Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

29 setembre 2018
Categoria/es: General

FESTA DEL BEAT FRANCESC CASTELLO I JORNADA DELS MÀRTIRS AL CEMENTIRI

La tarda del 28 de setembre l’església de Sant Pere de Lleida va acollir la festa del jove màrtir el Beat Francesc Castelló, organitzada per la Comissió Pro Canonització. L’acte central fou l’Eucaristia presidida pel bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls i concelebrada per Mn. Gerard Soler, vicepostulador de la Causa de Canonització; Mn. Jaume Pedrós, rector de Sant Pere; Mn. Manel Mercadé, delegat de la Pastoral de Joves; Mn. Vicenç Alfonso, consiliari de la Congregació dels Dolors; el claretià P. Jaume Sidera i el rector d’Albatàrrec i Montoliu, Mn. Manuel de la Varga.

A la celebració van sumar-se una bona i participativa representació de la delegació de Pastoral de Joves, així com l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, La confraria de la Somereta de Pardinyes, i la Confraria dels Dolors. També hi foren presents familiars del beat vinguts de Saragossa.

El bisbe Salvador en la seva homilia va referir-se als sentiments contraposats que un pot tenir al llegir la Passió dels nostres Màrtirs: “Tots ells tenien la confiança en el Senyor, estaven aferrats en la Fe i no abandonaren Jesús”. Pel que fa al Beat Francesc, el bisbe de Lleida digué que ha de ser un referent cristià i un gran intercessor per l’església de Lleida, però també per l’església universal. En aquets sentit, el posà com a intercessor del Sínode dels Joves que des del 3 d’octubre se celebra a Roma, amb el títol “Els joves, la fe i el discerniment vocacional”.

Finalitzada la celebració, el vicepostulador de la Causa de Canonització Mn. Gerard Soler informà sobre la recuperació del Butlletí del Beat Francesc amb el títol genèric “Sí, sóc Catòlic!” i es va entonar el cant dels Goigs en la seva lloança, interpretats per la Coral del Carme que va solemnitzar l’Eucaristia mentre es venerava la relíquia: “Puix que tens mirada franca i ets heroi de la virtut, oh Francesc, ànima blanca, protegeix la joventut”.

Jornada dels Màrtirs al Cementiri de Lleida

El 29 de setembre, dia de Sant Miquel, va tenir lloc per segon any consecutiu la Jornada dedicada als Màrtirs de Lleida. El bisbe d’Osaka, el claretià lleidatà Josep Maria Abella, presidí l’Eucaristia a la capella del Cementiri a les 11 del matí, concelebrada pel director del secretariat per a les Causes dels Sants, Mn. Joan Ramon Ezquerra, la comunitat claretiana de Lleida, dos religiosos mercedaris i el postulador de la Causa de Canonització del Beat Francesc Castelló, Mn. Gerard Soler. L’homilia del P. Jaume Sidera ocm es referí als trets essencials dels màrtirs: “…els mateixos que Jesús, el testimoni fidel a l’absolut de Déu, en el desert, a l’anunci joiós del Regne, a Natzaret i al seu pas pel món, fent el bé i donant el suprem testimoni a la veritat de Déu i de l’home a la Creu. Els nostres màrtirs tenen aquests trets embolicats en una gran humanitat feta de tendresa, de flexibilitat i de fermesa. Eren persones molt normals, molt humanes i molt sensibles a la realitat que volien amarar d’Evangeli”.

La Jornada va continuar amb el res del Sant Rosari fins la Fossa Comuna on hi ha les despulles del bisbe màrtir Beat Salvi Huix, del Beat Francesc Castelló, i la d’altres 15 beats i màrtirs lleidatans. La fossa acull també les restes de 26 claretians beatificats a Barcelona el 21 d’octubre de 2017 i que anaven a ser homenatjats. El claretià Josep Vilarrubias beneí la placa commemorativa, amb la fotografia de cadascun dels màrtirs que al poc va quedar coberta de clavells blancs i vermells.

Jordi Curcó

  

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn