascudes amb la idea d’oferir als socis, confrares, familiars i amics unes reflexions i trobades amb el dia a dia de la nostra Setmana Santa, enguany han estat dedicades també al recordat Mossèn Joan Mora.

El pare mercedari José Leonardo Sánchez Contreras ha dissertat sobre las “Prácticas de la piedad y religiosidad popular en la Cuaresma” i el pare carmelita descalç Ángel M. Briñas Gonzalo ho ha fet sobre el tema “Volver a nosotros mismos”. Ha seguit l’actuació de Pepe Fernández, Mari Bometón i Marisol Lavín, rapsodes del Grup Teatral TOAR.

Emmarcades per l’exposició d’imatges de les processons de Lleida del fotògraf Toni Alcántara “Religiosidad Popular en la Semana Santa de Lleida”, també han presentat una saeta quaresmal i una degustació de productes quaresmals i fruita de Margalef.

El bisbe Salvador Giménez Valls ha tancat les jornades amb una intervenció en homenatge a Mossèn Joan Mora, expressant la joia i l’esperança que li suposa haver copsat durant els dos anys i escaig que porta a Lleida l’estimació vers alguns sacerdots i, en especial a Mossèn Joan, manifestat d’una manera impressionant en el seu funeral. “Molts de nosaltres voldríem seguir la seva manera de viure i d’encarar la mort en Crist”. El Bisbe ha acabat la seva intervenció recitant el poema d’Antonio Gutiérrez “A Mosén Joan Mora que Dios tenga en su Gloria”.

  

  

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn