Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 març 2011
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

Diumenge 1er de Quaresma, 13 de març de 2011

Lectura primera: Gn 2, 7-9.3,1-7 Creació i pecat dels primers pares
Lectura segona: Rm 5, 12-19 Com més abundava el pecat, més ha abundat també la gràcia
Evangeli: Mt 4, 1-11 Jesús dejuna durant quaranta dies i és temptat

Reflexió: La temptació i l’exercici quaresmal


El dimecres passat amb el ritus penitencial de la cendra, vàrem iniciar la quaresma, temps de renovació espiritual que ens prepara per a la celebració anual de la Pasqua.
Avui, primer diumenge, ens fixem en la frase inicial de l’Evangeli: «L’Esperit conduí Jesús al desert per a ser temptat pel diable». La nostra reflexió tindrà dues parts, al voltant d’aquestes dues paraules: desert i temptació.

I.- Desert:
Jesús obeint a un impuls de l’Esperit Sant, es retira al desert on roman quaranta dies, dejunant, pregant, meditant, lluitant. Tot això en profunda solitud i silenci.
Tots estem una mica saturats d’exterioritat. Evadir-se, distreure’s, divertir-se: són paraules que indiquen sortir de si mateix, sostreure a la realitat.
Què fer? En no poder-nos anar al desert cal fer una mica de desert dins nostre. Tot consisteix a saber «tornar a entrar en un mateix» com el fill pròdig. Que l’Esperit que «va empènyer a Jesús al desert» ens porti també a nosaltres al silenci i a la interioritat!
CaI intensificar la reflexió i oració, l’Eucaristia i la Penitència.

II.- Temptació.
«Jesús al desert per l’Esperit per ser temptat pel diable»
Hem escoltat en la lectura del Gènesi la primera temptació i el primer pecat, i a l’evangeli, les temptacions de Jesús i la seva victòria sobre el diable. Potser que pensem ara en les temptacions que ens amenacen a nosaltres.
Temptacions? Cada dia, des de mil fronts. El diable es disfressa i se’ns presenta de diferents maneres i darrere d’esdeveniments i persones. Quines són les temptacions de l’home d’avui?

  • Pensar que tot està bé.
  • Creure’s centre de tot i cercar la glòria vana.
  • Aferrar-se a les coses d’aquest món com si fossin l’únic i el definitiu –materialisme.
  • Pensar que el pecat és una mica antiquat i que, per tant, ja no existeix; que l’únic que compta és la consciència (mal entesa) de cadascun, és a dir el caprici.
  • Triar la vida còmoda com a única font de satisfacció personal, els altres … que s’arreglin!
  • Conformar el estar batejats en Crist sense conèixer, ni de lluny ni de prop, el seu estil de vida, els seus ensenyaments, les seves propostes.

III.- Destaquem dos capítols.
El primer, enganxar-nos al que no ens convé (diners, sexe, capricis, alcohol, tabac, televisió, Internet, joc, maquineta…).
I l’altre, abandonar el que més ens convé: la Missa, la confessió, l’oració, la formació.
També els nens tenen les seves pròpies temptacions: Desobediència, baralles, mandra, males companyies, llaminadures i “xuxes”, vídeo-jocs; lectures i pel•lícules no convenients …

IV.- Pregària.- Acabo amb tres peticions del Parenostre:
Faci’s la teva voluntat,… perdoneu les nostres culpes … i no ens deixis.

Ajúda’ns Senyor a superar la temptació i a arribar a la meta de l’AMOR

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn