Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

24 juny 2018
Categoria/es: General

EL PONT DE SUERT DEDICA UNA PLAÇA A MOSSÈN JOAN

DAVANT DE L’ESGLÉSIA VELLA QUE ELL VA CONVERTIR EN MUSEU

La festa de Sant Joan ha estat la data escollida per l’Ajuntament del Pont de Suert per a inaugurar la plaça que la vila ha dedicat a Mossèn Joan Mora, Fill Adoptiu de la capital de l’Alta Ribagorça. Es tracta de la plaça d’accés al Museu d’Art Sacre de la Ribagorça, a l’Església Vella, situada al davant del Palau Abacial de Lavaix i del mirador de la Noguera Ribagorçana.

Cerimònia inaugural

Mossèn Manel Serradell, rector del Pont de Suert i les parròquies de la unitat pastoral de l’Alta Ribagorça, ha obert l’acte amb unes paraules expressant el sentir del poble al dedicar una plaça a Mossèn Joan per aclamació popular. “Vox populi, vox Dei”, ha afegit. “He trobat moltes persones que m’han dit que Mossèn Joan era un sant. Ho deien de cor. Els processos són llargs… però l’ànima del poble parla clar.” “El recordatori de la seva mort deia «La meva vocació ha estat sempre estimar. Us porto a tots al cor.» Nosaltres també el portem al cor. Que sigui sempre referència per a tots.”

A continuació ha estat el torn de Mossèn Joan Ramon Ezquerra, company i amic de Mossèn Joan de tota la vida, que ha recordat els quaranta anys de convivència, vint-i-quatre dels quals havien passat al Pont de Suert. Mossèn Joan des dels 22 anys –encara sense ordenar- fins als 57 anys. D’ell ha dit que va posar la seva vida al servei de tota la comunitat, d’una manera especial al jovent en llargues hores de diàleg personal pausat, i restaurant ermites i esglésies com a manobre. “Mossèn Joan va estimar molt El Pont de Suert,” ha destacat.

Mossèn Joan Ramon ha volgut deixar clar als pontarrins que Lleida també ha estimat molt Mossèn Joan. I ho ha evidenciat amb la presència d’una vintena de persones dedicades a la Fundació Jericó, «la nineta dels ulls de Mossèn Joan». “A Jericó s’ajuda a pobres de totes les nacions. Mossèn Joan tenia una mà i un cor obert a tothom. Aquesta era la seva missió… Jericó, ja no és el nom d’una ciutat del passat, sinó la màxima expressió de l’estimació que tenia per tothom  Mossèn Joan que era «un home sense fronteres»”, ha afegit. I tot repassant la paràbola de l’evangeli “baixava un home de Jerusalem a Jericó… “ ha personificat en Mossèn Joan la figura del Bon Samarità: “…i va passar Mossèn Joan i s’hi va bolcar: «tracteu-los com pugueu, ja os ho pagaré, o bé… ja us ho pagarà Nostre Senyor. Perquè Déu també ha fet meravelles amb Mossèn Joan…”

Com a alcalde del Pont de Suert, Josep Antoni Troguet ha valorat la dedicació d’un espai a Mossèn Joan comptant que al poble només hi ha tres carrers que porten noms propis. “No hi som molt donats. Per això és un fet excepcional que hi hagi un espai del poble que porti el nom de Mossèn Joan”, ha destacat. Troguet també ha incidit en els trenta-cinc anys de tasca d’atenció al jovent i preservació del patrimoni que va fer Mossèn Joan. En aquest sentit ha recordat que va impulsar la restauració de l’Església Vella com a paleta. “La memòria de Mossèn Joan perdura i aquest espai li hauria agradat molt. Aquí va deixar la seva empremta. Dins l’església hi ha un espai museístic amb el que s’hi va implicar recuperant i restaurant la Col·lecció d’Art Sacre que s’hi conserva.”

Després de la intervenció de l’alcalde, Vinyet Mora, reneboda de Mossèn Joan, pujada als braços del seu pare, ha descobert el nom de la plaça que fins aleshores cobria una senyera. Mossèn Joan Ramon ha obsequiat amb una fotografia mural de Mossèn Joan a Troguet, qui l’ha situat al peu del retaule que presideix l’Església Vella. Ha estat un moment molt colpidor on curullaven els sentiments que s’havien alimentat amb tots els parlaments.

Un centenar de persones arribades de Lleida

Als pontarrins i ribagorçans presents a la cerimònia cal afegir el centenar de persones arribades de Lleida, en autocar i en cotxes particulars. La motivació per anar-hi era ben clara, tot i que el viatge es feia la mateixa tarda de la diada de Sant Joan, que s’esqueia en diumenge. Els que han fet el trajecte en autocar, molts d’ells immigrants, han compartit vivències molt significatives i inoblidables de l’acolliment rebut per Mossèn Joan a la parròquia del Carme. Totes impregnades de la gran senzillesa, esperit de servei i el cor obert a tothom que el caracteritzava.Nos quería a todos y se le iluminaba la cara cuando nos veía. Quería que todos los inmigrantes tuviéramos fe, proyectos e ilusión”, ha dit l’hondurenya Yanira.

La presència dels immigrants s’ha fet més visible a l’entonar una cançó dedicada a Mossèn Joan, després dels parlaments. “Tu eres mi hermano del alma realmente el amigo. Que en todo camino y jornada està  siempre conmigo. Aunque eres un hombre aun tienes alma de niño. Aquel que me da su amistad, su respeto y cariño…”

La plaça de Missa ja és la plaça de Mossèn Joan Mora

Acabat l’acte inaugural hem tingut ocasió de visitar el Museu d’Art Sacre de la Ribagorça i l’Església Nova, dedicada a l’Assumpció de Maria, tot passant per davant de la rectoria. Ja al temple parroquial hem resat un parenostre per Mossèn Joan a qui “ja ens hi podem encomanar perquè tenim la certesa que ja està al cel i participa de la comunió dels sants”, ha dit Mossèn Joan Ramon.

La fins ara anomenada “placeta de Missa” ja és oficialment la plaça de Mossèn Joan. “A Mossèn Joan le dedican una plaza que es el punto de encuentro”, ha dit el salvadoreny Pedro. “Este es precisamente el símbolo de lo que él quería para todos.”

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

  

VID-20180625-WA0023 from Parròquies del Carme i Sant Joan on Vimeo.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn