Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

3 març 2013
Categoria/es: General

EL BISBE DE LLEIDA HUIX MIRALPEIX, DOS MOSSENS I ALTRES RELIGIOSOS MARISTES, MERCEDARIS I CARMELITES SERAN BEATIFICATS.

La cerimònia de Beatificació serà a Tarragona. I la data, el diumenge 13 d’octubre de 2013.

En la mateixa cerimònia seran beatificats prop de 500 màrtirs de tot l’Estat Espanyol. Més de la meitat pertanyen a processos que van iniciar, ja fa anys, les diòcesis catalanes. És segurament per aquest motiu que la Conferència Episcopal Espanyola, va determinar, per una gran majoria, que fos Tarragona la ciutat on es farà la beatificació.

És aquesta la segona “macrobeatificació” de màrtirs de la persecució religiosa a Espanya dels anys 1936 a 1939. La primera havia estat el 28 d’octubre de l’any 2007; eren 498 màrtirs, entre els quals n’hi havia 8 nascuts al bisbat de Lleida Però ja en els 20 anys abans, a partir del 1987, havien estat beatificats en diversos dates uns altres 479. Recordem especialment la beatificació de l’11 de març de 2001; foren 233 màrtirs, entre els quals hi figurava el nostre estimat Francesc Castelló i Aleu.

Doncs bé, ara toca al nostre bisbe Mons. Salvi Huix Miralpeix. També seran beatificats els dos mossens màrtirs: Josep Nadal Guiu, natural de Bell-lloc, i José Jordán Blecua, natural de Azlor (Huesca), coneguts vulgarment per “los curetas de Monzón”, perquè essent dos tots vicaris de la parròquia de Monzón, (aleshores bisbat de Lleida) fou allí on va ser martiritzats.

Esperem també tenir la satisfacció de que el procés de beatificació de dos laics, pare i fill, de Sena, Rafael i Gabino Gasco, pugui arribar a bon terme per aquesta data del proper octubre.

Però Lleida, en aquesta propera beatificació, està especialment vinculada amb uns altres tres processos, que detallem a continuació, i que tots tres van ser iniciats a la Diòcesi de Lleida, i els originals dels quals es conserven, com és preceptiu, a l’arxiu de del Bisbat. Són:

       Mariano Alcalá Pérez i 18 companys, mercedaris.

       Juan de Jesús Vilaregut Farré i 3 companys, carmelites, juntament amb un sacerdot diocesà d’Urgell, Pau Segalà Solé.

       Crisanto i 65 companys maristes, i dos laics

Així, doncs, els vinculats a Lleida sumen 97. En aquesta plana web del Bisbat de Lleida anirem publicant notícies biogràfiques i altres relatives a aquests màrtirs.

Mn. Joan Ramon Ezquerra


A continuació us expliquem la manera d’accedir a la informació sobre aquests màrtirs, que anirem posant al web.

A la primera plana, a mà esquerra, hi trobareu el banner amb el logo de la propera beatificació. Premeu-lo i se us anirà guiant. Us sortiran els processos d’aquesta beatificació a Tarragona, que són:

  • Causa de canonització de Mons. Salvi Huix Miralpeix, Bisbe de Lleida.
  • Causa de canonització de Mn. Josep Nadal Guiu i José Jordán Blecua, sacerdots diocesans.
  • Causa de canonització de Rafael Gasco del Tejo i Gabino Gasco García-Fanjul, laics, pare i fill.
  • Causa de canonització de Mariano Alcalá Pérez i 18 companys, mercedaris.
  • Causa de canonització de Juan de Jesús Vilaregut Farré i 3 companys, carmelites, juntament amb un sacerdot diocesà d’Urgell, Pau Segalà Solé.
  • Causa de canonització de Crisanto, Aquilino i Cipriano José i 63 companys maristes i dos laics.

Quan premeu qualsevol d’aquestes causes, hi trobareu tot allò que fa referència a la mateixa (biografies, llistat, escrits, notícies)

Us serà de molt interès i profit conèixer, precisament en aquest Any de la Fe, uns testimonis qualificats d’aquesta fe, que li van ser fidels, fins al punt de donar la vida: aquests són els màrtirs.


Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn