Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

31 desembre 2011
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

Homilia dia primer de l’any, 2012
Festa de Santa Maria Mare de Déu

Reflexió: Una mirada enrere i una mirada endavant

A.- Any vell, mirada enrere.
Sempre que comencem una any nou sentim un impuls de mirar enrere per veure com hem viscut l’any que ens deixa i una mirada endavant per intuir què ens pot aportar un any nou i cóm l’hem de viure perquè sigui profitós.
Segurament que en aquest any que hem acomiadat aquesta nit hi hagut de tot:èxits i fracassos, moments de goigs i de decepcions a vegades a acompanyades per dolors i, potser, malalties… tot això ja queda enrere i forma part de la nostra història personal.

B.- L’any nou,mirada endavant.
Estrenem any. Ens diem Feliç Any Nou. Hi ha diferents maneres de començar.
Nosaltres volem començar de cara a Déu i de cara al proïsme, amb unes prioritats que ens les presenta el Papa Benet XVI en el discurs a la Cúria Romana amb ocasió de la felicitació nadalenca.
Diu el Papa Benet XVI:
"Cada vegada amb més claredat es perfila en les Jornades Mundials de la Joventut una manera nova, rejovenida, de ser cristià, que volgués intentar caracteritzar en cinc punts:
1.- Hi ha una nova experiència de catolicitat, la universalitat de l’Església… tots quedem tocats per l’únic Senyor, Jesucrist, en el qual se’ns ha manifestat el veritable ésser de l’home i, alhora, el rostre de Déu. Hem comprès que és bonic pertànyer a l’Església universal, a l’Església catòlica.
2.- El voluntariat, una nova manera de viure el ser homes, l’ésser cristians. "Eren uns 20.000 joves voluntaris. En donar el seu temps l’home dóna una part de la seva vida… que gran és la temptació de tots els homes de preocupar-se sobretot de si mateixos, de centrar sobre si la seva mirada, generant la buidor interior.
3.- L’Adoració, un element que de manera cada vegada més natural i central forma part de les Jornades. Déu és omnipresent, sí. Però la presència corpòria de Crist ressuscitat és una altra cosa, alguna cosa nova. El Ressuscitat ve enmig nostre. L’adoració marcarà després la pròpia vida.
4.- El sagrament de la Penitència. Reconeixem que tenim contínuament necessitat de perdó… existeix en nosaltres una força contrària a l’amor: la tendència a l’egoisme, a tancar-se en si mateix, més encara, el mal.
5.- L’alegria: D’on ve? I com s’explica? Encara que hi ha diversos factors que intervenen, el decisiu és la certesa que provenen de la fe. La fe alegra des de dins. Aquesta és una de l’experiència meravellosa de les Jornades de Joventut.

C. Un altre aspecte que avui celebrem: Jornada de pregària per la pau.
A la primera lectura hem dit en forma de benedicció: El Senyor es fixi en tu i et doni la pau.
L’Església ens demana que preguem avui per la pau. No hem de confondre la pau amb paraules i declaracions solemnes. Cal que siguem constructor de la pau. Jesús ens diu:
Feliços els qui posen pau.

El Papa en el missatge per a la jornada de la pau d’aquest any ens ofereix un aspecte important en una perspectiva educativa: «Educar els joves en la justícia i la pau». Citem un fragment: Prestar atenció al món juvenil, saber escoltar i valorar-lo, no és només una oportunitat,sinó un deure primari de tota la societat, per a la construcció d’un futur de justícia i de pau.
S’ha de transmetre als joves l’estima pel valor positiu de la vida, suscitant en ells el desig de gastar-la al servei del bé. Aquest és un deure en el qual tots estem compromesos en primera persona
Quins són els llocs on madura una veritable educació en la pau i en la justícia? Abans que res la família, ja que els pares són els primers educadors. La família és la cèl•lula originària de la societat. «A la família és on els fills aprenen els valors humans i cristians que permeten una convivència constructiva i pacífica. En la família és on s’aprèn la solidaritat entre les generacions, el respecte de les regles, el perdó i l’acollida de l’altre». Ella és la primera escola on es rep educació per a la justícia i la pau.

D. Pregària: Girem la nostra vida vers Maria: L’Església ens ensenya a començar de la mà de Maria, Mare de Déu i també mare nostra.
Posem, doncs, l’any que comença en mans de Maria i li demanem que ens ajudi a viure’l amb una dimensió positiva i del “Sí".

“Sota el vostre mantell ens emparem, Santa Mare de Déu”

 

Que durant l’any ens alimentem del raïm del cep veritable!

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn