Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 gener 2022
Categoria/es: General

EL BISBE SALVADOR PARTICIPA A LA VISITA ?AD LIMINA? DELS BISBES CATALANS AMB EL PAPA FRANCESC

Els bisbes catalans han fet la visita Ad Limina a Roma amb els bisbes valencians i de les balears del 10 al 15 de gener. Durant el passat desembre i el gener tots els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola han fet la visita quinquennal a la Santa Seu en diverses tandes, agrupats per províncies eclesiàstiques. Com és habitual els bisbes de les dues províncies catalanes (Tarragona i Barcelona, encapçalats per Joan Planellas i Joan Josep Omella) fan la visita conjuntament, i en aquesta ocasió s’hi sumen els bisbes de la província de València, que inclou els bisbats balears.

La visita Ad Limina a la Santa Seu la fan cada cinc anys tots els bisbes de món. Durant una setmana mantenen reunions conjuntes dels bisbes amb els responsables dels dicasteris i departaments vaticans. En les trobades es comenten els informes previs que han enviat les diòcesis sobre l’estat de les iniciatives pastorals, les preocupacions de l’episcopat i la realitat social del país. També és el moment de refermar la vinculació amb el successor de Pere amb la veneració dels sepulcres dels apòstols que hi ha basílica de Sant Pere del Vaticà i de Sant Pau Extramurs. Alhora, s’acostuma a pelegrinar a les altres dues basíliques majors de Roma, Santa Maria la Major i Sant Joan del Laterà. L’última visita ad limina dels bisbes espanyols va ser l’any 2014, en el primer any de pontificat del papa Francesc. Aleshores hi va participar l’actual bisbe emèrit Joan Piris.

La jornada del dilluns ha començat amb la celebració de la missa a l’altar de la Tomba de Sant Pere. L’Eucaristia ha estat presidida pel cardenal Omella, arquebisbe de Barcelona. Durant el matí, els prelats han mantingut la trobada amb el Pontifici Consell de l’Evangelització, presidit per Mons. Rino Fisichella. El terme "nova evangelització" va ser popularitzat pel Papa Joan Pau II en referència als esforços per despertar la fe en les zones tradicionalment cristianes del món, especialment d’Europa, en primer lloc "evangelitzat", o convertit al cristianisme, molts segles abans, però que ara es troba en necessitat d’una "nova evangelització".

A la reunió s’hi han tractat temes com la catequesi d’adults, les dificultats de les catequesis en la Primera Comunió i també de la confirmació, els ministres de la misericòrdia, etc. També s’ha parlat de la cultura actual i tot seguit els bisbes han pogut compartir un torn de preguntes i un diàleg amb Mons. Rino Fisichella.

Missa a Sant Joan de Laterà en la segona jornada de la visita ‘Ad Limina’

La primera cita del segon dia ha tingut lloc a la Basílica Pontifícia de Sant Joan del Laterà. Allà s’ha celebrat la missa que ha presidit l’arquebisbe Joan Planellas i amb la presència del Bisbe de Lleida, Salvador Giménez. Durant l’homilia, l’arquebisbe Planellas ha recordat que la Basílica de Sant Joan del Laterà és “mare i cap de totes les església de la ciutat i del món” i ha fet un resum històric del temple on han celebrat l’Eucaristia.

Per últim, Mons. Planellas s’ha dirigit a la resta de prelats i els ha demanat preguntar-se “si la nostra força com a pastors, com a Poble de Déu, com a Església Universal prové sempre de la riquesa alliberadora de Jesús”. En aquest sentit, ha remarcat que cal saber “posar les nostres mans al servei de la profunditat de l’Església fundada i que descansa en el propi Senyor”.

Després de la celebració litúrgica, durant el matí, han tingut lloc les reunions amb la Congregació per als Bisbes, que és la congregació de la Cúria romana que realitza la selecció dels nous bisbes abans de l’aprovació papal. Aquesta Congregació va tenir el seu origen a la Congregació per a l’Erecció d’Esglésies i Provisions Consistorials fundada pel papa Sixte V el gener de 1588. Tot seguit  han visitat la Congregació per a la Doctrina de la Fe, un òrgan col·legiat de la Santa Seu que vetlla per custodiar la correcta doctrina catòlica a l’Església.

Per altra banda, a la tarda han estat rebuts a la secció de Relacions amb els Estats de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, el dicasteri més antic a la Cúria romana que col·labora més de prop amb el Summe Pontífex en l’exercici de la seva missió. És presidida pel Secretari d’Estat i exerceix totes les funcions polítiques i diplomàtiques de la Santa Seu.

La tercera jornada de la visita ‘Ad Limina’ ha començat amb l’eucaristia a Santa Maria la Major.

L’eucaristia, presidida pel Cardenal Cañizares, arquebisbe de València, ha tingut lloc a l’altar de Santa Maria, Salus Populi Romani, que la tradició atribueix als primers cristians. En la seva homilia el Cardenal Cañizares ha destacat la “emoció de celebrar en aquesta basílica de santa María, mare de Jesús i mare de l’Església”. “Contemplem aquí que santa María és mare: el fill de Déu s’ha fet home en ella per obra i gràcia de l’Esperit Sant. Nosaltres avui som dispensadors d’aquesta gràcia”.

Després de l’eucaristia, els bisbes tindran, a la Congregació del Clero, les trobades amb les congregacions de l’Educació Catòlica, del Clero, i de la Litúrgia i disciplina dels sagraments. A la tarda han visitat el Dicasteri per la Comunicació.

Entrevista amb el Bisbe Salvador després de la visita ‘ad limina’

El programa ‘De Bat a Bat al Bisbat de Lleida’ entrevista aquest cap de setmana al Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, amb motiu de la visita ‘ad limina’. El periodista Joan Rosinach entrevista al Bisbe Salvador que explica la seva experiència en la trobada amb el Papa Francesc. Podeu veure l’entrevista en el següent enllaç: https://youtu.be/oBsaI3qgVTQ

Notíciees del Bisbat

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn