Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

26 juny 2011
Categoria/es: General

CORPUS CHRISTI: el Cos de Jesús pel cor de la ciutat

“Les coses importants es fan de cor”. El lema d’enguany de Càritas s’ha posat de manifest en la celebració ciutadana del Corpus Christi. La catedral nova ha estat el punt de trobada per a la seixantena de nens i nenes que, acompanyats dels seus pares, han donat complida resposta a la carta del senyor Bisbe on, a més de felicitar-los per haver fet la Primera Comunió, els convidava a participar en la Festa del Corpus.

“Heu fet la Primera Comunió o la primera de les comunions?”. Aquesta pregunta que Mons. Joan Piris ha fet als nens ha estat el fil conductor de l’homilia que, lògicament, adreçava també als nombrosos feligresos adults –laics,religiosos i sacerdots- que omplien l’església catedral: la centralitat de l’eucaristia en la vida del cristià.

“Què suposa per a nosaltres la comunió? De vegades combreguem de forma rutinària, de qualsevol manera. Combregar comporta conversió, transformació, canvi de vida. La unió amb Jesús ha de fer unió en nosaltres; si no és així, alguna cosa no funciona. Avui demanem que el Cos eucarístic de Jesús es transformi en cos eclesial.
Els cristians som cridats a creure, a celebrar i a viure aquest sagrament. Ser amics de Jesús suposa reconèixer la seva presència en l’Eucaristia, i és signe d’una vida lliurada. Cada vegada que combreguem ens dóna aquest dinamisme tan necessari. L’adoració sense aquest lliurament queda molt coixa, és deficitària. El tercer nivell és la comunió, seure’ns a taula tots, sense fer distincions.
Hem de créixer en aquestes tres dimensions, i traduir-ho en gestos de comunió familiar, parroquial…. Deia el Papa en una missa de Corpus de fa uns anys: ‘
la revolució cristiana s’experimenta entorn de l’Eucaristia, que no entén de diferències més enllà d’un fet privat.’
Adorar el Cos de Crist significa inclinar-se davant d’un Déu que primer va inclinar-se davant nostre; i del seu fill Jesús que va agenollar-se per a rentar els nostres peus bruts.”

Al llarg de la celebració, curosament preparada i amb participació activa de les diferents delegacions del bisbat, els nens i nenes de Primera Comunió han tingut el seu protagonisme particular al rebre una creu de mans dels tres arxiprests de la ciutat, i presenciant des de l’altar la consagració del Cos i la Sang de Jesús. Alguns també han participat en les ofrenes, juntament amb una família de la nostra parròquia que ha ofrenat simbòlicament un mantell de la taula que dia a dia comparteixen.

La processó ha sortit de la catedral i ha anat avançant pel carrer Major i plaça de la Paeria fins a la plaça de sant Joan, ben guarnits amb catifes de flors. Anava precedida pels elements de cultura tradicional -l’Àliga, cavallets i gegants-; després dels escolans, el grup d’infants de primera comunió, la feligresia, les banderes de les diverses confraries eucarístiques i els sacerdots al davant de la custòdia sota tàlem –una magnífica peça d’orfebreria d’argent neogòtica (1867), que es conserva a la catedral-, el bisbe i les autoritats -el Paer en Cap Sr. Àngel Ros, la regidora de Cultura, Sra. Montse Parra, i el regidor d’Educació Sr. Jesús Castillo-, representants de Patronat del Corpus, i el pregoner d’enguany Sr. Cosme García.

Tot el seguici ha evolucionat pausadament per l’artèria principal de la ciutat al so de música eucarística. La plaça de sant Joan ha estat l’escenari del ball de respecte de l’Àliga i, després de l’adoració eucarística, s’ha fet la reserva del Santíssim a l’església de Sant Joan.

Aquest respecte, ben extensiu a tota la celebració, ha estat l’element distintiu d’una festa tradicional que feliçment s’ha recuperat. El Cos de Jesús s’ha mostrat al cor de la nostra ciutat.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn