Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

18 gener 2023
Etiqueta/es: Octavari, Pregària

EL CARME HA ACOLLIT L’INICI DE LA SETMANA ECUMÈNICA

La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians s’ha iniciat a la parròquia del Carme, com ja és tradició el 18 de gener, amb una Missa-Pregària presidida pel seu rector Mn. Jaume Pons. La celebració ha comptat amb la participació del P. Daniel Simon, sacerdot de la parròquia ortodoxa romanesa del Naixement de Sant Joan i la Sra. Francesca Agustí, delegada diocesana d’Ecumenisme i Diàleg Interreligiós. Hi han assistit la presidenta de Vida Creixent, Maria Antonia Faidella, i un bon grup de feligresos de diverses parròquies de la ciutat.

Mn. Jaume ha introduït el sentit de la jornada que enguany porta per lema “Fes el bé: busca la justícia” (cf. Is 1, 17) i la necessitat de pregar perquè tots siguem u, tal com vol Jesús. Com a signe visible del desig ecumènic d’unió plena de les Esglésies el P. Daniel ha fet l’homilia fent referència als camins de la unitat que s’estan procurant i a la importància de practicar les virtuts de la unitat -escoltar, comprendre, animar, perdonar, sostenir, ajudar, estimar “aunque no estemos unidos en la misma fe, aunque el dogma no coincida en las diversas iglesias, aunque no podamos concelebrar en la misma Eucaristía.” També ha tingut un record entranyable per Mn. Joan Mora i la unitat que va procurar: “Todo el cariño y el amor que nos envolvió en esta parroquia bendecida nos hacía sentirnos muy unidos. Doy las gracias al Señor por haber conocido esta parroquia. Sin ella, me habría sido muy difícil entender todos los esfuerzos de la Iglesia Católica de rehacer la unidad de los cristianos. El camino lo sabemos, es el amor. Falta seguirlo. ¡Amen!”

La Sra. Agustí ha llegit les pregàries dels fidels. La celebració ha acabat amb l’oració final proposada als materials de l’Octavari i la invocació a la Mare de Déu de la Unitat que es venera al temple. La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians procura que els cristians visquem aquests dies amb pregària i trobada fraterna per a què l’Esperit Sant ens purifiqui i ens ajudi a veure quins són els camins més adients perquè la comunió sigui no tan sols un desig sinó una realitat.

Organitzada per la Comissió Interdiocesana d’Ecumenisme i de Relacions Interreligioses, els actes de l’Octavari continuaran el diumenge 22 amb una altra missa-pregària ecumènica a la parròquia de Sant Pau de la Mariola a les 11:30. La cloenda serà dimecres vinent, dia 25 de gener amb un acte organitzat conjuntament amb les altres esglésies cristianes de Lleida a l’Església Ortodoxa Romanesa del Naixement de Sant Joan (Passeig de Ronda, 54) a les 19:30 h.

La celebració de pregària i unitat entre els cristians es va posar en marxa al segle XIX, el 1840 en la “unió de pregària per a la unitat” a Escòcia. El 1894, el Papa Lleó XIII recomanà la pràctica de l’Octavari de pregària per la unitat durant el temps de la Pentecosta. Durant el segle XX, diverses iniciatives acosten aquest costum de reunir-se i pregar per la unitat a França i Catalunya, i l’any 1964, a Jerusalem, el Papa Pau VI i el Patriarca Atenàgoras reciten junts la pregària de Crist “Que tots siguin u, com tu Pare estàs en mi i jo en tu”” (Jn 17,21). El 1968 se celebra la Setmana de Pregària per primera vegada a partir dels textos de Fe i Constitució i del Pontifici Consell per la Promoció de la Unitat Cristiana, una tradició mantinguda fins avui.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn