Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 juny 2011
Categoria/es: General

COSME GARCÍA I EL PREGÓ DEL CORPUS

Està arribant la festa tradicional del Corpus Christi. El poble cristià, i seguint una tradició iniciada a Lieja l’any 1246, i que es fer extensiva a tota l’Església pel Papa Urbà IV l’any 1264, es prepara per a viure aquest moment de manifestació religiosa tot acompanyant Jesús eucaristia pels carrers de les nostre ciutats i poblacions. També Lleida viurà aquest proper diumenge, día 26 de juny, aquesta solemnitat eucarística que s’ha embolcallat amb ambientacions populars i culturals.

En Cosme García, membre actiu a la nostra parròquia del Carme ja des de la seva infantesa i Periodista Radiofònic, ens ha delectat amb el pregó que ens tonifica per a la celebració del Corpus. Ha estat una peça literària en la que ha recorregut la seva experiència personal en els Corpus de la ciutat des de la seva participació com a escolà de la parròquia del Carme, especialment en la confecció de les catifes; ha ampliat la informació als passos que s’han donat en la ciutat, i ens ha introduït en el misteri de la Eucaristia, nucli de la comunitat cristiana.

El colofó del seu discurs ha estat una invitació a participar en aquesta manifestació religiosa popular, tot agraint al bisbat, amb les parròquies, i al patronat del Corpus, tot l’esforç realitzat per a que novament es pugui celebrar aquest acte d’adoració públic de Jesús eucaristia, exposat en la custòdia que es guarda a la nostra catedral i que de forma extraordinària va ser restaurada fa uns dotze anys pels orfebres Antoni Egea i Carmel Ayala i la col•laboració del Gremi de Joiers de les Comarques de Lleida a través del museu de Lleida Diocesà i Comarcal .

En el pregó hi hagué dues pauses on la Verònica Finestres i Denise Borraz, rapsodes components del nostre grup TOAR recitaren dos poemes de Mn. Cinto Verdaguer: “La Ginestaire” i “Vigília de Corpus”.

LA GINESTAIRE

Mentres ven flor de ginesta / la processó va arribant, / torrent de llum entre ribes /  de domassos verds i blaus. / Al so de la cornamusa / ve l’exèrcit de gegants / amb les seves gegantesses: / diu que són deu aquest any; / tots ells van armats de porra, / totes elles de ventall, / al Bou segueix la Mulassa, / fent-li records de Nadal; / les timbales timbalegen; / rugeix lo Lleó daurat / prop de l’Àliga que eixampla / ses ales com per volar / ab eixos monstres que fugen / del gran Déu dels cristians. / Segueixen creus i banderes / i frares negres i blancs, / i escolanies que entonen / lo Sacris angelical.

Jacint Verdaguer. Eucarístiques


 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn