Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

28 setembre 2011
Categoria/es: General

EL MUSEU FRANCESC CASTELLÓ, MÀRTIR

Des del dia 28 de setembre de 2002, festa litúrgica del Beat, l’església de Sant Pere acull l’Exposició permanent “Francesc Castelló, màrtir. Un jove fidel a Crist.” La mostra ocupa l’espai del cor perimetral de l’església de Sant Pere, que fou en vida la parròquia del Beat.

La Mostra aplega diversos records personals del Beat, cedits per les seves germanes: el diploma de químic, llibres, apunts, vestimenta personal i altres objectes significatius. També hi ha un recull d’imatges fotogràfiques reproduïdes de l’àlbum familiar. És molt significativa la imatge del jove Francesc passejant elegantment pel carrer Major amb la seva núvia Mariona. Inicialment el Museu també acollia les tres darreres cartes que va escriure abans de morir màrtir. Actualment, per la seva millor conservació, les cartes es troben dipositades a l’Arxiu Capitular de la Catedral de Lleida. Al Museu hi ha exposada una reproducció.

Amb ocasió del IV aniversari de la Beatificació es van col•locar tres noves vitrines a la Mostra Permanent, on s’exposen diversos records personals del Beat, cedits també per les seves germanes, Teresina i Maria. Entre ells destaca el vestit de la seva Confirmació, l’uniforma de soldat e complement, un abric, l’armilla i diverses corbates; i, també, la bata blanca que utilitzava al Laboratori de l’Institut Químic de Sarrià.

Tots són objectes entranyables –i, alhora, veritables relíquies- del Beat. Estan exposats en vitrines. Les fotografies estan en plafons acompanyades de notes biogràfiques explicatives. És especialment rellevant tot el que fa referència al seu empresonament i martiri. El plafó final està dedicat a la Beatificació de Francesc Castelló per l’ara també Beat Joan Pau II, papa, l’11 de març de 2001 a Roma, en temps del Bisbe Francesc Xavier Ciuraneta.

L’exposició permanent gaudeix d’una petita sala de projeccions que permet als visitants visionar diferents recreacions filmades sobre el Beat Francesc.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn