Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 juliol 2013
Categoria/es: General

ELS VOLUNTARIS DE LA CAIXA FAN REFORÇ ESCOLAR AL CARME

El President de l’Associació de Voluntaris de La Caixa, Sr. Albert Molias, ens explica els objectius d’aquesta entitat solidària i la magnífica ‘acció social i educativa que realitza a la parròquia del Carme.


ARTICLE SOBRE ELS VOLUNTARIS DE “LA CAIXA” A LLEIDA, ASVOLCALL, I MONITORS DE LA PARRÒQUIA DEL CARMEN, QUE FAN CLASSES DE REFORÇ ESCOLAR AL NENS EN RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL DEL CASC ANTIC,A LA PARRÒQUIA DEL CARMEN DE LLEIDA.

1.- Que es l’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida – ASVOLCALL – i quines necessitats social atén?

L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, ASVOLCALL, va néixer el 25 de Maig del 2006. Fora de qualsevol adscripció ideològica o confessional. Aquesta Associació té com a finalitats totes les que contribueixen a la construcció d’una societat solidària, i com a condició i objectiu immediats que tots els ciutadans gaudeixin d’unes condicions de vida que un Estat Social i Democràtic de Dret haurien de considerar-les pròpies de la dignitat de la persona, amb preferència a l’eradicació de les situacions de marginació individual i col•lectiva. Això implica la realització d’activitats d’interès general, com les assistencials, serveis socials, cíviques, educatives, culturals, científiques, esportives, sanitàries, de cooperació al desenvolupament del medi ambient, de defensa de l’economia social o de la investigació orientada a aquella finalitat. També de desenvolupament de la vida associativa, promoció del voluntariat o de qualsevol altre de caràcter anàleg.

Els seus principals objectius son:

I.- Promoure i facilitar la participació solidària dels empleats, ex empleats i familiars de “la Caixa”, en actuacions de voluntariat, en situacions i circumstàncies d’interès general i de caràcter social.

II.- Fomentar i impulsar les relacions amb altres Entitats i Organitzacions de Voluntariat que duguin a terme tasques en el mateix àmbit d’actuació que el voluntariat de l’Associació per al desenvolupament d’accions d’activitats conjuntes, amb la finalitat de contribuir en la relació o vinculació amb aquestes altres entitats.

III.- Captar i organitzar les aportacions als mitjans, els recursos humans, materials, d’infraestructures i d’altres tipus que es posin a disposició dels Voluntaris de l’Associació, i establir una línea de treball regular.

L’àmbit territorial en el qual l’Associació realitzarà principalment les activitats és la Província de Lleida.

La seva Organització, funcionament i competències son les que es recullen en els Estatuts registrats amb el numero d’inscripció 31810 del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb data 25 d’Octubre del 2006.

Compta amb 250 Voluntaris que Treballen en les següents activitats recurrents:

 • REFORÇ ESCOLAR A LA PARRÒQUIA DE SANT ANDREU DE LLEIDA
 • REFORÇ ESCOLAR A CÀRITAS DE BALAGUER
 • REFORÇ ESCOLAR A LA PARRÒQUIA DEL CARMEN DE LLEIDA
 • LLEIDA SOLIDÀRIA MPDL
 • CIBERCAIXA HOSPITÀLARIA – HOSPITAL ARNAU DE VILANOVA
 • SERVEIS A JUBILATS DE DELEGACIO GENERAL DE “LA CAIXA” A LLEIDA.
 • HOSPITAL DE TÀRREGA
 • CÀRITAS
 • ARXIPRESTAT DE LA SEGARRA
 • CREU ROJA
 • ASSOCIACIÓ ESTEL DE BALAGUER

PUNTUALS:

 • ACTIVITATS MEDIAMBIENTALS
 • FUNDACIÓ ARBORETUM DE LES GARRIGUES
 • SEGONA DIADA MEDIAMBIENTAL A LA ONA DE LA NOGUERA
 • TERCERA DIADA MEDIAMBIENTAL AL BOSC DE “LA CAIXA!” DEL PARC SANT ELOI DE TARREGA (URGELL
 • COOPERACIÓ INTERNACIONAL
 • COOPERANTS CAIXA
 • ACTIVITATS DE FORMACIÓ
 • FORMACIO PER A PRESIDENTS i VOLUNTARIS DE JUNTES DIRECTIVES DE LES D’ASSOCIACIONS DE VOLUNTARIS
 • AMICS DEL POBLE SAHARAUI A LLEIDA
 • TROBADA D’SSOCIACIONS DE PERSONES AMB SINDROME DE DOWN A PORT AVENTURA “FEM AMICS AMB DOWN”.
 • PROJECTE ESPORTIU EQUIPS DE BÀSQUET ASVOLCALL DOWN LLEIDA, PARTICIPANT EN LLIGA PROVINCIAL DE BÀSQUET ACELL I OLIMPIADA SPECIAL OLIMPICS DE BÀSQUET, A VILANOVA I LLA GELTRU
 • FIRA SOLIDARIUM 2012
 • CAMPANYA “GRAN RECAPTE D’ALIMENTS 2012” A LLEIDA I PROVÍNCIA
 • MARATO DE TV3

2.- Quan es va iniciar l’atenció educativa a través del reforç escolar i on? Quans voluntaris hi col•laboren?

Es va iniciar en el curs escolar 2006/2007 col•laborant amb el Voluntariat Vicencià en la Parròquia Sant Andreu del Casc Antic de Lleida, fent reforç escolar a 45 nens de primària amb 9 voluntaris .
Actualment són 35 els voluntaris de “la Caixa” que fan aquesta activitat, entre els Centres de Sant Andreu, El Carme, Càritas de Balaguer i Aula Hospitalària de la CiberCaixa de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

3.- El curs passat es va iniciar el Reforç Escolar al Carme i quin ha estat el Balanç.

El reforç escolar al Carme es va iniciar a meitat del curs escolar 2011/2012 en resposta a una petició de Mossèn Joan Mora responsable de la Parròquia del Carmen, en la que demanava a l’Obra Social de “la Caixa” a Lleida, la possibilitat d’ajut i col•laboració per part dels Voluntaris de “la Caixa”.

El president de l’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, ASVOLCALL, es va entrevistar amb Mossèn Joan i varen acordar iniciar l’activitat del Reforç Escolar a la Parròquia amb nens de primària de famílies en risc d’exclusió social, al que ja se’ls hi feia catequesi.

D’aquesta manera amb 7 Voluntaris Caixa i 2 monitors per part del Carme, en el mes de Març del 2012 es va iniciar l’activitat, que es va donar per acabada coincidint amb el final de curs del nens i nenes, al mes de Juny 2012.

L’experiència va resultar molt positiva acordant seguir amb l’activitat el proper curs, amb nens de primària i secundaria, acordant ubicar les classes al Local de la Parròquia que reuneix les millors condicions d’espai, llum i calefacció pel hivern.

A l’Octubre de 2012 coincidint amb  l’inici del curs escolar varem reiniciar el reforç escolar.

Per formació dels voluntaris i monitors que han de portar l’activitat d’implantar les classes al Carme, i ajudar al nens i nenes en el reforç escolar, es va decidir girar una visita a la Parròquia de Sant Andreu en la que els Voluntaris de “la Caixa” porten mes de 5 anys fens reforç escolar, i el Centre compta amb una experiència de més de 15 anys en l’activitat. Agafant alguns models d’organització, normes i instruccions als pares dels nens, pel seguiment i bon funcionament.

Fruit d’aquesta experiència es va considerar necessari per un millor funcionament, a finals del primer trimestre, convocar una reunió amb els pares dels alumnes, a la que varen assistir tots els professors voluntaris i mossèn Joan Mora, per explicar-los l’ importància del reforç escolar i de la feina que es venia fent amb els seus fills.

Varem finalitzar les classes el 19 de Juny 2013 amb un berenar per tots els participants en el reforç escolar, amb unes paraules de Josep Maria Perelló pel voluntaris de la Parròquia, Albert Molias President de l’Associació Voluntaris “la Caixa” a Lleida, Asvolcall, i mossèn Joan Mora, responsable de la Parròquia del Carme.

En agraïment a cada Voluntari cel obsequia amb un “USB” gravat amb imatges dels nens i Voluntaris fen reforç escolar durant els cursos 2011/2012 i 2012/2013, així com fotos de l’excursió de final de curs a Montserrat.

4.- A més del Reforç l’Associació convida als alumnes a una sortida de fi de curs? Quin es l’objectiu? On aniran enguany?

Efectivament, a final de curs i com a premi pel esforç en el estudi dels alumnes, i continuada assistència a les classes de reforç escolar, L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, amb el patrocini de l’Obra Social de “la Caixa”, invita al nens i nenes a assistir a una excursió en grup a diferents punts emblemàtics i d’interès cultural i social de Catalunya.

L’objectiu no es altre que premiar el seu esforç i estimular-los a que el proper curs segueixin assistint a les classes de reforç escolar de la Parròquia del Carme.

Aquest any i aprofitant la convocatòria feta per l’Obra Social de “la Caixa” dintre del projecte “CaixaProinfancia”, L’Associació de Voluntaris de “la Caixa” a Lleida, ASVOLCALL, amb els seus Voluntaris varen decidir portar-los a Montserrat, pels valors culturals, socials i eclesiàstics, que reuneix el Monestir, la Basílica i resta d’instal•lacions.

D’aquesta manera el 29 de Juny i amb l’autorització dels pares, 18 Voluntaris i 21 nens de la parròquia, varen partir a les 8,30 hores en autocar des de el pàrquing de la Unió Esportiva Lleida, per reunir-nos al pàrquing del Restaurant del Bruc, amb els autocars de Sant Andreu i de Càritas de Balaguer, que van fer la mateixa excursió de final de curs, i dirigir-nos plegats cap a Santa Cecília, on en un punt assenyalat de la carretera a Montserrat, i amb el control dels mossos d’Esquadra, tots vàrem baixar del autocar i iniciar el camí a peu pel camí dels “Degotalls” fins arribar a Montserrat. Vàrem caminar prop d’una hora.

Reunits els grups a la plaça de la Basílica vàrem iniciar la visita cada grup pel seu compte a la Basílica, visitar la Mare de Déu de Montserrat, i altres punts d’interès, per fer realitat el que els Voluntaris durant el viatge havien explicat als nens, sobre Montserrat.

A les 12,30 hores varem ser rebuts per l’Abat i en acabar la recepció a les 13,20 hores varem dirigir-nos a la plaça de la Basílica per fer la foto de grup. Més de 700 persones que dels diferents punts de Catalunya varem assistir a l’Excursió. De Lleida en total vàrem ser 101 persones, 69 nens i nenes i 32 Voluntaris Caixa.

A les 14 hores ens vàrem dirigir al Restaurant per gaudir del dinar, on vàrem ser rebuts pel grup d’animació preparat per l’acte, que va estar fent jocs i màgia durant tot el dinar, per animar i distreure als grups.

A les 16,00 hores tots vàrem dirigir-nos cap els autocars per iniciar el retorn a Lleida, on vàrem arribar sobre les 18 hores aproximadament.

Tots nens, nenes, voluntaris i monitors vàrem quedar molt satisfets del dia passat en companyia i de l’excursió.

Albert Molias, President de l’Associació de Voluntaris de La Caixa

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn