Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

5 maig 2018
Categoria/es: General

FESTA DEL BEAT SALVI HUIX, BISBE MÀRTIR DE LLEIDA

El dissabte 5 de maig el Bisbe Salvador ha presidit una concelebració eucarística en memòria del Bisbe Salvi Huix a la Catedral. El nostre Bisbe ha fet memòria de l’exemplar testimoni del bisbe màrtir, tant en la presó com en el moment del martiri. Especialment ha recordat que va morir perdonant i ha demanat al Senyor que com ell “siguem ferms en predicar la nostra fe i valent en perdonar.” Al presbiteri ha lluït durant la celebració una imatge del Beat Salvi Huix. El Bisbe Salvador duia el seu bàcul i damunt l’altar estava exposat un reliquiari del bisbe màrtir que s’ha venerat al final de la celebració. Ha estat una bona ocasió per recordar el nostre bisbe màrtir i encomanar-li la diòcesi que tant va estimar i per la que va donar la vida.

Quan esclatà la Guerra Civil, el bisbe Huix es refugià a casa d’uns amics però quan es va assabentar que molts sacerdots i seglars catòlics eren sistemàticament detinguts, es lliurà voluntàriament a les autoritats revolucionàries. El 5 d’agost de 1936 fou dut al cementiri de Lleida juntament amb vint persones més. Ell va demanar ser l’últim per poder beneir els qui eren afusellats abans que ell. El gest molestà a un milicià i d’un tret li va ferir la mà dreta. El Bisbe continuà beneint amb la mà esquerra fins que finalment va caure abatut pels trets.

Salvi Huix i Miralpeix havia nascut a Sant Hilari Sacalm (La Selva) el 22 de desembre de 1877. Essent bisbe d’Eivissa, el 28 de gener de 1935 el papa Pius XI el traslladà al bisbat de Lleida, diòcesi de la qual prengué possessió el 5 de maig següent. Aquesta data és va escollir per a celebrar la seva festa litúrgica al ser beatificat a Tarragona el 13 d’octubre de 2013. La d’enguany ha estat la cinquena celebració.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn