Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

19 gener 2014
Categoria/es: General

FESTIVAL DELS IMMIGRANTS – JORNADA MUNDIAL DE LES MIGRACIONS

Lleida ha celebrat el centenari de la celebració de la Jornada Mundial de les Migracions amb una Eucaristia presidida pel bisbe Joan Piris i concelebrada per Mn. Joan Mora, Delegat d’Atenció Pastoral als Immigrants i Mn. Adrià Burca, sacerdot romanès, seguida d’un festival folklòric. Els actes han tingut lloc al Col•legi Maristes Montserrat.

La celebració ha estat precedida per una presentació de la Jornada a càrrec de Jesús Mejía. Després d’agrair a totes les persones que han fet possible la trobada de tots els qui “per diferents motius un dia vam decidir abandonar la comoditat de les nostres cases i la calor del nostre poble per unir-se al col•lectiu creixent dels immigrants” s’ha referit al Missatge del Papa Francesc per a la Jornada: “Amb el lema d’enguany «emigrants i refugiats vers un món millor», el Papa ens convida a seguir un full de ruta que ens porti a trobar la unió i la solidaritat i la integració per poder viure tots en un món millor. El seu desig és que en els nostres camins puguem trobar una mà oberta per experimentar la solidaritat fraterna i el caliu de l’amistat.”

Aquest anhel de comunió l’ha reforçat el senyor bisbe en l’homilia al demanar que la pluralitat d’identitats culturals sigui motiu d’enriquiment per a la societat i d’unitat de l’Església de Crist. Igual que la Sagrada Família va mantenir la confiança en Déu en el seu exili a Egipte, també els immigrants estan cridats a construir un món millor fent experiència de la seva fe i anunciant l’evangeli.

Després de la Missa ha iniciat el festival folklòric que enguany ha preparat la comunitat romanesa catòlica, amb el lema “Mira al cel”. L’han presentat Florentina i Ionut. Hi ha hagut una àmplia participació de grups de països dels tres continents: equatorians, bolivians, mexicans, colombians, romanesos catòlics, peruans, coptes d’Egipte, romanesos ortodoxos, guineans, el grup sardanista Jericó i el grup jove del Carme. Els representants de cada país han fet una breu ressenya de la seva terra i d’un dels personatges més significatius. Tot per a un major coneixement de les diferents realitats nacionals i un pas més de cara a la proximitat entre tots.

L’espectacle s’ha caracteritzat per la qualitat i la varietat de les actuacions, entre les quals hi ha figurat la sardana interpretada pel grup Jericó que dirigeix Pepita Elvira. En el seu segon any de rodatge el grup ha fet una exhibició amb un extraordinari domini de la dansa catalana amb punt lliures. Tot un símbol i una realitat d’integració la d’aquest grup sardanista d’immigrants.

Amb una gran agilitat l’espectacle ha acabat puntualment i hi ha hagut temps per al pica-pica de degustació d’aliments al pati dels Maristes. Són d’agrair les aportacions de diferents restaurants llatins i de persones particulars que han fet un aperitiu de qualitat. I cal felicitar a la comissió organitzadora, a Gina i a Rosa.

El senyor Bisbe ha estat present durant tot el festival, acompanyat per Mn. Joan Mora, Mn. Adrián Burca, pel P. Daniel Simón, sacerdot ortodox, i el sacerdot egipci Abuna Rewes. Una bonica mostra d’unitat i fraternitat en una Jornada coincident amb l’inici de l’Octavari per a la unitat dels cristians.

En aquest centenari de la Jornada Mundial de les Migracions la nostra diòcesi també celebra el desè aniversari de la creació de la Delegació d’Atenció Pastoral als Immigrants, dirigida per Mn. Joan Mora. Inicialment aquesta jornada s’havia celebrat amb una Eucaristia a l’església de Sant Joan seguida d’un pica-pica. Enguany ha estat la setena edició del festival folklòric després de la Missa. Una encomiable iniciativa de Mn. Joan que any rere any ha fet realitat que els immigrants siguin a la nostra ciutat “una sola família”, tal com resava el lema de la jornada de fa tres anys.

Per segona vegada consecutiva el temps ha desaconsellat fer la marxa de torxes la vigília de la jornada. Sí s’ha pogut realitzar el ja tradicional Campionat de futbol, amb la participació de sis equips llatinoamericans. Els resultats de la competició esportiva arbitrada per Lamine Maria han estat:

1. Euroamérica de Ecuador, primer premi
2. Ecuainter – Ecuador, segon premi
3. Perú, tercer premi

També hi ha hagut un premi per al millor porter: Adam Polido Quinatana.

Expressem el més sincer agraïment al Col•legi Maristes Montserrat per acollir aquesta celebració festiva posant a la nostra disposició les seves instal•lacions, i fent que la Jornada de les Migracions hagi tingut, a Lleida, un caliu tan especial.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn