Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

11 març 2010
Categoria/es: General

EN EL IX ANIVERSARI DE LA SEVA BEATIFICACIÓ: ROMÀ SOL, CARME TORRES I FRANCESC CASTELLÓ

   Avui 11 de març, es compleixen nou anys de la beatificació a Roma del beat Francesc Castelló. Aquest vespre a l’església de Sant Pere, que fou en vida la seva parròquia i on hi té una capella i una exposició a ells dedicades, la comissió promotora de la seva Canonització, celebrarà una eucaristia commemorativa, presidida pel P. Ramon Domènech, franciscà fill d’Alcarràs i que durant molts anys va dirigir el Col•legi-residència de Sant Antoni de Pàdua i per damunt de tot un bon admirador del Beat Francesc.
    En l’Eucaristia d’aquest aniversari, es tindrà un record especial i es pregarà també pel matrimoni d’historiadors Romà Sol i Carme Torres, traspassats fa quatre mesos un i un mes l’altra. Certament es mereixen això i més, pel fet d’haver estat veritables entusiastes del jove màrtir i alhora treballadors incansables des de la Comissió Pro Beatificació de la que en foren membres actius des dels seus inicis, per tal de donar-lo a conèixer i alhora poder arribar a veure, com així va ser, com l’església mitjançant el papa Joan Pau II declarava el martiri del seu “estimat Francisco”, com tot dos carinyosament anomenaven el Beat.
    Recordo com si fos ara la felicitat i la joia amb la que el Romà i la Carme van viure la beatificació del Beat Francesc a la Plaça de Sant Pere del Vaticà: “…no ens ho creiem encara!”, repetien una i altra vegada, tot recordant el llarg camí que els havia tocat recórrer a ells dos i als demés membres de la comissió, els més veterans com l’Annita Solans, el Jaume Barrull, la Maria José Daniel o la mateixa germana del beat, la Teresina Castelló; el ja traspassat Geroni Saura; i els que ens hi varem afegir més tard com l’amic i sempre entusiasta vicepostulador de la Causa Mn. Gerard i jo mateix.
    Calia ser agraïts amb en Romà i la Carme. Voliem que Lleida els recordés també per la seva vinculació amb el Beat Francesc Castelló i el seu impressionant testimoni cristià i humà. Per això, amb molt esforç però alhora amb goig, s’ha editat a mena de separata, el treball intitulat “Francesc Castelló i Aleu, màrtir de Crist”. Es tracta potser d’una de les darreres aportacions a la història de Lleida, que els enyorats Romà Sol i Carme Torres, van preparar pel IV i darrer volum d’“Arrels Cristianes. Presència i significació del Cristianisme en la història i la societat de Lleida”, que va veure la llum el passat mes d’octubre, de la ma de Pagès Editors, en una iniciativa del bisbat de Lleida
    La publicació que aquest vespre es donarà a conèixer a l’església de Sant Pere, ofereix una aproximació biogràfica, senzilla i alhora profunda del Beat Francesc. Va ser escrita des del cor i amb una llenguatge planer i entenedor, com era habitual en el Romà i la Carme. Varem pensar que aquesta era la millor manera de recordar-los, reeditant un treball seu, que a ells tant els hi hagués plagut. En ell hi trobareu el testimoni d’aquest jove màrtir, que lliurà la vida un 29 de setembre de 1936, per ser coherent amb les seves creences, sense renunciar-hi, davant una mort violenta.
     Fa pocs dies vaig tornar-me a passar el vídeo amb l’interessant i diria que gairebé entranyable entrevista que Josep Varela feu al Romà i la Carme en el seu domicili de la Plaça Sant Joan, dins de la sèrie “Converses a Lleida”, produïdes per La Mañana TV. En una de les respostes, tots dos afirmen sense embuts: “…la religió ha estat vital en la nostra vida” .
    Certament ha estat així i els que els varem conèixer i tractar, en donem testimoni. Com ho serà també de testimoni a partir d’avui aquest petit llibretó dedicat al Beat Francesc Castelló, pel qui també la religió va ser vital per la seva vida i la seva mort. En ell és manifesta també la religiositat que el Romà i la Carme, mai van dissimular en la seva tasca d’historiadors, com quelcom vitals en llurs vides i també exemple en la seva mort recent
    En aquella “Conversa a Lleida”, els esposos i historiadors a una pregunta de l’entrevistador, contesten sense pesar-ho gens ni mica: “…en tot el que hem fet, ens hi hem abocat i estem satisfets del que hem fet”.
    Romà i Carme, nosaltres n’estem també de satisfets de tot el que heu fet plegats i us ho volem agrair per sempre més.

Jordi Curcó
Historiador i periodista
Membre de la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc Castelló

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn