Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 abril 2024
Categoria/es: Església, Bisbat

EL BISBE SALVADOR I EL BISBE JOAN, A L’ORDENACIÓ DEL NOU BISBE DE GIRONA

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, i el bisbe emèrit Joan Piris han assisiti a l’ordenació episcopal i inici del ministeri pastoral de fra Octavi Vilà a Girona. La celebració eucarística ha tingut lloc a la Catedral de Santa Maria de Girona i el tarragoní fra Octavi ha estat ordenat bisbe de mans de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.

Entre els concelebrants principals l’han acompanyat el nunci apostòlic, Mons. Bernardito C. Auza; l’arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luis J. Argüello; l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan Josep Omella, l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan Enric Vives, i l’administrador diocesà de Girona, Mn. Lluís Suñer. També hi ha participat, entre d’altres, la resta de bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense; la majoria de preveres de la diòcesi de Girona; abats i abadesses de monestirs de Catalunya, de la resta de l’estat i d’altres parts d’Europa; les comunitats cistercenques de Poblet i Solius, així com centenars de fidels d’arreu de la diòcesi de Girona i també de l’arxidiòcesi de Tarragona, d’on és originari el nou bisbe. D’altra banda, hi ha prevista una nombrosa presència d’autoritats del món civil, polític, cultural, social, acadèmic i dels cossos de seguretat.

Paraules de fra Octavi Vilà, Bisbe de Girona

“Voldria dirigir-me avui també als qui us heu allunyat de la pràctica religiosa o de la fe” … Adonem-nos-en “que val la pena creure en Crist, que val la pena viure l’Evangeli, que val la pena viure el manament de l’amor”. L’Església “imperfecta com és per l’acció de les persones que la componem, sempre us espera amb els braços oberts, sempre a punt per abraçar-vos”, ha reafirmat.

També s’ha dirigit als qui no creuen: “ha de ser, abans de res, un motiu de profunda reflexió sobre com vivim nosaltres la fe com a creients, i després ens ha d’esperonar al diàleg”.

El seu discurs final també ha tingut espai per expressar la seva figura com a bisbe, la mateixa incardinació a Girona i el paper fonamental dels laics. El lema que ha escollit, praesis ut prodes vol dir, “que si estic al capdavant vostre és simplement per servir-vos, per ser-vos de profit”, ha explicat. Unes paraules, reconeix, que no volen ser pas només “una declaració programàtica ni un assaig teològic sobre el ministeri episcopal”, sinó “un fet”.

Fra Octavi també ha volgut remarcar com ser cristià, “malgrat no ser fàcil”, “és no perdre mai l’esperança”. El nou bisbe de Girona sap que hi ha dificultats per viure amb coherència la fe, “perquè no és un món fàcil, sinó una constant lluita per viure una vida de generositat, d’amor i d’esperança”. L’Església, ha expressat, “és –ha de ser– la gran casa de tots: tothom és benvingut a dir-hi la seva malgrat les diferències d’edat, de formació, de punts de vista, de responsabilitats i funcions, d’implicació o adhesió”.

Encara som a temps, pensa fra Octavi, “de tornar a l’essència del cristianisme i de millorar la relació de l’Església amb una societat –la nostra– que estimem”. Som un tot dins d’una Església particular, “la gironina”, ha afirmat, “en què el servei del bisbe demana una sol·licitud extrema, enginy i traça, i tot això centrat en l’amor als germans”.

El lema

Amb motiu d’una ordenació episcopal és tradició en l’Església dissenyar un senyal heràldic que reflecteixi el ministeri del futur bisbe. En el cas de fra Octavi Vilà, l’escut heràldic conté elements de la diòcesi de Girona i de l’orde del Cister, de la qual forma part. Pel que fa al lema, ha escollit «Sigues al capdavant per servir», traducció de l’expressió llatina «præsis ut prodes» de sant Bernat de Claravall. Apareix en el Tractat sobre la Consideració, III, 2.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn