Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 desembre 2012
Categoria/es: General

DANCES EQUATORIANES AL CARME DINS DEL CICLE ?UN MÓN DE CREENCES?

El passat dissabte 21 la parròquia del Carme va acollir una trobada d’equatorians en una activitat emmarcada dins de la primera edició del cicle Un Món de Creences dedicat al “Llegat Carmelita. Catalunya i el Nou Món”, organitzat pel Museu de Lleida amb l’objectiu de divulgar i establir diàlegs entre diferents cultures i religions a través de les obres que conserva el Museu. El cicle, ideat i coordinat per Miquel Sabaté i Carmen Berlabé, tècnics del Museu de Lleida, s’ha iniciat amb un diàleg entre la cultura catalana i l’equatoriana, amb un fil conductor: l’orde carmelita.

La parròquia del Carme, hereva de l’antic convent carmelita establert a Lleida des del segle XIII, i acull actualment la pastoral d’immigrants del bisbat de Lleida a través del seu rector Mn. Joan Mora ha estat el lloc escollit com a punt de trobada de les dues realitats culturals. Victor P. Pallarés, autor de les pintures de l’absis va fer l’explicació de l’obra de remodelació de l’església realitzada l’any 1997 impulsada per Mn. Joan Ramon Ezquerra. “Tots els pobles et diran benaurada” resa l’expressió textual i icònica del Magníficat, dels plafons que representen diferents advocacions marianes del món en aquest temple que s’ha convertit en un referent de Església universal i ecumènica.

Després de la Missa dedicada al Nen Jesús i a la seva patrona Nuestra Señora de Quinche, els tres grups equatorians ens han delectat amb una demostració de tres de les seves danses espectaculars, i amb dolços típics del seu país al Local parroquial. L’acte també va comptar amb la participació de Montse macià, directora del Museu de Lleida: diocesà i comarcal.

Tot això ha estat possible aprofitant l’avinentesa que dues estudiants de la Universitat de Lleida, Laia Sales i Macarena Fornells i un estudiant de l’IES Guindàvols, Eduard Guasumba, d‘origen equatorià, realitzaven les seves pràctiques simultàniament al Museu de Lleida. Ells han col•laborat en l’elaboració de la plana web "Un pont entre dos mons" on es mostren, temàticament, els elements culturals comuns entre Equador i Catalunya, fruit del mestissatge entre les cultures indígenes i els pobles dels colonitzadors.

La presentació d’aquest web es va fer al Museu de Lleida el dissabte 15 de desembre, i va anar seguida d’una visita temática inspirada en el projecte “Un món de creences”. Aquesta va finalitzar en l’espai de l’antic convent carmelità de Sant Josep, on el professor Salvador Escudé va fer una lectura de poemes de mística carmelitana.


 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn