Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

28 setembre 2020
Categoria/es: General

FESTA DEL BEAT FRANCESC CASTELLÓ

El Bisbe Salvador presideix l’Eucaristia a l’església de Sant Pere

El bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, va presidir la tarda del 28 de setembre a l’església de Sant Pere l’Eucaristia de la festa litúrgica del Beat Francesc Castelló, concelebrada per Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització del Beat Francesc; Mn. Joan Ramon Ezquerra, director del Secretariat per a les Causes dels Sants i el rector de Sant Pere Mn. Jaume Pedrós.

Com a conseqüència de la crisis sanitària, la celebració fou enguany més senzilla i sota mínims, seguint les mesures de prevenció com l’ús de la mascareta i el distanciament entre els fidels. Així, enguany no van ser-hi presents els familiars del Beat residents a Saragossa, ni els diversos col·lectius que assisteixen habitualment a la festa del Beat. Tot i això, prop de 60 persones van assistir a la celebració, entre ells una representació de la Delegació de Pastoral de Joves i cantaires de la Coral del Carme que van solemnitzar l’Eucaristia, en la qual es pregà també pels malalts afectats per la pandèmia i per tots aquells lleidatans que han mort d’aquesta malaltia.

El bisbe Salvador en la seva homilia digué que era bo celebrar la vida i la mort d’un germà nostre, com ho és el Beat Francesc: “…es bo tenir memòria històrica i nosaltres els cristians sempre fem memòria del Crist que ha mort i Ressuscitat. Amb el Beat Francesc fem memòria d’aquell jove màrtir que va morir per no renunciar a la seva fe en Crist.  El nostre Francesc és per a nosaltres motiu d’orgull, per què va saber viure amb valentia la seva fe, no va tenir por a perdre la vida i morí perdonant. Va viure les virtuts teologals a la perfecció, va ser mestre en la fe, home de perdó i esperança i lliurat a la caritat. Quan mirem la seva fotografia, veiem a un jove que transmet pau, serenor i perdó. Veiem a  un Sant”, digué.

L’Eucaristia va ser organitzada per la Comissió Pro Canonització del Beat Francesc, que des de la seva beatificació l’11 de març de 2001 –fa 19 anys- convoca cada 28 de setembre a celebrar la seva Festa. Ho fa a l’església de Sant Pere, que fou la seva parròquia i que ha esdevingut un memorial de la vida i mort martirial d’aquest jove químic lleidatà. En ella hi té una capella lateral dedicada i una Exposició permanent que evoca el seu testimoni de jove cristià i màrtir. 

La celebració va cloure com es costum amb el cant del Goigs en Lloança al Beat Francesc, amb aquesta bonica tornada:

“Puix que tens mirada franca
i ets heroi de la virtut,
oh Francesc, ànima blanca
protegeix la joventut”.

Mentre ressonava el cant del Goigs, el bisbe Salvador i el concelebrants van anar fins la capella del Beat, on amb una breu inclinació de cap davant la seva fotografia que la presideix com a mostra de veneració i substituint  així, simbòlicament, el bes de veneració que els fidels haguessin donat a la seva relíquia, a no ser per la pandèmia que ha obligat a suprimir-ho, com tantes altres coses.

Jordi Curcó

  

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn