Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

13 febrer 2018
Categoria/es: General

EN LA MORT DE MOSSÈN JOAN MORA

Ens ha deixat Mossèn Joan Mora, símbol d’entrega als altres, a Lleida i a totes les comunitats on l’ha portat la seva missió. Mossèn Joan ha estat molt estimat a la nostra ciutat i també, molt especialment, als petits pobles de muntanya de l’Alta Ribagorça on va exercir el sacerdoci durant molts anys.

Mossèn Joan Mora havia nascut a Tragó de Noguera, un poble que va desaparèixer amb la construcció del pantà de Santa Anna i que ell sempre em recordava. En moltes ocasions em va dir carinyosament que el carrer de Lleida que duia el nom del seu poble era molt petit, preocupat per fer perviure el seu lloc estimat de naixement.

De Mossèn Joan Mora recordarem la seva gran humanitat, la seva generositat i el seu ecumenisme. Crec que trobaríem pocs llocs on en una església compartissin l’espai els creients catòlics i ortodoxos. Era ecumenisme i alhora ajut a la integració de la comunitat romanesa immigrant. L’església del Carme a Lleida ha estat l’església dels catòlics i dels ortodoxos, on han compartit espai i fe. I això ho ha fet possible Mossèn Joan Mora.

A més de la tasca cap als nouvinguts, cal destacar la seva dedicació pels més febles de la societat, primer des de l’església del Carme i després amb la creació de la Fundació Jericó, que es va traslladar des del centre parroquial al carrer Tallada, al Centre Històric, on desenvolupa també la funció d’alberg municipal. Ha estat i seguirà essent un orgull que una entitat com la Fundació Jericó gestioni l’alberg. La Fundació Jericó ha aconseguit també, a l’entorn de Mossèn Mora, aglutinar un conjunt de voluntaris compromesos amb la tasca social.

Recordo la seva il•lusió quan es va inaugurar l’Alberg Jericó, a la seva ubicació actual, i també recordo quan ens va ensenyar l’espai dedicat al culte a l’alberg per a catòlics, ortodoxos, jueus i musulmans amb icones de totes les religions, trametent una profunda estima per la persona i respecte a les creences individuals. Aquest espai és una mostra més del seu tarannà i de la seva profunda vocació d’acollida i de servei al pròxim.

Al maig de l’any 2016 l’Ajuntament de Lleida li va concedir la Medalla de la Paeria a la Solidaritat per la seva tasca permanent d’ajut als més desafavorits. Una intervenció mèdica no li va permetre recollir la distinció al Saló de Plens i l’hi vaig lliurar a l’Hospital de Santa Maria, on llavors es trobava. Malgrat la seva malaltia va seguir treballant a la parròquia i a la Fundació fins fa poques setmanes. Fa molt pocs dies el vaig veure per darrera vegada a la Casa Sacerdotal, i no em va parlar d’ell, em va parlar del futur del Centre de Dia per a Persones Sense Sostre, que construirem a l’antic Convent de les Josefines. En molt poc temps de diferència la nostra ciutat ha perdut dos personalitats dedicades als altres: el Pare Joan Sunyol i, ara, Mossèn Joan Mora.

Mossèn Mora ha deixat una petjada inesborrable en la ciutat i en la vida de moltes persones. La seva obra continuarà però trobarem a faltar la seva dedicació incansable, el seu carisma i la seva bondat.

Descansi en pau.

Àngel Ros, Alcalde de Lleida
 

                 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn