Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

5 maig 2020
Categoria/es: General

FESTA DEL BEAT SALVI HUIX, BISBE MÀRTIR DE LLEIDA

Avui l’Església celebra la festa del Beat Salvi Huix i Miralpeix, bisbe màrtir de Lleida.

El bisbe Huix va néixer a Santa Margarida de Vellors, bisbat de Vic, el 22 de desembre del 1877. FIII de Joan Huix i Maria Miralpeix, estudià al Seminari de Vic, on va rebre I’ordenació sacerdotal el setembre del 1903, de mans del bisbe Josep Torras i Ba ges i exercint com a vicari de Coll i Sant Vicenç de Castellet.

L’any 1907, quan tenia 30 anys, va ingressar a l’Oratori de Sant Felip Neri, a la comunitat de Vic. Va exercir el càrrec de professor d’ascètica i mística, al seu seminari, on ell havia fet els estudis sacerdotals. Va viure com a felipó fins a I’any 1927, quan va ser nomenat bisbe d’Eivissa i Formentera.

L’any 1935 va ser nomenat bisbe de Lleida, en substituir el fins aleshores administrador apostòlic Manuel Irurita, que acabava de ser promogut bisbe de Barcelona. Va fer l’entrada a la seva nova diòcesi el 5 de maig del 1935, diumenge del Bon Pastor.

Els esdeveniments polítics de l’inici de la guerra civil espanyola, amb la mort de molts dels seus capellans, el van afectar profundament. Davant del perill i seguint el consell de molts fidels, es va amagar a la casa d’uns amics molt . propera al Palau Episcopal fins al 23 de juliol del 1936, quan ell mateix es va lliurar voluntàriament a la guàrdia civil que feia guàrdia al carrer Alcalde Costa de la ciutat de Lleida.

Va ser ingressat a la presó fins a la nit del 5 d’agost, quan amb un grup de 20 persones va ser conduït a un camió que els havia de traslladar a Barcelona. Un escamot va detenir-lo davant del cementiri de Lleida, on tots foren afusellats, el bisbe el darrer. Era la nit del 5 d’agost de 1936, festa de la Mare de Déu de les Neus, patrona de la que havia estat la seva diòcesi, Eivissa. El seu «Ja som a Sants!» que el bisbe digué als companys es va fer famós.

El bisbe Huix i els seus companys de martiri van ser enterrats en una fossa comuna del mateix cementiri, on encara avui reposen les seves despulles, juntament amb les del beat Francesc Castelló i les de molts altres màrtirs.

Va ser beatificat a Tarragona el 13 d’octubre de 2013. Es va escollir el dia 5 de maig, data de la seva presa de possessió a la diòcesi de Lleida  per a celebrar la seva festa litúrgica. La d’enguany ha estat la setena celebració de la festa, tot i que no s’ha pogut fer d’una manera ordinària degut a l’estat de confinament en que encara ens trobem.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn