La tradició dels Fanalets de Sant Jaume
És una antiquíssima tradició dels infants de Lleida de sortir al carrer amb els seus fanals encesos el capvespre de la vigília de Sant Jaume, el 24 de juliol, i anar de Capella a Capella, és a dir, d’En Serra, al carrer del Carme, al Peu del Romeu, al carrer Major, tot rememorant la llegenda del pas de sant Jaume per la nostra ciutat.
La capella de sant Jaume o d’En Serra, al carrer Carme núm. 1 (actual Casa Pifarré) és el lloc on es va hostatjar sant Jaume i va predicar l’Evangeli. En aquest emplaçament a l’edat mitjana es va erigir un hospital de pelegrins que passaven per Lleida per anar a Santiago de Compostel·la. El va fundar Pere Serra, un acabalat industrial del barri d’assaonadors i blanquers del barri, i tenia una capella dedicada a sant Jaume.
Els pelegrins que hi pernoctaven, al marxar, prenent la ruta de Saragossa, passaven pels carrers de la ciutat amb llanternes o fanals a la mà, entonant càntics que els mateixos nens s’aprenien de memòria recitaven a través dels carrers i places seguint els pelegrins. D’aquí va néixer la tradició de la corrua de fanals de Capella a Capella, d’EnSerra fins al Peu del Romeu, on segons la llegenda l’apòstol es va clavar una punxa al peu. Amb el pas del temps, aquella corrua espontània i desorganitzada d’infants portant fanalets de llum i colors a les seves mans esdevingué el que avui és la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume.
Històricament ambdues capelles han estat dins la demarcació de la parròquia de Sant Joan. La del Peu del Romeu fins la creació de la parròquia de Sant Pere, el 1892. La proximitat d’En Serra a la parròquia de la Mare de Déu del Carme ha propiciat, des de fa molts anys, la sortida de la Romeria dels Fanalets de la Rambla Ferran, davant la porta principal del temple, per dirigir-se al primer tram del carrer Democràcia, tombar pel carrer del Carme i enfilar l’itinerari tradicional que va de Capella a Capella.
Ofrena floral a sant Jaume
Constituïda la unitat pastoral de les parròquies de Sant Joan i la Mare de Déu del Carme la relació d’amistat i col·laboració amb l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes s’ha intensificat. Per segon any consecutiu, una representació de les parròquies encapçalada pel seu rector, Mossèn Joan Ramon Ezquerra, ha participat en una ofrena floral al Peu del Romeu. L’acte ha estat presentat pel periodista Cosme García, acompanyat per José Antonio Ferrer i Paquita Montañola, tots tres membres de l’Agrupació.
Mossèn Joan Ramon ha fet una bonica reflexió sobre la festa dels fanalets, que “a part de la festa de nens i per als nens, molt arrelada a la nostra ciutat, té una mística especial: és com un resum del que hauria de ser la nostra vida: un esperit de servei a aquell que ho necessita.” Al referint-se al moment en què sant Jaume ho necessitava “els nens van ser els "servidors" que van aportar-li una miqueta de llum per treure’s l’espina”. I ha ressaltat la lliçó pràctica que se’n desprèn: “Així de senzilla hauria de ser la nostra vida: així de senzills els nostres gestos. Sempre hi ha una persona que em necessita. I jo puc fer-li un servei. Això necessita el món. Aquest és l’esperit de l’evangeli. Aquesta és l’actitud de Jesús.”
A continuació el Mossèn ha fet una pregària perquè “ens mantinguem sempre fidels a la fe que l’apòstol predicà a Lleida i per la seva intercessió Déu protegeixi la nostra Ciutat i molt especialment els nostres infants.“ La nena Txell Julià, en nom de la Unitat pastoral, ha ofrenat un pomell de flors al Sant, i la Coral del Carme ha interpretat els Goigs en lloança a Sant Jaume. Precisament, una nova edició dels Goigs havia estat presentada quatre dies abans al Peu del Romeu per Nora Vela, estudiosa dels Goigs i membre de l’Associació dels Amics del Goigs de Barcelona.
Sant Jaume ve de Galícia,
Sant Jaume ve d’Aragó
i a Lleida va deixar estesa la fe
de Nostre Senyor
L’acte ha continuat amb la intervenció de Mercè Trepat, rapsoda del TOAR, amb la lectura del poema dels Fanalets de Sant Jaume, de Lluis Roca i Florejachs. El text de l’il·lustre metge i poeta, cofundador de l’Acadèmia Mariana, és una dolça explicació poètica de la festa local recuperada al segle XIX una vegada el Peu del Romeu, lloc de culte de la Verge de les Neus, havia esdevingut capella dedicada a sant Jaume. La lectura ha estat fidel al text oridinal, escrit en català antic. Tot seguit reproduïm el fragment inicial i final:
Nois i noies que graciosos,
amb encesos fanalets
en la vetlla d’ aquest dia
volteu places i carrers,
i a Sant Jaume feu obsequis
ses capelles recorrent,
entre colles que respiren
gran gatzara, gran plaer;
Veniu aquí una estona;
Seieu-vos uns moments:
dels fanalets usança
vaig a dir-vos, jo, d’on ve.
Sabreu perquè a l’Apòstol
tal festa avui li fem…
…
I puix us transmeteren vostres pares
tal usança dels seus com ric llegat,
als vostres fills vosaltres en son dia
també ensenyeu la amb entusiasme grat.
Que aixís semblança d’àngels en la terra
Ja sereu tots, per mes complaure a Déu,
i al cel per a pujar, d’ella al sortir-ne,
ales d’àngels en premi trobareu.
Un dia abans i al mateix espai, la directora de la Coral del Carme i poetessa, Rosa Fabregat Solé, havia declamat el seu poema original “Llumenet en la fe, Fanalet del món”, en un recital poètic de l’Agrupació TOAR.
Premi al Concurs de Fanalets
El 77è Concurs de Fanalets que organitza l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes ha estat presidit pel paer en cap Àngel Ros, que ha destacat la riquesa de contingut d’aquesta celebració, que atresora valors culturals, tradicionals i religiosos en una cita on els infants són els protagonistes. L’entitat organitzadora ha lliurat a l’alcalde un quadre de Sant Jaume dels Fanalets en agraïment al seu suport a aquesta tradició de Lleida.
Els infants de les parròquies de la unitat pastoral Mare de Déu del Carme i Sant Joan han estat distingits amb el Premi de la Paeria al millor conjunt de fanals presentat, consistent en un artístic fanal de ceràmica. Els vint-i-cinc fanalets de colors elaborats al taller de catequesi s’havien decorat amb elements artístics relacionats amb els tres aniversaris que celebra la parròquia de Sant Joan Baptista.
- Bases del LXXVII Concurs de Fanalets de Sant Jaume
- Veredicte del Jurat del Concurs
- Notícia de Digital TotLleida
© Hermínia Sirvent
També han estat distingits els fanalets de la Colla de Ca l’Antonio, del Santuari de Sant Antoni de Pàdua i l’Associació de Comerciants de Remolins i Democràcia que han confeccionat fanalets per guarnir aquests carrers. Al mateix acte s’ha lliurat el títol de mestre fanaler a José Antonio Ferrer.
L’Agrupació de Pessebristes ha obsequiat a tots els participants al concurs amb “L’Auca dels Fanalets de Sant Jaume”, dedicada a aquesta arrelada tradició de la ciutat de Lleida. Amb els dibuixos i el text a mena de rodolins escrits als anys 80 per la recordada Mª Mercè Delmàs i adaptada per Jordi Curcó, l’Auca presentada en els dies previs al consurs pretén explicar i donar a conèixer la llegenda, història, tradició i realitat actual d’aquesta entranyable i simpàtica tradició lleidatana.
La Missa i la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume
A les 8 del vespre de la vigília de Sant Jaume ha tingut lloc la tradicional “Missa dels Fanalets”, que des de l’any 1994 se celebra a la parròquia de la Mare de Déu del Carme com a preàmbul solemne a la Romeria, significant el sentit religiós de la festa. Ha estat presidida pel bisbe Salvador Giménez Valls i concelebrada pel rector de la parròquia Mn. Joan Ramon Ezquerra i el consiliari dels Pessebristes Mn. Vicenç Alfonso. La Coral del Carme i l’organista Lluis Climent han fet l’acompanyament musical. L’altar estava guarnit amb l’artístic fanal de ceràmica amb que la Paeria havia premiat els fanalets dels nens de la parròquia que ornamentaven el presbiteri.
El bisbe Salvador en la seva homilia s’ha referit a la festa dels Fanalets de Sant Jaume: “La fe també necessita la festa externa, que ens ajuda a viure més intensament la nostra fe en Jesucrist.” Tot i enaltint la tradició de sant Jaume a Lleida, ha convidat a explicar els nostres fills o néts perquè celebrem aquesta festa: “Fem la festa perquè volem seguir a Jesús com ho va fer sant Jaume, un bon amic de Jesús, un apòstol que va viure amb coherència l’Evangeli i ho va posar tot a les mans del Senyor.” També va animar a petits i grans a viure, com sant Jaume, servint millor els qui ens envolten.
Finalitzada la celebració, el bisbe Salvador ha beneit els fanalets dels nombrosos nens i nenes aplegats a l’església. Tot seguit a la Rambla Ferran s’ha iniciat la Romeria encapçalada pel Ball de Bastons del Pla de l’Aigua, els Gegants de la ciutat, el Penó de Sant Jaume i la presidència de la Romeria encapçalada pel bisbe Salvador, acompanyat pel consiliari dels pessebristes i el rector del Carme, el P. Joaquim Recasens, el paer en cap Àngel Ros, diversos regidors, el subdelegat del Govern José Crespín; la diputada Montse Macià, el director dels SSTT de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell i altres representacions.
Al compàs de “Sant Jaume ve de Galícia…” interpretat per la banda municipal dirigida per Amadeu Urrea, la imatge de Sant Jaume de Jaume Gort, situada a la seva carrossa envoltada de flors, anava seguida per una multitud de lleidatans amb destacada participació d’un gran nombre d’infants amb els seus fanalets de colors. La Romeria ha avançat pel carrer del Carme, plaça de Sant Joan, aturant-se a la plaça de la Paeria per efectuar el tradicional Ball de Bastons i el Ball dels Gegants, i pel carrer Major fins a la capella del Peu del Romeu. Allí la banda municipal ha interpretat la Sardana “Els Fanalets de Sant Jaume”, del mestre Victor Mateu, mentre de les finestres superiors de la capella es llençava una petalada de flors damunt la imatge del Sant.
Ja al Pati de les Comèdies ha tingut lloc la cloenda oficial de la Romeria, amb la benedicció dels infants impartida pel bisbe Salvador i les paraules finals d’agraïment del president dels Pessebristes, Àngel León, tot desitjant que la Festa i la Romeria, festa religiosa i popular alhora amb gairebé 500 anys d’història, continuïn viva i arrelada a Lleida.