Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

9 gener 2011
Categoria/es: General

ENTREVISTA A MN. JOAN MORA, DELEGAT DE L?ATENCIÓ PASTORAL ALS IMMIGRANTS.

Amb motiu de la celebració el proper diumenge 16 de gener de la Jornada Mundial de l’Emigrant, el Full Dominical publica aquest diumenge una entrevista realitzada a Mn. Joan Mora, rector de les parròquies de la Unitat Pastoral de la Mare de Déu del Carme, Sant Joan i Sant Pere i Delegat de l’Atenció Pastoral als Immigrants.


Com va ser, Mn. Joan, que vareu començar la tasca d’atendre els immigrants?
La meva primera experiència amb la immigració va estar al Pont de Suert on hi havia un col•lectiu important de l’Equador. Quan el bisbe Ciuraneta em va donar la responsabilitat pastoral de la parròquia de la Mare de Déu del Carme, m’encarregà la responsabilitat del Secretariat de la Pastoral d’immigrants. És cert que el fet d’anar i tornar per l’eix comercial em facilità la salutació i l’acollida de nouvinguts de molts països.

Quin servei concret realitza la Pastoral dels immigrants?
L’atenció pastoral als immigrants la podem centrar en tres nivells, definits per tres ciutats i tres escenes evangèliques. L’escena d’Emaús, ens recorda l’acollida. És l’esforç que fem tantes comunitats i associacions civils I d’Església. L’escena del Camí de Jericó, el bon samarità: l’atenció assistencial, pròpia de Càritas i d’altres institucions administratives que atenen les necessitats més urgents. La tercera escena és Jerusalem, la Pentecosta: la integració en la comunitat cristiana on, parlant diverses llengües, es realitza la unitat mitjançant la força de l’Esperit i l’amor viscut i compartit.

Quin paper fa la parròquia en la seva acollida?
Recordo que quan el bisbe Ciuraneta em proposà aquest servei pastoral li vaig demanar de poder-lo fer des de la parròquia. En la del Carme he trobat un caliu i una participació important a la que, també, s’hi han ajuntat molts cristians immigrants. Paper d’acollida, atenció caritativa i d’integració a la pastoral. També hi han trobat aixopluc pastoral les dues comunitats romaneses: la catòlica i l’ortodoxa.

Tinc entès que al mes de gener celebreu el dia de l’immigrant? En què consistirà aquesta celebració?
Concretament, el dia 16 de gener, el proper diumenge. Aquesta jornada és per als autòctons una oportunitat per a despertar la consciencia a estrènyer lligams i per als immigrants una trobada festiva, amb la celebració eucarística presidida pel nostre bisbe Joan Piris. El lema de la jornada és: «Una sola família humana», una sola família de germans i germanes en societats que són cada vegada més multiètniques i interculturals. L’Eucaristia se celebrarà a la parròquia del Carme, a les 10 del matí i a continuació, a les 11.30 h a l’auditori Enric Granados, tindrà lloc el festival folklòric, exponent de les diverses cultures. Aquest acte està obert a tots el grups religiosos o culturals. Per la tarda hi haurà una mini-lliga de futbol sala amb equips de diverses nacionalitats, al pavelló de Pardinyes.

Quins reptes es plantegen ara en la vostra pastoral?
• Hem de contemplar aquest món de multituds que van errants amb el ulls de Jesús… i afavorir la «creativitat de l’amor».
• Pastoral d’immigrants integrada en la pastoral de la diòcesi. Interessar a las parròquies sobre la pastoral de l’immigrant.
• Volem suggerir i potenciar la formació d’agents de pastoral entre immigrants.
• Amb tots tolerància, respecte i amistat.

Carme Parellada

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn