Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 abril 2014
Categoria/es: General

DISSABTE SANT: EL SILENCI DE MARIA

Amb aquesta meditació, Mossèn Joan ens va ajudar a endinsar-nos en el misteri del Dissabte Sant. Tot el lliurament de Jesús l’assumeix Maria en el seu calvari personal. Encara que sembla que tot hagi acabat, Maria espera contra tota esperança. El silenci profund i eloqüent de Maria transcendeix i ens ajuda a l’acceptació del dolor i les proves en l’esperança de la resurrecció.


Dissabte Sant: ens hem quedat sense Jesús… només queda Ella , Maria (fermesa, lliurament total i ofrena. “Stabat Mater dolorosa”

1.- Tornem la mirada cap al lloc de l’ execució. Fumeja encara el foc de l’Hort del oliveres… Grinyola a les nostres oïdes el soroll de les monedes de Judes…. La incomprensible triple negació de Pere… El calvari buit , sense sorolls i despullat, creus nues, sang, rètols, falques, claus per terra… i mentre alguns s’afanyen per recollir les restes de la Passió, Maria recull l’esforç de tanta entrega, sofriment , amor , perdó , misericòrdia del seu fill, esperant la resurrecció.

2.- També ara recorda a profecia de Simeó: "Senyal de contradicció… i a tu una espasa et traspassarà l’ànima". El Senyor ens deixa a Maria " dolorosa i recollida en el dolor." Acompanyem a Maria en aquest seu personal calvari. Si en silenci, amb 7 escasses paraules, morí Jesús, també Maria roman silenciosa (Anunciació… Betlem… la cova…).

3. – Moltes coses han canviat… tan sols l’amor indestructible de Maria segueix invariable i indestructible. Ni Déu va voler excloure Maria de la realitat que acompanya tants ciutadans del nostre món: el sofriment, els interrogants, la prova, les solituds…

 • on és el secret de la teva comprensió, Maria?
 • On resideix el profund de la teva fortalesa?

Avui és el dia de l’esperança i de la confiança… Una dona que plora, però que confia. Ella , com tants patriarques de l’Antic Testament, ESPERA CONTRA TOTA ESPERANÇA. Ella espera plena d’esperança la trobada definitiva amb el seu Fill. Havia dit : "Tornaré i us prendré amb mi , perquè on jo estigueu també vosaltres." Ella és l’única llum que il•lumina, juntament amb el llum d’algun apòstol que des d’alguna cantonada tímidament s’observa, la penombra d’aquest dia on la llavor ha estat enterrada perquè demà, molt aviat, ressorgeixi i a tots ens doni un dia el cent per un.

4.- El regal de Jesús a la creu:

 • "Mare aquí tens el teu fill". Palpem l’amor de la Mare cap als seus fills.
 • ¿Sentirà l’acollida i la tendresa dels fills cap a la Mare?

La millor confident. Va xiuxiuejant coses que són com ràfegues d’amor diví. Ella, Dona observadora i poc parladora… (la boca, el millor instrument per buidar el cor).

 • Vivia en diàleg ininterromput amb Déu.
 • Guardava al cor el que passava per fora.
 • Escoltava Déu en la Paraula i a través de les persones i successos que porten missatges de Déu. Tots està al nostre servei, tot i que ens ofenen.
 • Vivia perduda i trobada en el mar sense fons dels misteris de Déu.

3.- Com respondre amb talla i alçada a les proves a l’estil de Maria? Tots hem tingut alguna experiència ingrata; un moment amarg; una dificultat que ens superava; una cosa que hauríem donat tota la nostra fortuna per escapolir-nos d’ella… Maria va escoltar en l’Anunciació : "No tinguis por." Diuen que l’amor és més pur, més sòlid, més veritable quan és provat pel patiment… Per això Maria catapulta l’amor cap al cim mai somiat:

 • Com més em proves, Senyor, més t’estimo;
 • Com més sola em sento, més miro al cel;
 • Com més toco el sepulcre de Crist, més vibro perquè el gra aviat donarà el seu fruit.

4. – Mirem Maria i preguem
       Maria no és sobirana, és servidora;
       No és semidiosa, sinó pobre d’Yavhé;
       No és totpoderosa, sinó intercessora.
       Maria sigues el camí dels que parteixen i la serenitat dels que queden; sigues esperança en les nostres proves i en les de tota la humanitat.
       Salve Regina!

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn