Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

23 juny 2012
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

Homilia de Sant Joan Baptista

Reflexió: “Què serà aquest infant”.

El relat evangèlic recull la sorpresa de la gent i els comentaris que es repeteixen per les muntanyes de Judea.

"Què serà aquest infant?"
D’una manera i d’una altra, els textos evangèlics subratllen la providència de Déu que guia el naixement de Joan.
Us ofereixo uns moments destacats de la vida de sant Joan Baptista, que poden il•luminar la nostra.

1.- Anunci
Déu tenia un pla sobre ell i també té un pla sobre cadascú de nosaltres.
El profeta Isaïes ens parla de la crida que Déu li adreça, la seva vocació de profeta. Cridat a ser: T’he fet Llum de les nacions perquè la meva salvació arribi d’un cap a l’altre de la terra.
També Joan havia estat elegit des del ventre de la mare per preparar els camins del Messies i proclamar la rectitud i la conversió.
Això ho confirma la veu del seu pare, que, ple de l’Esperit Sant, profetitza: "A tu, nen, et diran profeta de l’Altíssim, perquè aniràs davant del Senyor per preparar els seus camins, faràs saber al seu poble que li ve la salvació, per mitjà del perdó de els pecats."

2.- Santificat en el si matern i la seu nom serà Joan
En l’evangeli que avui es proclama, contemplem l’escena del naixement de Joan. I assistim a una simpàtica discussió familiar sobre el nom que s’ha d’imposar al nen.
Déu li imposa el nom de Joan que significa "Déu li ha concedit el seu favor". Cap dels seus parents l’havia portat aquest nom. Déu li confia una missió única. No ha de servir al santuari antic: ha de preparar el camí al Sant de Déu: l’Emmanuel, el Déu amb nosaltres

3.- Vida austera
Després va viure al desert fins al dia de la seva manifestació a Israel. "Allà s’alimentava de llagostes i mel silvestre. Vestia una pell de animals. Profeta del desert ens dóna un exemple de moderació en el menjar i en el vestir.
Era sincer i planer. I molts acudien a ell. Per tres vegades se’ns repeteix la pregunta típica de la conversió: "Què hem de fer?". Les seves exigències són radicals. Era el defensor de la justícia. El que abans robava havia de renunciar a les seves rapinyes. I tots havien d’aprendre a compartir els seus béns amb els necessitats.
Un profeta així ¿podia ser una canya sacsejada pel vent? Era un home de caràcter ben forjat. Coratjós i desinteressat.

4.- Missió
Preparar el camí al Senyor.
El seu missatge no es limitava solament a exigir un canvi d’actituds morals. Joan anunciava el Messies que havia de venir. El va reconèixer com “l’anyell de Déu" (Jn 1,29). Evocava en Jesús l’anyell de la Pasqua jueva.

5. – Humilitat
“No mereixo deslligar-li el seu calçat…Que ell creixi i que jo minvi”.
Serà un profeta senzill i valent, lliure i lleial, creient i creïble.
Distintiu del cristià. 2 ª lectura

6. – El martiri
Fidel fins al final; va donar la vida per Jesús.
Al calabós, Joan seguia sent, la veu sense mordassa que proclamava la veritat, exigia la justícia i demanava conversió. Anunciava i denunciava. I si ho havia fet amb tots, també ho feu davant del mateix Herodes, a qui obertament recriminava el seu adulteri. Herodes l’escoltava amb gust, però era covard. El seu pecat el portaria a un altre pecat. Com a David, l’adulteri el portaria a l’homicidi. En una festa d’aniversari, lliuraria en un plat a Salomé el cap de Joan el Baptista.

7.- Un apunt artístic important per a la nostra parròquia
Aquest dijous al vespres s’inaugurà una exposició al Museu: Fragments del retaule de sant Joan Baptista de Pere Garcia de Benavarri. Són fragments del retaule gòtic de l’antiga església i que ara es conserven al MNAC. Una bona oportunitat per a contemplar la meravella de les peces que es narren el que avui celebrem.

8.- Pregària: Concediu a la vostra Església la gràcia de l’alegria espiritual i conduïu tots el fidels pel camí de la salvació i de la pau.

Neix Joan, una veu que crida des del si de la seva mare.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn