Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 març 2012
Categoria/es: General

DIFERENTS VISIONS I SINGULARITATS DE LA SETMANA SANTA

Amb aquest títol tan suggerent s’ha realitzat a la Casa de Andalucía la primera de les dues “Charlas Cuaresmales” organitzades per la Federación de Centros y Casas Regionales de Lleida a fi de contribuir a una bona preparació per a la Setmana Santa.

L’han impartit tres sacerdots de tres àmbits geogràfics i culturals ben diferents: Mn. Joan Mora, delegat d’Atenció pastoral als immigrants i rector de les parròquies del Carme, Sant Joan y Sant Pere, Mn. Adrián Burca, sacerdot romanès, y el sacerdot colombià Mn. Jorge Emerson, rector de les parròquies de Seròs, La Granja d’Escarp i Massalcoreig.

Han tingut cura de la seva presentació Jordi Solana, president de la Casa de Andalucía; Cosme García, president de la Federación de Centros y Casas Regionales de Lleida, i José Manuel Gómez, Hermano Mayor de La Hermandad de Nuestra Señora del Rocío y Cofradía de Nazarenos del Santo Crucifijo.

Mn. Joan ha iniciat la seva dissertació a partir dels quatre punts que resumeixen el Sínode de la Paraula (Roma, octubre 2008):

  1. La veu de la Paraula: la revelació.
  2. El rostre de la Paraula: Jesucrist.
  3. La casa de la Paraula; l’Església.
  4. Els camins de la Paraula: la Missió.

Després ha fet una anàlisi evolutiva de la representació iconogràfica de Jesucrist al llarg de la història com a rostre de la Paraula de Déu revelada. També s’ha centrat en l’origen i la tradició de les processons com a manifestacions de fe popular on es posa de manifest especialment el “veure” i “sentir”. Ha acabat apel•lant a la responsabilitat dels confrares a mantenir viva la flama de la fe de manera que les noves generacions se sentin impel•lides a recollir-la dels seus grans.

Mn. Adrián ha explicat com la Setmana Santa a Romania està determinada pel manteniment de la litúrgia de ritus llatí, les costums ortodoxes, religió majoritària al seu país que al seguir el calendari julià, enlloc del gregorià, no hi ha sempre coincidència en les dates de la celebració. Tot i ressaltar l’absència de processons, ens ha detallat algunes tradicions gastronòmiques: xai rostit, empanada dolça amb formatge, el cozonac, i els ous pintats de color vermell –símbol de la sang de Crist- que fan servir per a felicitar-se la Pasqua: “Christos anviat”, “Adevarat a Inviat” (“Cristo ha resucitado”. “Verdaderamente ha resucitado”).

Mn. Jorge ha parlat de la celebració de la Setmana Santa a Llatinoamèrica, on es posa de manifest l’herència espanyola i l’empremta indígena.

Les intervencions dels conferenciants han estat molt amenes i formatives. Després dels obsequis lliurats als ponents per representants de les institucions allí presents, l’acte ha finalitzat amb una dolça i animada degustació de rebosteria romanesa.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn