Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 juliol 2011
Categoria/es: General

EL SENYOR BISBE PRESIDEIX LA PROCESSÓ DEL CARME

Un any més la Mare de Déu del Carme ha resseguit els principals carrers de la demarcació parroquial en la vigília de la seva festa patronal. Ha estat per setena vegada des que Mn. Joan Mora, amb el recolzament de la parròquia, va decidir reinstaurar aquesta devota i bonica tradició l’any 2004, després del llarg parèntesi de vint-i-cinc anys.

La Santa Missa ha estat el pòrtic imprescindible de la celebració. Ha estat presidida per Monsenyor Joan Piris, Bisbe de Lleida, que ha concelebrat amb una quinzena de sacerdots: Mn. Antoni Porta, arxiprest; Mn. Rodrigo López, predicador de la novena; Mn. Josep Martí, rector de Sant Pere; Mn. Lluis Sallán, rector de la Sagrada Família; Mn. Josep Moré, rector de Santa Maria Magdalena; Mn. Josep Maria Cebriá, rector de Llardecans; el P. Mariano Martín i el P. Francesc Gamissans, de la comunitat dels Franciscans; el P. Varghese i el P. Nelson, Pares Carmelites de l’Índia que representaven la comunitat Carmelita de Lleida; Mn Adrià Burca, sacerdot romanès; Mn. Santiago Mataix, vicari; i Mn. Joan Mora, rector. També hi han participat Mn. Xavier Jauset, rector del Pilar; Mn Alexander Usuga, rector de Sant Pau, i el P. Daniel Simon, sacerdot ortodox.

Han assistit a l’Eucaristia les autoritats de la ciutat i de les associacions del barri. La Sra. Montse Parra, Regidora de Cultura; Sra. Dolors Arderiu, Sr. Toni Postius, Sra. Bea Obis, Sr. Joan Vilella i Sr. Txema Solé, regidors; Sr. Miquel Padilla, vicepresident de la Diputació; i Sr. Joan Saura, de Benestar i Família, de la Generalitat Generalitat; i Cosme García, president de la Federació de Cases i Centres Regionals de Lleida. També hi han assistit les germanes de la Sagrada Família. La Missa ha estat solemnitzada pel Cor africà, la Coral Romanesa i el Cor del Carme. Els cants han estat acompanyats a l’orgue per Lluís Climent. La presència dels diferents grups parroquials s’ha posat en relleu en els cants, les ofrenes i pregàries.

Els nens i nenes que enguany han fet la Primera Comunió han ocupat un lloc distingit. En iniciar l’homilia el senyor Bisbe els ha adreçat unes paraules fent una referència a la Mare de Déu del Carme, als peus de qui ens havíem aplegat. Després ha centrat la seva reflexió sobre la confiança en Déu a través de la figura de Maria, la dona escollida com a Mare del seu Fill i en qui nosaltres trobem el camí segur fins al Pare.

Jo també he estat petit com vosaltres. Al meu poble també se celebra la festa de la Mare de Déu del Carme, patrona del mar. Allí, de petit vaig aprendre l’oració: “Virgen del Carmen, Reina del Carmelo, sed mi amparo y mi consuelo”.

La confiança és una virtut necessària per a les persones, sense la qual no es pot viure. Viure desconfiant de Déu i dels altres és un malviure. Hi ha un manament de la Llei de Déu que demana “No diràs falsos testimonis ni mentiràs”. Déu ens demana viure fiant-nos els uns dels altres, és a dir, confiar; viure amb netedat. Si vivim els problemes amb ansietat, podem viure perdent el nord.
La gratuïtat forma part de la nostra fe. La confiança en Déu és una necessitat, un dogma de fe; no la podem perdre. El seguiment de la creu n’és un signe. Així ens ho mostren Maria i Sant Joan al peu de la creu.

Déu no ens va deixar de la mà, i en tenim tota mena de garantia. El profeta Elies n’és un exemple. Ell va voler purificar la imatge de Déu, cosa que també ens convé a nosaltres No podem tenir més idea de Déu que la que ens està donada en Jesús. Jesús confia plenament en Déu. I també Maria, que no veient més que injustícia amb el seu fill, roman al peu de la creu dempeus, sense ensorrar-se; sense entendre-ho però confiant…

Això ho vull recalcar. A través d’una dona, Maria, Déu entra especialment en el nostre món. A través de Maria –com a mediació, no només devocional sinó d’una forma directa, real-, nosaltres arribarem a Déu.

“Virgen del Carmen, Reina del Carmelo, sed mi amparo y mi consuelo”.

Acabada la celebració i amb l’encesa d’un petard s’ha iniciat la Processó. El seguici anava precedit per la parella de gegants de l’Associació Cultural Garrigues, els escolans amb la creu processional, la “Cofradía de bombos y tambores de la Casa de Aragón”, la bandera del Carme i desenes de feligresos. La Mare de Déu pelegrina anava envoltada de nens i joves. La vintena de nens i nenes que enguany han fet la Primera Comunió han tingut el privilegi de portar les cintes del pas agafades amb la mà; tot un símbol dels lligams que desitgem mantenir amb la Mare de Déu. Tancaven la processó els sacerdots amb el senyor Bisbe i les autoritats.

La comitiva ha anat avançant al so dels tambors i música mariana pels carrers del Carme, Magdalena, Pi i Margall i Igualada; aquí tots hem cantat l’Ave de Lourdes. En arribar al pati del Col•legi de la Sagrada Família, s’ha iniciat l’acte de lloança a la Mare de Déu amb la interpretació a trompeta de l’Ave Maria de Schubert, per Víctor Carrera. A continuació el senyor Bisbe ha fet la pregària per a la nostra unitat i per la ciutat. Dintre la pregària ha valorat que es fes dins del recinte del Col•legi de la Sagrada Família i ha ressaltat la figura de la seva fundadora, Anna Maria Janer, que el proper octubre serà beatificada. A continuació han tingut lloc les ofrenes, pregàries i cants a la Mare de Déu per part dels diferents representants dels grups i associacions presents: les parròquies de la Unitat Pastoral del Carme, Sant Joan i Sant Pere; llatinoamericans, africans, romanesos –catòlics i ortodoxos- infants, l’Associació de Veïns del Noguerola i l’Associació de Comerciants del Carme. Les interpretacions musicals de Maria i Andrei Mita, duo de sopranos romanesos, i “Gabriel’s oboe” d’Ennio Moricone amb fagot, per Genís Gaya, han tancat l’acte.

La processó ha tornat a l’església del Carme pel carrer Democràcia. Allí s’ha cantat la Salve a la Mare de Déu. Finalment Mn. Joan ha agraït la participació de tots els assistents a la Processó del Carme. També ho ha fet als nens i nenes ressaltant el seu bon comportament i la il•lusió d’acompanyar a la Mare de Déu del Carme en la vetlla de la seva festa.

Aquest agraïment la parròquia de Carme el vol reiterar al senyor Bisbe i als sacerdots, a les autoritats, associacions, a les religioses de la Sagrada Família i als feligresos de les parròquies de la Unitat Pastoral i d’altres parròquies, als nens de Primera Comunió i als seus pares i catequistes, a les corals i, molt especialment a la Cofradía de la Casa de Aragón i al Grup Garrigues per la seva vinculació ininterrompuda amb la nostra Parròquia.

La processó del Carme expressa de manera senzilla i oberta la devoció mariana tan arrelada en la nostra tradició. És, alhora, un signe de la veritable comunió de fe i de vida de les nostres comunitats.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn