Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 abril 2011
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

Diumenge 5è de Quaresma, 10 d’abril de 2011

Lectura primera: Ez 37, 12-14 Us infondré el meu esperit i recobrareu la vida
Lectura segona: Rm 8, 8-11 L’Esperit d’aquell que va ressuscitar Jesús d’entre els morts, habita en vosaltres
Evangeli: Jn 11, 1-45 Jo sóc la resurrecció i la vida

Reflexió: “Jo sóc la resurrecció i la vida”


Avui podem fer una lectura del tex evangèlic tot presentant un diàleg amb tres quadres:

1.- Introducció: Presentació dels personatges
En aquell temps, un tal Llàtzer, de Betània, el poble de Maria i de Marta, la seva germana, havia caigut malalt. (Maria era qui va ungir el Senyor, amb perfum i li eixugà els peus amb els cabells; el malalt era el seu germà Llàtzer). Les germanes de Llàtzer enviaren a dir a Jesús: –Senyor, el teu amic està malalt. Jesús estimava Marta, la seva germana i Llàtzer.

2.- Quadre primer: Diàleg amb els deixebles.
Quan Jesús es va assabentar que estava malalt es va quedar encara dos dies on era. Només llavors va dir als seus deixebles: –Llàtzer, el nostre amic, està adormit; vaig a despertar-lo… Després els va dir clarament: –Llàtzer és mort, i m’alegro per vosaltres que no haguem estat allà, perquè cregueu. I ara anem a casa seva.
Cal destacar que Jesús sap i pot. (Llàtzer és mort, Llàtzer està adormit).

3.- Quadre segon: Diàleg amb Marta
Va dir Marta a Jesús: -Senyor, si haguessis estat aquí no hauria mort el meu germà. (Aquesta frase la repetirà també la seva germana). Jesús li diu: –El teu germà ressuscitarà. Marta va respondre: –Sé que ressuscitarà en la resurrecció del darrer dia. Jesús li diu: –Jo sóc la resurrecció i la vida: qui creu en mi, encara que mori, viurà, i el que és viu i creu en mi, no morirà per sempre. Creus això? Ella li va contestar: –
Sí, Senyor: jo crec que tu ets el Messies, el Fill de Déu, el que havia de venir al món.

Marta, podríem dir, coneixia ‘la doctrina’, però no havia arribat al veritable acte de fe. Creus això? El text és fonamentalment una invitació descobrir la realitat plena de la persona de Jesús. -Sí, Senyor: jo crec que tu ets el Messies, el Fill de Déu, el que havia de venir al món. Només després de la trobada amb Jesús podrem entendre una frase tan inaudita com la següent: no morir mai. Entendre-la i tenir certesa d’ella. Creus això? El text no nega la mort: senzillament afirma que la mort no és el límit de la realitat humana. Creus això?

4.- Quadre tercer: Trobada de Jesús amb Llàtzer mort.
Quan va arribar Maria on era Jesús, en veure’l es va llençar als seus peus dient-li: -Senyor, si haguessis estat aquí, no hauria mort el meu germà. Jesús, veient-la plorara i veient plorar als jueus que l’acompanyaven, se li negaren els ulls i molt commogut va dir: -Traieu la llosa. Llavors van treure la llosa. Jesús va cridar amb veu potent: -Llàtzer, vine a fora. El mort va sortir, els peus i les mans lligades amb benes, i la cara lligada amb un mocador. Jesús els digué: –
Deslligueu-lo i deixeu-lo caminar.

Jesús, davant la tomba de Llàtzer, es va commoure i va plorar. Són llàgrimes precioses, llàgrimes humanes i divines, llàgrimes salvadores. Les llàgrimes per un amic o per un ésser estimat són més eloqüents que les paraules. Tant de bo poguéssim eixugar totes les llàgrimes, però de vegades la millor resposta és plorar amb el que plora. Si Jesús va plorar, les llàgrimes queden redimides, ens fan més humans i més divins. Jesús, com a Déu, tenia poder per ressuscitar, com a home plorava per la mort de l’amic.

Jesús, t’entristeixen els meus pecats, però em  continues estimant i aquest amor redemptor és el que em treu de la mort espiritual Gràcies per la Vida que ets i que dones!

5.- Conclusió:
Molts jueus que havien vingut a casa de Maria, en veure el que havia fet Jesús, van creure en ell.
Ens queda clara la finalitat del miracle: La fe en Jesús, en la seva divinitat.

… i aplicació al present: L’Església en aquest diumenge vol fer-nos pensar en la vida nova:
– Podem ressuscitar de la mort espiritual, del pecat. La resurrecció és un regal que l’Esperit ens fa cada dia; i, molt espacialment, en rebre el sagrament de la penitència.
– Un dia ressuscitarem a la vida eterna. Tots el que creiem en Jesús hem estat empeltats en la mateixa arrel i portem la mateixa llavor de la vida eterna. Morint amb ell, amb ell també ressuscitarem.

6.- Pregària: Senyor, feu que siguem comptats sempre entre els membres de Crist i progressem contínuament en la caritat.

La teva vida ens salva de la mort

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn