Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

12 febrer 2012
Categoria/es: General

DIUMENGE, DIA DEL SENYOR I DE LA COMUNITAT. ENGRUNES DEL PA DE LA PARAULA

Homilia diumenge 6è durant l’any

Reflexió: Davant del patiment aliè no hi cap la indiferència

1.- De nou ens trobem avui amb Crist
Tots som convidats a l’escola de Jesús, el bon Mestre. En aquesta escola “és més el que deixem que el prenem, tal com els assedegats que beuen en una font… no deixem córrer per negligència el que, a poc a poc, podem anar bevent o prenent”. Cada diumenge un nou glop.

Diumenge passat contemplàvem la jornada de Jesús. Aquell temps de l’inici del dia dedicat totalment i exclusivament al Pare en el silenci de la nit, una jornada que s’anava esfilagarsant en una atenció amorosa a les persones que s’apropaven a ell cercant salut espiritual i corporal. Un cor enamorat del Pare i dels germans, especialment els més necessitats.

2.- L’estil de Jesús: atenció als marginats
Avui ens presenta la curació d’un leprós en sortir de Cafarnaüm. Contemplem l’escena. El leprós havia de viure fora de les poblacions: lluny de la gent, tapat fins a la boca i si algú s’apropava havia de cridar: “impur, impur”. Era el rebuig i l’escòria de la societat. Així ho hem escotat al llibre del Levític, la primera lectura.

El leprós manifesta la seva fe amb un gest i una paraula. S’agenolla davant Jesús i li diu: “Si voleu, em podeu purificar”.
Jesús es compadeix i el toca amb la mà: “Sí que ho vull, queda pur”.

Jesús acull la persona marginada de per vida i li ofereix una nova vida. Per ell la llei o la norma no és el més important. La persona sempre va per davant de tot. I la persona més pobra, més marginada, més necessitada, la més atrapada en el llot de la malaltia o de la desgràcia, és la més estimada de Jesús.

3.- I nosaltres?
També nosaltres avui ens hem d’agenollar davant del Crist i dir-li amb confiança com el leprós: “Senyor, si voleu, em podeu purificar”. Jesús vol que buidem davant d’ell allò que portem dintre, en el nostre cor: Vol curar-nos del nostre egoisme, de la nostra duresa de cor, de la nostra fredor davant de les persones menys afavorides, mancades d’afecte… Ens repeteix contínuament: “Veniu a Mi tots el qui esteu cansats i afeixugats”. La seva mirada compassiva ens omple del seu escalf dolç i amorós.

4.- Jornada de MANS UNIDES
El gest de Jesús es vol fer present també avui. Avui fem una campanya especifica contra la fam.
«LA SALUT, DRET DE TOTS: ACTUA!». Així diu el lema de Mans Unides per a la Campanya contra la Fam d’aquest any. És necessari que creixi la nostra sensibilitat davant els que sofreixen.
L’organització de Mans Unides ens presenta unes xifres que fan esfereir i són dignes de tenir-les molt presents en el nostre viure de cada dia.
Se’ns diu que cada dia moren 100.000 persones de fam; i que 1.300 milions de persones viuen amb un euro al dia.

Nosaltres potser no hem creat aquesta situació, però… potser estem asseguts veient el que passa sense implicar-nos-hi. Cal que sortim de la nostra inèrcia, del viure “per a nosaltres”. La Campanya contra la fam te un truc per a desvetllar-nos. Si n’hi ha tants milions que pateixen, això ha de repercutir sensiblement en la nostra manera de viure, de gastar, de divertir-nos, etc… Són les nostres germans.

5.- Pregària.-
Senyor, vós prometeu d’habitar en el nets i humils de cor, feu que siguem dignes de la vostra estada en nosaltres i doneu-nos valor i creativitat per estimar i compadir a tants germans nostres marginats i necessitats.


 El teu amor ens purifica

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn