Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

26 gener 2017
Categoria/es: General

EL PATRÓ DE LLEIDA JA TÉ EL SEU LLIBRE EN LA COL·LECCIÓ ?SANTS I SANTES?

 SEGONS TRADICIÓ SANT ANASTASI VA NÈIXER A L’AVUI CARRER MAGDALENA, EN L’ACTUAL  DEMARCACIÓ PARROQUIAL DEL CARME

 

El patró de Lleida Sant Anastasi, ja té el seu llibre a la col·lecció Sants i Santes que publica CPL Editorial del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona, dirigida per Josep Lligadas i que recull en volums de petit format, les biografies dels personatges més singulars i representatius del nostre santoral.

El nou volum queb correspon al número 244 d’aquesta popular col·lecció, porta com a títol “Sant Anastasi, lleidatà per naixement i badaloní per martiri”, havent-se publicat en català i també en llengua castellana però amb el títol distint que en l’edició catalana: “Sant Anastasio, soldado y mártir”.

Ha estat escrit pel periodista i historiador Jordi Curcó, amb il·lustracions de Mercè Gallifa. L’autor ja va publicar l’any 2015 en aquesta mateixa col·lecció el llibre corresponent al N. 231, titulat “Francesc Castelló, jove i màrtir”, dedicat a biografiar el testimoni d’aquest beat lleidatà.

En els nou capítols de que consta el volum, amb un llenguatge entenedor i proper, Jordi Curcó s’ocupa en primer lloc de presentar-nos les evidències i dubtes hagiogràfics existents del patró de Lleida, alhora que ens relata la seva vida i martiri. Així l’autor explica el suposat naixement del sant a l’antic barri de la Magdalena, a la Ilerda romana del s. III, en l’actual N.20 del carrer Magdalena, en la demarcació de la parròquia del Carme.  la seva sortida de la ciutat per anar a Roma a allistar-se com a guàrdia pretorià de l’emperador Dioclecià -el mateix que el portaria al martiri-, la posterior conversió al cristianisme, la fugida de Roma per evitar ser detingut i el seu retorn a Lleida. Segueix el relat amb el posterior empresonament i martiri d’Anastasi a la platja de Badalona, juntament amb altres 73 companys de milícia, un 11 de maig (dia en que se celebra la seva festa) de l’any 303.

El darrer capítol del llibre explica el perquè, quan i com va ser proclamat Anastasi patró de la seva ciutat natal, Lleida (1627) i de la martirial, Badalona (1672). És per raó d’aquest doble patrocini, que l’autor està convençut que el llibre pot ser d’interès tant pels lleidatans com pels badalonins: “Solament aquestes dues ciutats i cap més altra, el veneren i  celebren en honor seu les seves Festes de Maig”, explica.

Tot i aquest relat de la vida i martiri de Sant Anastasi, Jordi Curcó diu que cal reconèixer què poca cosa certa i documentada se’n sap de la seva existència: “Però no és menys cert –diu ell-, de que al llarg dels anys i del segles s’ha teixit al seu voltant una antiga i arrelada tradició tant a Lleida com a Badalona, adobada amb relats llegendaris que cal donar a conèixer i posar en valor. Això és el que jo he pretès amb aquest treball”, assevera l’autor satisfet de l’edició i per la seva difusió, que abasta tot el territori.

Jordi Curcó ja va escriure i publicar l’any 2002, una primera i extensa hagiografia d’aquest màrtir lleidatà del S. IV, amb el títol “Sant Anastasi de Lleida. Història, tradició i llegenda”, editada per l’ajuntament  de Lleida amb el N. 30 de la col·lecció de monografies locals “La Banqueta”. En aquella ocasió es commemorava el 375 aniversari de la seva proclamació com a patró de la ciutat, efemèride aquesta que va propiciar l’edició de l’obra.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn