Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

12 març 2017
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

 Diumenge 2 quaresma – cicle A       LA TRANSFIGURACIÓ

 

Què ens proclama aquest diumenge la Paraula de Déu?

·  «Aquest és el meu Fill estimat, escolteu-lo».

·  Amb aquestes paraules pronunciades la muntanya del Tabor, Déu Pare ens donava Jesucrist com a únic i definitiu Mestre de la humanitat, superior a la Llei i als profetes.

 

Jesús, on ens parla perquè el puguem escoltar? 

·  Ens parla sobretot a través de la nostra consciència.

·  Ella és una mena de «repetidor», instal·lat dins nostre, de la veu mateixa de Déu.

·   Amb ella sola no en tenim prou. És fàcil fer-li dir el que ens agrada escoltar.

·   Per això necessita ser il·luminada i sostinguda per l’Evangeli i per l’ensenyament de l’Església. 

 

L’Evangeli és el lloc per excel·lència en el que Jesús ens parla avui. Però sabem per experiència que també les paraules de l’Evangeli poden ser interpretades de maneres diferents.

·   Qui ens assegura una interpretació autèntica és l’Església, instituïda per Crist precisament amb aquesta finalitat: «Qui a vosaltres us escolta, a mi m’escolta».

· Per això és important que busquem conèixer la doctrina de l’Església, conèixer de primera mà, com ella mateixa l’entén i la proposa; no en la interpretació, freqüentment distorsionada i reductiva, dels mitjans de comunicació. 

·  Fixem-nos una mica més en aquesta paraula "escolteu", amb la qual el Pare va voler obrir-nos l’oïda i la fam per la Paraula revelada. El Papa Benet XVI, en un missatge als joves, els va parlar sobre aquest tema. Us cito alguns pensaments que avui ens poden ajudar a nosaltres

"La vostra paraula, Senyor, és torxa per als meus peus, llum per al meu camí" 

‘Els Apòstols van acollir la paraula de salvació i la van transmetre als seus successors com una joia preciosa custodiada en el cofre segur de l’Església: sense l’Església aquesta perla corre el risc de perdre’s o fer-se miques’ … 

‘Mediteu sovint la paraula de Déu, i deixeu que l’Esperit Sant sigui el vostre Mestre. Descobrireu llavors que el pensaments de Déu no són els dels homes ‘… 

Diu Jesús: "ja que sabeu això, feliços vosaltres si ho poseu en pràctica".

 

Fixem-nos en Abram “Abram se n’anà tal com el Senyor li havia dit”

·  El Senyor digué a Abram: "Ves-te’n del teu país, del teu clan i de la teva casa del teu pare, cap al país que jo t’indicaré…" Ho feu tal como el Senyor li havia dit

·   Abram sense fer cap comentari ni posar cap condició acceptà el risc de la travessa del desert, de la incertesa, arrancant la tenda cada dia, i essent fidel al “sí” que li havia dit al Senyor.

· També Jesús diu als deixebles de la transfiguració: “Aixequeu-vos; no tingueu por… baixem a la vall”. Posar-se a caminar; caldrà carregar la creu, necessària per al deixeble del Mestre Jesús.

 

Finalitat principal de la quaresma és precisament aquest afinar l’oïda a Jesús, als seus pensaments i a la seva voluntat, per posar-los en pràctica. 

· Per això, hem de valorar i aprofitar: la meditació personal de l’evangeli, a escoltar les lectures i la predicació de la missa, els ensenyaments de l’Església, que ens arriben a través del sacerdot, de la catequesi, de les sessions de formació d’adults… 

·  I donem cada dia més importància a la consciència, que és com la memòria d’allò escoltat. 

· Els sants van començar deixant entrar un pensament de l’Evangeli en el seu cor. ‘Apreneu de mi que sóc benèvol i humil de cor’, ‘El que vareu fer als altres a mi m’ho fèieu’ “ven tot el que tens i dóna-ho als pobres.”

 

Pregària: Obriu, Senyor, la nostra oïda als vostres projectes i concediu-nos la gràcia de dur-los a terme.

 

 

Jornada del Seminari: Celebrarem la festa de sant Josep. Josep i Maria són models de fidelitat com a matrimoni i com a creients. Van seguir pas a pas els camins que Déu els proposava. Sant Josep, a part de ser l’Advocat de la bona mort, és el patró de l’Església i dels seminaris, àmbit de formació dels futurs sacerdots o pastors de les nostres comunitats. No oblidem que el prevere és un do de Déu per al món.

 

 

«Aquest és el meu Fill estimat, escolteu-lo»

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn