Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

25 octubre 2018
Categoria/es: General

FESTA DEL PILAR A SANT JOAN

L’església de Sant Joan ha acollit el 12 d’octubre l’acte central de les celebracions dedicades a la Verge del Pilar, la festa gran dels aragonesos, organitzada per la Casa de Aragón en el 76è aniversari de la seva fundació a Lleida. Allí ha arribat la processó, recuperada ara fa 26 anys, que ha sortit de la seu de l’entitat regional amb la imatge de plata de la Mare de Déu del Pilar portada per les cambreres de la Verge i seguida pels membres i agrupacions vinculades a l’associació. Tots ells precedits pels gegants del Grup Cultural Garrigues i l’Agrupació de Tambors i Bombos de la Cofradía de la Columna de Setmana Santa.

El seguici ha passat pel davant de l’Acadèmia Mariana i la Catedral, aturant-se simbòlicament al Peu del Romeu tot rememorant l’aparició de la Mare de Déu en carn mortal a Saragossa el 2 de gener de l’any 40. Avançant pel carrer Major i passant per davant de la Paeria, el seguici ha arribat a l’església de Sant Joan.

La Missa Baturra ha estat presidida pel pare franciscà d’origen aragonès Joaquim Recasens, concelebrant amb mossèn Joan Ramon Ezquerra i Mn. Jaume Pons, nou rector de la parròquia. Hi han participat el tinent d’alcalde Rafael Peris, i els regidors Carme Culleré, José María Córdoba i Joan Vilella, juntament amb el president de l’entitat regional, Jesús Monter. Cosme García, president de la Federació de Cases i Centres Regionals de Lleida, vicepresident de les comunidades aragonesas de l’exterior i expresident de la Casa de Aragón, ha introduït la importància i significació de la festa de la més gran de les advocacions marianes a Lleida.

El P. Joaquim s’ha adreçat als “compatriotes aragonesos, devots de la nostra terra i feligresos lleidatans devots de la Pilarica”. Desdient-se de “comentar els sentiments que ens uneixen amb la nostra Mare”, com havia fet en ocasions similars, rememorant “com ho vivia i sentia Jesús” segons el passatge evangèlic proclamat (Lc 11,27-28). A la lloança que una dóna fa sobre la seva Mare, Jesús li respon que “seguir la voluntat del Pare és més gran que la maternitat de Maria”. Per això, ha assegurat el P. Joaquim que “tota la humanitat pot fer, per amor a Déu, com Maria”.

Alternant el castellà amb la fabla aragonesa, la celebració ha comptat amb la vistosa ofrena de flors a la Mare de Déu del Pilar i ha acabant entonant el seu himne i un efusiu “Viva la Virgen del Pilar!”.

Mossèn Joan, soci d’honor de la Casa de Aragón, ha estat especialment recordat durant la celebració. Un centre de flors i la cinta de la Mare de Déu també han fet visible en la seva tomba l’estima de l’entitat i dels seus socis.

La jornada festiva s’ha completat amb un magnífic Festival de Jotes a la plaça de sant Joan i un dinar de germanor que ha posat punt i final als actes de les festes del Pilar a Lleida que s’havien iniciat quatre dies abans.

 

  

  

 

 

  

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn