Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

4 octubre 2020
Categoria/es: General

ELS ?FRARETS? CELEBREN SANT FRANCESC AMB ELS PESSEBRISTES

Tot i la pandèmia, l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes ha celebrat el matí del diumenge 4 d’octubre la festa del patró de l’entitat i dels pessebristes d’arreu del món Sant Francesc d’Assis.

Ho ha fet compartint amb els franciscans de Lleida, “els frarets” l’Eucaristia celebrada a les 12 del migdia en el santuari de Sant Antoni de Pàdua, en honor del patró i fundador i presidida pel guardià del convent franciscà el P. Joaquim Recasens.

El celebrant en la seva homilia s’ha referit a Sant Francesc com el Sant de la materialitat de Déu: “Francesc s’agafa a Jesús i a l’home en la seva humanitat”. El P. Recasens ha tingut també paraules d’acollida pels pessebristes lleidatans: “…esteu a casa vostra, aquesta és la casa de Francesc a qui li devem el primer pessebre”. En aquest sentit recordà que l’any 2023 se celebrarà el 800 aniversari de quan Sant Francesc el 1223 volgué celebrar al petit poble italià de Greccio la nit de Nadal amb un pessebre, que marcaria els inicis del pessebrisme.

En el moment de l’ofertori el Mestre Pessebrista Albert Bertran i en nom de totes les pessebristes lleidatans, ha fet ofrena d’un ram de flors al patró que ha depositat als peus de la imatge de Sant Francesc.

A la celebració ha assistit una bona part de la junta directiva de l’entitat encapçalada pel president Jordi Curcó, el qual al finalitzar l’Eucaristia ha significat la festa del patró dels pessebristes alhora que ha agraït l’acollida de la comunitat franciscana amb aquestes paraules:

Avui 4 d’octubre, com tenim costum fer-ho des de fa uns anys tot i la pandèmia, hem vingut a celebrar amb els nostres estimats frarets la festa del seu patró Sant Francesc d’Assis i patró dels pessebristes d’arreu del món. També de nosaltres, els pessebristes lleidatans.

Gràcies, frarets per haver-nos deixat a aquesta humil representació de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes compartir aquesta Eucaristia.

Per nosaltres la festa de Sant Francesc, al que considerem el Primer pessebrista, és com l’inici dels curs de les nostres activitats i avui si no hagués estat per la pandèmia, estaríem celebrant la 50 Trobada de Pessebristes de Catalunya a Terrassa, organitzada per la Federació Catalana de Pessebristes. Certament que l’aplaçament de la Trobada ha facilitat la nostra presencia en aquest santuari franciscà, als peus de Sant Francesc.

La seva imatge, com veieu porta en les seves mans un Fanalet, que ens evoca els nostres fanalets de Sant Jaume, tant vinculats a aquesta casa on la imatge de l’apòstol es guarnida i preparada tots les anys per poder encapçalar la Romeria del 24 de juliol, tots menys enguany.  Per que a Lleida amics, la nostra entitat no solament fa pessebres per Nadal, si no també fanalets per sant Jaume al juliol, tot conservant i promovent aquestes boniques i arrelades tradicions populars i religioses de casa nostra.

Gràcies frarets per mantenir els nostres fanalets de Sant Jaume a les mans de les imatges del vostres sants franciscans. Un bonic símbol que agraïm i compartim. També durant la jornada d’avui, la imatge de Sant Francesc que ens vàreu regalar ja fa uns anys, presideix l’altar de la nostra seu social, la capella del Peu del Romeu en homenatge al poverello d’Assis.

I acabo, desitjant que per Nadal tot i la Covid, puguem fer i col·locar els nostres pessebres com sempre fem i que quan arribi juliol la llum dels fanalets de sant Jaume pugui també tornar a il·luminar els carrers de la nostra ciutat.  Que Sant Francesc ens hi ajudi!!!

I deixeu-me que clogui amb la tornada dels goigs en lloança a Sant Francesc: 

 Puix saltàveu d’alegria
la nit Santa de Nadal:
Sant Francesc, feu-nos de guia,
Ben humils al sant Portal…

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn