Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

17 abril 2014
Categoria/es: General

DIJOUS SANT: LA CENA DEL SENYOR

L’inici solemne del Tridu Pasqual ha tingut lloc al Carme amb la celebració de la Cena del Senyor en una eucaristia concelebrada per Mossèn Joan i Mossèn Joan Ramon. Al moment de l’evangeli els joves de la parròquia han recreat al presbiteri l’escena del Lavatori de peus que Jesús va fer als apòstols abans del Darrer Sopar.

Tot rememorant la vivència dels apòstols en aquesta trobada amb Jesús al Cenacle, Mossèn Joan va ressaltar a l’homilia el clima d’amor i de confiança que sentirien els Onze amb el Mestre, i com l’eucaristia que sorgí del Sant Sopar és la font de la veritable convivència i amor. Jesús ens estima fins a l’extrem -amb un amor extraordinari- que expressà amb unes paraules i un gest:

Les paraules: “Aquest és el meu Cos”. “Aquesta és la meva Sang”. I ens dóna el manament nou: “Estimeu- vos els uns als altres tal com jo us he estimat”. Jesús es queda amb nosaltres; l’Església viu de l’Eucaristia. Preguntem-nos si se’ns nota que som cristians, tal com passava en les primeres comunitats: “Mireu com s’estimen!”
El gest: Rentar els peus. Jesús ens ensenya quina mena d’estimació ens demana. No podem seure’ns a la taula de l’eucaristia si no som capaços d’aixecar-nos per a servir. “No he vingut al món per a ser servit sinó per a servir”. La taula de l’eucaristia no és la taula dels perfectes; és la taula dels que lluiten.
Meditem i rumiem tot el que Jesús va fer en aquesta nit històrica.

Fent memòria de la institució del sacerdoci que va fer Jesús el Dijous sant, Mossèn Joan ha elevat Déu les pregàries del Papa Francesc en la Missa Crismal que havia tingut lloc unes hores abans a la basílica de Sant Pere:

     En este Jueves Santo le pido al Señor Jesús que haga descubrir a muchos jóvenes ese ardor del corazón que enciende la alegría apenas uno tiene la audacia feliz de responder con prontitud a su llamado.
      En este Jueves Santo le pido al Señor Jesús que cuide el brillo alegre en los ojos de los recién ordenados, que salen a comerse el mundo, a desgastarse en medio del pueblo fiel de Dios, que gozan preparando la primera homilía, la primera misa, el primer bautismo, la primera confesión… Es la alegría de poder compartir –maravillados– por vez primera como ungidos, el tesoro del Evangelio y sentir que el pueblo fiel te vuelve a ungir de otra manera: con sus pedidos, poniéndote la cabeza para que los bendigas, tomándote las manos, acercándote a sus hijos, pidiendo por sus enfermos… Cuida Señor en tus jóvenes sacerdotes la alegría de salir, de hacerlo todo como nuevo, la alegría de quemar la vida por ti.
      En este Jueves sacerdotal le pido al Señor Jesús que confirme la alegría sacerdotal de los que ya tienen varios años de ministerio. Esa alegría que, sin abandonar los ojos, se sitúa en las espaldas de los que soportan el peso del ministerio, esos curas que ya le han tomado el pulso al trabajo, reagrupan sus fuerzas y se rearman: “cambian el aire”, como dicen los deportistas. Cuida Señor la profundidad y sabia madurez de la alegría de los curas adultos. Que sepan rezar como Nehemías: “la alegría del Señor es mi fortaleza” (cf. Ne 8,10).
      Por fin, en este Jueves sacerdotal, pido al Señor Jesús que resplandezca la alegría de los sacerdotes ancianos, sanos o enfermos. Es la alegría de la Cruz, que mana de la conciencia de tener un tesoro incorruptible en una vasija de barro que se va deshaciendo. Que sepan estar bien en cualquier lado, sintiendo en la fugacidad del tiempo el gusto de lo eterno (Guardini). Que sientan, Señor, la alegría de pasar la antorcha, la alegría de ver crecer a los hijos de los hijos y de saludar, sonriendo y mansamente, las promesas, en esa esperanza que no defrauda.

La Missa ha acabat amb l’adoració eucarística i la reserva del Cos de Crist al Monument. A continuació hi ha hagut una Hora Santa a Sant Pere per acompanyar Jesús a l’inici de la seva Passió.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn