Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 juny 2014
Categoria/es: General

EL DR. XIMO COMPANY, EXCEL·LENT PREGONER DEL CORPUS

La Bellesa com a itinerari de la Fe

El pregó del Corpus ha tingut lloc al teatre de l’Acadèmia Mariana en un acte presidit per Mons. Joan Piris, bisbe de Lleida, el Sr. Enric Figueres, president del Patronat del Corpus de Lleida, i la Sra. Dolors Arderiu regidora de Participació Ciutadana, en representació de l’alcalde de Lleida.

El Sr. Enric Figueres ha fet la presentació del Dr. Ximo Company, pregoner excepcional del Corpus d’enguany: catedràtic d’Història de l’Art de la UdL Director del CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) i ACEM (Grup de Recerca Consolidat “Art i Cultura d’Època Moderna”) de la UdL, codirector del CIMM (Centre d’Investigació Medieval i Moderna) de la UP de València, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i guardonat per la Generalitat amb el premi ICREA Acadèmia 2008, el Dr. Ximo Company també és delegat diocesà del Partimoni Artístic i Cultural i vicepresident de la Comissió Assessora del Patrimoni Moble i Immoble.

El Dr. Ximo Company ha agraït la invitació feta per Mn. Jesús Tarragona, i ha felicitat al Patronat del Corpus la seva dedicació a organitzar i preparar la celebració, i també ha felicitat anticipadament el Bisbe Joan pel seu sant, que també és el patró de la nostra diòcesi. A continuació ha iniciat el Pregó “fet per un historiador de l’art en clau d’estètica i bellesa” oferint una visió devocional i patrimonial del Corpus amb reflexions meravellosament il•lustrades amb imatges.

Partint de la reflexió del cardenal Gianfranco Ravasi “l’oració és la respiració del cristià” en els exercicis espirituals predicats al papa Benet XVI la quaresma del 2013 (Retrobar-se en la pregària, ed. Claret) el Dr. Ximo Company ha apel•lat a l’art per a familiaritzar-nos amb la bellesa i envigorir-nos més en la respiració de la vida cristiana i conèixer més i millor Déu. Es tracta de la “Via Pulchritudinis” que l’Església ha plantejat com a camí de nova evangelització en el nostre món i com una porta oberta al diàleg amb els no-creients. (Benet XVI el 25 d’octubre de 2012).

A través del llenguatge parabòlic de l’Art, dotat d’una especial apertura universal capaç de guiar la ment i el cor fins a Déu, el Dr. Ximo Company ha mostrat diverses obres d’art com a fragments de bellesa que mostren l’axioma indestriable ‘Bellesa i Fe’: el Sant Calze, conservat a la catedral de València des del temps d’Alfons el Magnànim (S. XV); el cimbori d’alabastre de la Seu de València, el més bell de l’Europa occidental; la cúpula de Miguel Angel (s.XVI) i el baldaquí de Bernini (1628); diverses obre dels pintors renaixentistes Joan de Joanes i Paolo da San Leocadio; la Sagrada Familia, de Gaudí…

A continuació ha presentat les tres vies de diàleg dins de la “Via Pulchritudinis”: la bellesa en la creació (un cirerer florit); la bellesa en las arts, que expressa el do sobrenatural de la creativitat que Déu ha donat als artistes (El peine de los vientos, d’Eduardo Chillida); i la bellesa de Crist, model de santedat per als cristians (Crist, de Sorolla). “La via de la santedat”, ha assegurat, “és la que afavoreix una millor sintonia per gaudir de la bellesa.”

Centrant-se ja en la festa del Corpus Christi, com a manifestació pública de la nostra fe en la presència real de Jesucrist en l’Eucaristia, el Dr. Ximo Company ha mostrat algunes obres de tema eucarístic, força recurrent en la Història de l’Art: la Disputa del Sagrament (Rafael, Estança de la Signatura); el Sant Sopar, de Fernando Yáñez de la Almedina, Joan de Joanes, Francesc Ribalta, Rubens, el Salvador Eucarístic, de Joan de Joanes…, i obres més properes a nosaltres com el Sant Sopar, de Leandre Cristòfol, i la Custòdia d’argent de la Catedral de Lleida…

Tot contemplant la seva bellesa i com ajuden a entrar en comunió amb l’Eucaristia, ens ha interpel•lat sobre l’eficàcia que tindrien en la catequesi i la pastoral en general. “Així ho va fer sant Joan de Ribera, fundador del Col•legi del Corpus Christi per a formar sacerdots amants del Corpus Christi segons l’esperit del concili de Trento; sabia que l’Art és un mitjà per a la santificació i promoció dels fidels: «Només tu tens paraules de Vida Eterna (Jo 6,68)»,”

Després d’aquesta passejada per la “Via Pulchritudinis” el Dr. Ximo Company ha completat el pregó amb un recorregut més lúdic amb imatges de la celebració del Corpus a Lleida, com a homenatge a la festa i al Patronat.

En la cloenda de l’acte, la Sra. Dolors Arderiu ha elogiat “el pregoner de luxe que amb paraules i amb imatges ha fet molt viva la festa del Corpus” i ha compartit alguns records de com l’havia viscut de petita al seu poble natal de Bellvís. Finalment, Mons. Joan Piris ha agraït la magnífica meditació del Dr. Ximo Company, i n’ha lloat la seva presència transformadora des de la seva vida professional. I ha expressat un desig: “Que el Corpus serveixi per a recuperar la fe, la pregària i la fam del Pa de Vida.”

A continuació s’ha servit un refrigeri al pati del claustre de l’Acadèmia Mariana.


 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn