La parròquia i el Centre Cívic de Balàfia reten un emotiu acte de reconeixement a la comunitat
L’església Sant Antoni M. Claret, de Lleida, ha quedat petita per acollir les nombroses persones que s’han volgut sumar a l’acte de reconeixement als pares Claretians abans de la seva marxa de la ciutat.
L’acte s’ha celebrat el vespre d’aquest dissabte 7 de setembre de 2024 i ha tingut dues parts. La primera, a l’església, on s’ha celebrat una eucaristia presidida pel rector actual, P. Nemesi Solà, i concelebrada pels altres dos claretians que atenen pastoralment la parròquia, els PP. Dion Paskali i Josep M. Vilarrubias. També han concelebrat alguns preveres de l’antic arxiprestat Perifèria del qual formava part la parròquia: Mn. Joan Jové, Mn. Josep Anton Jové i el P. Jordi Clot. El diaca permanent Plàcid Burgués ha assistit la celebració i el jovent, amb les guitarres, ha amenitzat els cants. La segona part ha tingut lloc al Centre Cívic de Balàfia, on també han participat moltes persones.
Tant per als feligresos de la parròquia com per als veïns del barri de Balàfia on està ubicada l’església, ha estat un dia ple d’emocions contraposades que, segons han manifestat, són difícils de gestionar: d’una banda, estan agraïts per tot el viscut i compartit amb els pares Claretians al llarg de 50 anys de servei a la parròquia, però continuen dolguts per la seva marxa; tanmateix, resten esperançats pel camí que ha d’emprendre aquesta comunitat al costat del qui ha de ser el nou pastor; desitgen mantenir l’esperit claretià que els ha caracteritzat, i volen -laics i laiques- assumir el compromís de realitzar les tasques que el capellà els proposi per a un major funcionament de la vida parroquial.
A l’ofertori de la missa el Consell parroquial ha lliurat una ceràmica perquè, penjada en una de les parets de l’església, deixi constància del servei pastoral dels pares claretians al llarg de cinc dècades i perquè les generacions futures en tinguin sempre coneixement i record. En acabar la missa han obsequiat a cadascun dels tres claretians una rèplica d’aquesta ceràmica, i als assistents a l’eucaristia se’ls ha donat un punt de llibre, també amb la reproducció de la ceràmica, perquè en tinguin un record.
L’acte ha continuat al Centre Cívic del barri on s’han fet els parlaments. En primer lloc, ha parlat la presidenta de l’Associació Veïnal, Jos Farreny, que ha glossat la trajectòria dels claretians al barri. Entre altres coses ha dit que: “Entre la comunitat Claretiana i el moviment veïnal hi ha complicitat i ens caracteritza l’acollir, el treball, l’honestedat.”. Ha recordat que els claretians han contribuït a la configuració del barri estant al costat de les persones que han fet gran el barri de Balàfia.
Tot seguit, la jove Paula Gonzàlez Martínez (pubilla de la festa major del barri d’enguany) ha interpretat al piano La Valse d’Amélie de Yann Tiersen, que els assistents li han agraït amb un fort aplaudiment.
El Consell parroquial, en representació de la parròquia, ha donat les gràcies als claretians: “Gràcies pel vostre acompanyament espiritual… per fer-nos créixer com a persones, per fer-nos veure que una alta manera de viure i un món millor és possible i per esperonar-nos contínuament a posar-ho en pràctica, seguint els valors de l’Evangeli.”.
Acabats els parlaments s’ha projectat un vídeo amb un recull de fotos actuals i antigues per fer memòria de la vida de la parròquia i les seves activitats al llarg del temps i on s’han vist i recordat els claretians difunts que han servir la parròquia.
Finalment, l’Associació Veïnal ha lliurat el Premi Balàfia, en la seva 2n. edició, que en paraules de la seva presidenta és “Un reconeixement coral, a tota la comunitat en el seu conjunt. Una comunitat oberta i, sobretot, compromesa amb el barri. I això casa completament amb els objectius del premi”.
Les fotos de grup i un refrigeri durant el qual la gent anava manifestant les emocions viscudes, han donat per acabat l’acte a les 10 de la nit.
“Gràcies, gràcies, moltes gràcies” han estat les paraules més repetides durant tot l’acte. Gràcies de la comunitat parroquial i l’associació veïnal als claretians, gràcies que ells han retornat en rebre la ceràmica-record i el premi Balàfia de l’entitat de veïnal, però sobretot en rebre l’estimació de tanta gent. I un gràcies compartit en forma de himne “Beneït siguis, Senyor”, on a cada invocació s’ha fet un repàs del què ha suposat la presència dels claretians a Lleida: 50 anys al barri de Balàfia i 90 al centre de la ciutat, a la parròquia Sant Pau.
Conxita López Torres
Els quatre darrers mesos de la comunitat claretiana i la parròquia de Sant Antoni Maria Claret
A finals d’abril, els religiosos claretians que tenien la cura pastoral de la parròquia de Sant Antoni Maria Claret van comunicar als feligresos que aquesta decisió està motivada per la falta de vocacions i de relleu. Prèviament, el Provincial P. Juan Martín Askaiturrieta havia comunicat la notícia al Consell Pastoral de la parròquia en la reunió del 22 d’abril. El passat mes d’agost, el Govern Provincial dels Claretians a Catalunya ha decidit tancar la casa que tenen a Lleida, posant fi d’aquesta manera a 140 anys de presència a Lleida, primer al carrer la Palma i, des de fa 50 anys, a Balàfia.
La comunitat actual estava integrada per tres religiosos, després de la mort del pare Jaume Sidera el passat mes de gener. Es tracta de Dionisius Paskalis, Josep Villarúbies i Nemesi Solà, que ara seran traslladats a altres comunitats.El passat mes d’agost, el Govern Provincial dels Claretians a Catalunya ha decidit tancar la casa que tenen a Lleida, posant fi d’aquesta manera a 140 anys de presència a la ciutat, primer al carrer la Palma i, des de fa 50 anys, a Balàfia.
Trobada del Consell Parroquial de la parròquia Sant Antoni M. Claret amb el Bisbe de Lleida i el Provincial dels Claretians
El dimecres 8 de maig, als locals de la parròquia de St. Antoni M. Claret al barri de Balàfia, va tenir lloc una trobada del Consell Parroquial amb el Bisbe de Lleida, Mn. Salvador Giménez, i el P. Provincial del Claretians, Juan Martín Askaiturrieta. Per part del Consell Parroquial hi eren presents representants de tots els grups pastorals, juntament amb els P. Nemesi Solà, P. Josep Vilarrubias i P. Dion Paskalis, membres de la comunitat a Lleida.
Durant la trobada, el Provincial Askaiturrieta va concretar alguns dels motius del tancament de la comunitat, explicant que la manca de vocacions els ha fet replantejar-se els seus objectius i prioritzar com reforçar altres comunitats. No obstant això, els membres del Consell van tornar a mostrar el seu disgust i el gran dolor que els està causant aquesta decisió que consideren massa precipitada. Totes les persones assistents coincidiren a dir que, si bé per una banda entenien els motius, per l’altra estan disconformes en la manera d’anunciar aquest tancament, i sobretot, que aquest fet, irreversible segons el P. Askaiturrieta, s’hagués de produir en el termini de tres mesos.
Una de les demandes del Consell Parroquial va estar que, si més no, es pogués ajornar el tancament de la comunitat claretiana a Lleida i allargar un parell d’anys la seva presència a Balàfia. Tots els grups van mostrar la seva predisposició, guiats per l’esperit del P. Claret, a donar continuïtat a la tasca pastoral que s’està duent a terme actualment i que durant més de 50 anys ha estat punt neuràlgic, de cohesió social i espiritual al barri de Balàfia. Tanmateix, coincidien que aquesta urgència en el tancament és un gran obstacle per treballar en la configuració de noves estructures laiques per a l’organització i gestió de les activitats parroquials.
Per la seva banda, el Bisbe Salvador Giménez va garantir la continuïtat de tots els serveis religiosos, amb el nomenament d’un nou rector diocesà tan bon punt sigui efectiu el tancament de la comunitat claretiana. Així mateix, va manifestar tot el seu suport als membres del Consell Parroquial i la seva voluntat de treballar conjuntament amb tots els grups pastorals amb l’objectiu de garantir la millor manera de fer aquest traspàs i mantenir viva la vida pastoral, un cop s’hagin reunit novament amb el Govern Provincial dels Claretians per acabar de decidir altres aspectes com ara l’ús dels locals parroquials ubicats al carrer Mossèn Pelegrí.
Justament davant d’aquests locals havia tingut lloc una concentració festiva de persones vinculades a la parròquia (infants, famílies, catequistes, joves del MIJAC, voluntariat de Càritas, membres de Vida Creixent….), que van voler expressar amb cants i un manifest el seu suport, agraïment i estima als pares claretians de Balàfia. La cinquantena d’assistents van fer el lliurament de les més de 400 firmes recollides des de diumenge, en AGRAÏMENT a la seva tasca.
Document-memòria del Consell Parroquial de Sant Antoni Maria Claret
El Consell Parroquial va redactar un document-memòria com recull de l’activitat pastoral acompanyat d’una introducció històrica. El document ha estat elaborat amb els objectius següents:
-Per disposar d’una informació de la realitat actual dels diferents grups que formen part de la comunitat parroquial.
-Per fer visibles les accions que actualment es porten a terme i que la comunitat de feligresos ha de conèixer per ser-ne conscient. Una realitat que es vol que continuï i que fins hi tot creixi.
-Som conscients que el model d’església actual “té els dies comptats”. Hem de ser capaços, sense perdre “la essència” d’apostar per un altre model que impliqui més als laics i laiques i que alhora garanteixi la continuïtat de l’acció pastoral i sempre tenint present els allunyats.
El Consell Parroquial ha acordat fer-ne arribar un exemplar al Bisbe Salvador Giménez, al vicari general Mn. Lluís Sallán i al P. Juan Martín, provincial dels Claretians, així com penjar-ho a la web de la parròquia.
Homenatge als sacerdots claretians
La colla Kina Kreu, que participa a l’Aplec del Caragol des del 1991 i que reuneix collistes a l’entorn de la parròquia de Sant Antoni Maria Claret del barri de Balàfia, ha homenatjat els pares claretians Nemesi Solà i Dion Paskalis durant el dinar celebrat als Camps Elisis en el transcurs de la 32ena edició d’aquesta festa gastronòmica lleidatana.
L’homenatge va consistir en el lliurament d’una samarreta de la penya Kina Kreu personalitzada amb l’estampació dels noms dels claretians, nomenats membres honorífics de la colla. Igualment, se’ls va lliurar una llibreta amb paraules d’estima, agraïment i afecte de tots els collistes. El pare Nemesi va pronunciar unes paraules d’agraïment pel gest i va recordar la missió de continuar treballant, també des de la penya de l’Aplec, per transmetre els valors de la vida cristiana.
Els claretians donen la casa i els locals parroquials
La Congregació dels Fills de Maria, els Claretians, ha decidit donar a la parròquia de Sant Antoni Maria Claret de Balàfia els dos edificis que tenen al carrer Mossèn Pelegrí de Lleida. Els immobles en qüestió són la casa on residien els membres de la congregació i l’edifici de l’antiga parròquia. En una carta pública, el bisbe Salvador agraeix la generositat dels claretians i anuncia que el Bisbat assumirà la part dels costos que encara queden pendents de cobrir de l’edificació de la nova església de Balàfia, inaugurada el 2006.
També la parròquia ha fet extensiu el seu agraïment a la comunitat claretiana, atès que els permetrà donar continuïtat a totes les activitats pastorals que s’estan duent a terme seguint el mestratge del Pare Claret.
- Agraïment del Bisbe
- Agraïment de la Parròquia
- Noticies de la parròquia Claret
- Flama, 28.05.24
- Notícies del Bisbat
- Notícia de l’Ajuntament de Lleida