Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

30 setembre 2018
Categoria/es: General

EXPOSICIÓ MISSIONERA ‘BATEJATS I ENVIATS’

El Papa Francesc ha decretat aquest octubre mes missioner extraordinari. Per quest motiu la delegació de Missions ha preparat una sèrie d’activitats adreçades a celebrar-ho. Les més reeixides són el Tren Missioner a Montserrat i l’exposició “Batejats i Enviats” d’Angelina Miró, inaugurada pel Bisbe Salvador el 19 de setembre dins de l´acte de l´Enviament a la Catedral de Lleida.

Com a autora de les dotze obres presentades, Angelina Miró va explicar la gènesi i l’objectiu de l’exposició inspirada en petits records esdevinguts tresors de la seva infància: es tracta d’estampes d´orient aconseguides a canvi d´una petita almoina per als missioners per a batejar infants d´aquestes terres llunyanes, a través de l´obra de la Infància Missionera que ja compta amb més de 175 anys vida.

“Són testimonis d’infants batejats de països molt llunyans. Es poden llegir les paraules del baptisme en llatí i sobretot el nom de la persona que ha fet el donatiu perquè aquest bateig s’hagi pogut realitzar. Tanmateix ens assabentem del nom de la persona batejada. Per a mi representava una conquesta contra la buidor i foscor d’una època grisa. Aquest fet es va estendre als anys seixanta després del Concili Vaticà II i es va reforçar molt l’acció missionera d’anar per tot el món a portar la paraula evangelitzadora del cristianisme.

Tot aquest anonimat ha estat per a mi una obra d’art i he volgut representar-ho amb un tramat de línies de colors, isòbares, els fils invisibles del vent, terres i mars, com un atàvic mapa del tresor. Observem un àngel que acompanyarà cada nen-a en el seu esdevenidor. A la ment de nena de 7 o 8 anys batejar un infant de llocs tan llunyans era una gran proesa i una alegria immensa poder posar noms a infants de països que de ben segur no coneixeria mai. Amb tot, el seu record el portaria dins meu acompanyant-me i il·luminant la meva innocència infantil”.

Els dotze treballs plàstics són de petit format (32,5 x 25 cm.) i estan realitzats en tècnica mixta, sobre una base de paper de seda i pa d’or, dibuixat amb retoladors permanents i collages per sobre. Cosit com a cicatrius a la terra.

Angelina Miró Teixidó és natural de Serós. Va cursar estudis de Magisteri i ha exercit durant quaranta anys com a mestra d’educació primària. De sempre s’ha encarregat d’impartir l’àrea de Visual i Plàstica, dedicant-se de manera especial a treballar el color i totes les seves simbologies procurant despertar la fantasia i la creativitat del seu alumnat. Va col·laborar amb l’ICE de la UdL i ha impartit cursos de Visual i Plàstica com a formadora de formadors. També ha dedicat uns anys als gravats, treballant al taller de la Rosa Siré.

Ha presentat els seus treballs en diferents exposicions  i participant exitosament en concursos. També ha publicat el llibre "Mandales". L’exposició “Batejats i Enviats es pot visitar a l’espai expositiu de la Catedral de Lleida fins el proper 3 d’octubre de 2019.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn