Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

18 desembre 2017
Categoria/es: General

HEM REBUT LA VISITA PASTORAL DEL BISBE SALVADOR

El nostre bisbe Salvador Giménez Valls ja ha realitzat la anunciada Visita Pastoral a la Unitat Pastoral que conformen les parròquies de Sant Joan Baptista i la Mare de Déu del Carme, i el Santuari de Sant Antoni de Pàdua. A continuació es detallen els actes més rellevants que han tingut lloc entre el 6 i el 17 de desembre seguint aquest programa:

 


  

DIMARTS 6 DE DESEMBRE, FESTA DE SANT NICOLAU

Trobada amb la comunitat ortodoxa romanesa.-

El primer acte realitzat pel senyor Bisbe ha estat la visita a la comunitat ortodoxa romanesa, el 6 de desembre, festa de sant Nicolau, després de la cerimònia litúrgica celebrada en honor d’aquest Sant molt venerat. L’han acompanyat de mossèn Joan i mossèn Joan Ramon. El pare Daniel Simon ha agraït els onze anys d’acolliment i bona convivència a la parròquia del Carme “por habernos considerado como miembros de una misma Iglesia” mostrando que “somos más hermanos de lo que habíamos pensado”.

Com a mostra del seu reconeixement al bisbe Salvador, que com els anteriors bisbes diocesans durant aquests anys també han acollit molt bé a la comunitat ortodoxa romanesa “sin distinciones entre sus fieles y nosotros” i “en agradecimiento por la fraternidad que nos une a Jesús, hijos de un mismo Padre y miembros de la Iglesia del Señor”, el pare Daniel l’ha obsequiat amb un pom de flors i una icona de santa Parascheva, patrona de Iasi (Moldàvia, Romania). El Bisbe ha felicitat al pare Daniel per la construcció del nou temple i ha agraït la icona que “colocaré en mi despacho para rezar por la unión de todos los cristianos”. Mossèn Joan Ramon ha intervingut per expressar que “nosotros hemos aprendido de su generosidad, culto y piedad” i ha afegit que “con el trato y la amistad prevalecen las coses que nos unen, como son el amor a la Virgen María, y la vida cristiana.”

A petició del pare Daniel, el bisbe Salvador ha donat la benedicció als feligresos de la comunitat ortodoxa amb un ungüent sagrat, seguint el ritual característic al final de la litúrgia. L’acte ha estat una manifestació de la força de l’ecumenisme de cor en una de les darreres celebracions litúrgiques celebrades al Local parroquial del Carme abans de la inauguració de la nova església ortodoxa, prevista per Nadal.

  

  

Dinar i visita a la nova església ortodoxa.-

Després de convidar al Bisbe i als mossens de la parròquia a dinar al restaurant romanès Transilvania, el pare Daniel i la seva esposa Camelia han volgut mostrar les noves instal·lacions de la nova església ortodoxa, situada al passeig de Ronda, en l’emplaçament de l’antiga Comissaria de la Policia Nacional, adquirida l’octubre de 2014.

De les tres plantes de l’edifici, de moment s’ha habilitat la planta baixa com a església. L’ampli espai de culte cobert amb una cúpula central i dues més petites a la façana, compta també amb dues sagristies –una de les quals s’utilitzarà com a confessionari-, guarderia, sala de catequesi, sala de lactància i els serveis. Com que està previst que sigui un centre cultural romanès, en una segona fase de les obres s’acabaran les dependències de la primera planta on, a més del cor, hi haurà una sala d’exposicions, sala del consell pastoral, menjador, despatx, banys i dues habitacions de protocol. Tot i que l’estil no és l’ortodox autèntic, s’ha intentat crear en l’estructura existent “un espai on Déu davalli entre nosaltres i nosaltres elevem els cors vers Ell”.

   

 

DIJOUS, 8. FESTA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ

Missa i dinar amb els romanesos catòlics.-

El bisbe Salvador ha concelebrat l’Eucaristia a l’església del Carme amb mossèn Adrià i mossèn Joan Ramon. “Siento no poder dirigirme en la llengua de vuestro país, pero más que por la lengua todos estamos unidos por la fe en Jesús que prolonga su presencia en la Eucaristia”, ha dit el Bisbe adreçant-se a la comunitat romanesa catòlica, agraint mossèn Adrià per la dedicació a una part del seu poble a Lleida. “En las fiestas tenemos momentos de nostàlgia i de recuerdo a nuestro país”, ha afegit, i s’ha referit a la Verge de la Unitat, la seva patrona: “La Virgen María està en el corazón del Adviento y me alegra que esta fiesta coincida con mi Visita Pastoral a estas parroquias a las que estáis unidos, como también lo estáis a esta diòcesis”. El Cor Miorita ha acompanyat amb cants marians la celebració. També s’ha volgut ressaltat la festa en honor de la Immaculada Concepció amb l’ofrena de deu estrelles símbol de les virtuts de Maria.

Al migdia la comunitat romanesa catòlica ha convidat el bisbe Salvador i mossèn Joan Ramon a un dinar al Local parroquial del Carme. Hi han assistit els tres sacerdots romanesos que exerceixen el seu ministeri al bisbat de Lleida, mossèn Adrià Burca, mossèn Paul Fecheta i mossèn Adrià Budai, juntament amb un bon grup de membres de la seva comunitat. A més de bons aliments, la comunitat romanesa ha compartit amb el bisbe les seves inquietuds i dificultats, les seves alegries i els seus projectes.

  

  

   

Missa solemne a Sant Joan.-

El bisbe Salvador també ha solemnitzat la festa de la Immaculada Concepció presidint l’Eucaristia a la parròquia de Sant Joan concelebrant amb mossèn Joan Ramon. La Coral del Carme ha acompanyat musicalment la cerimònia preparada pel grup de pastoral de la parròquia. El Bisbe s’ha adreçat als feligresos en l’homilia per a comentar la Paraula de Déu proclamada amb el missatge de la Salvació de Déu, que comptà amb la col•laboració incondicional de Maria a qui “contemplem com a Reina i Senyora, Mare de Crist, intercessora i el nostre model a seguir, i li demanem que en la nostra vida fem allò que Déu ens demana”.

El Bisbe també ha fet referència a la importància de la Visita Pastoral ja iniciada a l’arxiprestat Seu Vella: “Li demano al Senyor que sigui ben profitosa perquè siguem més fidels a escoltar la Paraula de Déu, més constants vivint-la i alegres predicant-la, i que la Mare de Déu ens ajudi a obrir el camí de la vida definitiva”. Les pregàries també han elevat a Déu totes les realitats de les nostres parròquies i que la Visita del bisbe Salvador ens faci més conscients que tots formem part d’una mateixa Església. Acabada la celebració, molts feligresos han anat a saludar personalment el bisbe Salvador.

  

  

Visita Residència Adesma i Missa als PP. Franciscans.-

La visita a la comunitat dels pp. franciscans ha tingut lloc per la tarda del matix dia de la Immaculada. S’ha iniciat visitant als malalts de la Residència d’ancians ADESMA, molt unida al santuari-convent de Sant Antoni de Pàdua. El Bisbe, acompanyat de mossèn Joan Ramon, ha saludat els ancians que estaven a la sala de la Residència i ha pogut valorar aquest entorn entranyable, fruit de la qualitat professional i humana de l’equip de treballadors que els atenen juntament amb l’atenció espiritual dels “frarets”.

Els residents han rebut amb alegria la visita del nostre Pastor, que també ha tingut l’oportunitat de departir amb la comunitat de pares franciscans amb els qui ha concelebrat l’Eucaristia vespertina. Mossèn Joan aquesta vegada ha pogut unir-se a la celebració de la Immaculada Concepció, una de les festes més celebrades tradicionalment pels seguidors de sant Francesc d’Assis.

Durant la celebració eucarística, el Bisbe s’ha adreçat als feligresos reunits al santuari per traslladar-los l’objectiu de la seva Visita Pastoral: “aprofundir en la fe, l’esperança i la caritat, i per a parlar, escoltar i sobretot conèixer com viu la comunitat franciscana i els laics que segueixen aquest carisma.” També ha demanat “que ens preguntem com prediquem el Crist perquè siguem una comunitat molt missionera, i prediquem amb paraules i obres el Crist.” Finalitzada la Missa, la comunitat franciscana ha obsequiat als feligresos que hi ha assistit amb un piscolabis a la sagristia del convent.

   

   

DILLUNS, 11

Reforç escolar.-

La parròquia del Carme amb la col•laboració dels Voluntaris de “La Caixa” de la delegació de Lleida, VOLCALL, fan reforç escolar als nens i nenes de famílies en risc d’exclusió social del casc antic, dilluns i dimecres de 6 a 7 de la tarda, al Local parroquial del Carme per cinquè any consecutiu. El bisbe Salvador, acompanyat per mossèn Joan Ramon, s’hi ha fet present al finalitzar la sessió d’aquest dilluns 11 de desembre. Albert Molias, responsable de VOCALL; Josep Maria Perelló, promotor del Reforç, i Eva Vidal, la responsable actual, li han presentat els professors i el grup d’alumnes que atenen.

Tots han rebut la visita del nostre prelat amb alegria i han atès les seves preguntes i comentaris interessant-se per ells i pels seus estudis. Acabada la sessió de Reforç escolar, professors i alumnes s’han reunit amb el Bisbe en una estona de diàleg a la que també s’hi ha unit mossèn Joan. El Bisbe també ha saludat els pares dels més menuts quan els anaven a recollir i s’ha adonat del bon ambient de treball, col•laboració i relacions humanes que hi ha entre tots.

Després que els alumnes marxessin amb el berenar que sempre se’ls hi proporciona, la reunió ha continuat amb els professors i responsables. El Bisbe ha lloat la gran tasca que realitzen en favor d’aquests nens als quals ajuden a fer els deures i a la comprensió dels temes treballats a l’escola, amb el complement formatiu personal en hàbits i en la cultura i costums del nostre país.

   

  

Consell de Pastoral.-

El bisbe Salvador s’ha reunit, a continuació, amb el Consell de Pastoral de la Unitat Pastoral. A més de mossèn Joan i mossèn Joan Ramon, també hi ha participat el pare Joaquim Recasens, en representació del santuari de Sant Antoni de Pàdua. En primer lloc hi ha hagut la presentació personal dels membres del consell i la dedicació particular al servei de les parròquies. També hi ha hagut un diàleg sobre temes parroquials i eclesials. El Bisbe ha dit que els responsables de la parròquia són els mossens però necessiten de l’ajuda dels laics i ens ha animat a “assumir el nostre compromís com a batejats, a ser col•laboradors i sentir nostra la parròquia.” També ens ha demanat que procurem fonamentar la nostra vida en Jesucrist. La reunió s’ha iniciat i s’ha acabat resant t el Parenostre, la pregària que Jesús ens va ensenyar.

  

   

DIMARTS, 12

Grup de Catequesi.-

La trobada del bisbe Salvador amb l’equip de catequistes ha estat molt rica en diàleg sobre la dinàmica seguida en la catequesi, l’acompanyament del mossèn i la confiança que els pares posen en la parròquia al demanar la formació cristiana dels seus fills. Agraïment i confiança que les catequistes també sentim i que esdevenen un repte per a viure en coherència amb la nostra fe.

Tot seguit, el Bisbe i mossèn Joan Ramon han dirigit una catequesi conjunta amb els nens, i alguns pares, entrant en diàleg sobre l’Església i la missió dels bisbes i mossens. Tot enmig de cants i pregàries que han continuat a la capella del Santíssim, lloc habitual de la darrera part de la catequesi, amb la presència de mossèn Joan.

  

  

Ministres de Comunió i lectors.-

El bisbe Salvador ha explicat breument els vuit ordes menors ministerials i la seva reordenació a partir del Concili Vaticà II en dos, el de lector i acòlit, funcions realitzades pels laics i només s’institueixen als qui es preparen per al diaconat permanent o presbiterat, i la creació del ministre extraordinari de la Comunió. Després d’agrair el servei que presten als malalts o impedits per portar-los-hi els més gran que tenim, l’Eucaristia, ha fet lliurament d’alguns nomenaments d’aquest ministeri a persones que s’estan preparant per a iniciar aquest servei vinculat a la pastoral de la salut. A continuació el Bisbe ha valorat el servei de lector de la Paraula de Déu i ha donat alguns consells per a proclamar-la adequadament.

  

Missa a Sant Joan: cases regionals.-

La Federació de Cases i Centres Regionals de Lleida ha celebrat el seu 35è aniversari amb una Eucaristia a l’església de Sant Joan Baptista programada dins de la Visita Pastoral del Bisbe a la nostra Unitat Pastoral. Cosme García, president i ànima de la Federació ha agrait “los treinta y cinco años de permamencia de Cases y Centros que se unen y quieren fraternalment.” El Bisbe ha concelebrat amb mossèn Joan Ramon Ezquerra, mossèn Adrià Burca, pare Joaquim Recasens i mossèn Francisco José Ribas.

Els grups Romero y Jara, Za-Hu-Te, Nacencia i Cengallei, de les Cases d’Andalucía, d’Aragón i d’Extremadura, i del Centro Galego, han posat música i sentiment a la celebració mariana per la presència de les imatges dels patrons de les cases i centres regionals, majorment advocacions marianes. El Bisbe s’hi ha referit com a representacions particulars de la Mare de Déu, que és única. I li ha demanat que sigui Ella qui ens ajudi a sentir, actuar i parlar per preparar bé el Naixement del Senyor”. La Salve Rociera ha posat un punt final molt emotiu a una celebració molt ben preparada i participada pels diferents centres i cases regionals.

  

  

 

DIMECRES, 13. FESTA DE SANTA LLÚCIA

Rosari i Hora Santa. Rober Litúrgic. Consell Economia i Secretaria.-

Adoració i Contemplació ajudats amb la Paraula de Déu, les reflexions del papa Francesc, pregàries i cants, tot curosament preparat per Carme Santamaría i Isabel Clavera. El res del Sant Rosari davant del Santíssim, a l’inici de l’Hora Santa del dimecres, hem comptat amb la presència, l’oració i la reflexió del nostre bisbe Salvador. Ha recordat les obligacions del cristià –escoltar la Paraula de Déu, resar, professar la fe i celebrar-la, col•laborar amb l’Església i predicar amb la nostra vida- que es resumeixen en: “Estimar Déu i el proïsme”. I ha demanat al Senyor que sapiguem complir amb el què ens ha demanat sense oblidar-lo mai: “Estimar Déu, adorar-lo” per a fonamentar la vida cristiana posant-nos davant Déu, lloant-lo i escoltant-lo.

El mateix dia el Bisbe s’ha reunit amb les senyores del Rober Litúrgic, també ha venerat santa Llúcia a la capella que té dedicada a l’església del Carme. A continuació, s’ha reunit amb el Consell d’Economia i Secretaria de la Unitat Pastoral.

  

 

DIJOUS 14

Visita a institucions.-

Ha estat un matí molt intens de visites a institucions de la demarcació parroquial. El bisbe Salvador ha anat acompanyat per mossèn Joan Ramon Ezquerra i Cosme García. La jornada s’ha iniciat amb un esmorzar al restaurant El Galeó i la visita a la Penya del Barça, situada a la primera planta. A continuació la ONCE, l’Associació de Veïns Noguerola-Avda. Segre-Estació i la Coordinadora de Jubilats i Voluntariat Senior de l’Ajuntament. Al Col•legi de la Sagrada Família el Bisbe va poder assistir a una escenificació del Pessebre vivent amb les nadales dels nens i nenes d’Educació Infantil.

A més de conèixer aquestes institucions i les persones que tenen al capdavant, el Bisbe també ha visitat el restaurant La Masia i el forn La Montserratina. A tot arreu ha estat objecte d’una càlida acollida. Al llarg del recorregut pels carrers del barri, també ha descobert espais patrimonials com l’antiga parròquia de Santa Maria Magdalena i les Termes romanes d’Ilerda.

  

   

Fundació JERICÓ.-

La visita a la seu de la Fundació Jericó, al carrer Tallada 33, va tindre unes connotacions especials. Allí el Bisbe es va reunir amb mossèn Joan, mossèn Joan Ramon, la junta directiva de Jericó, treballadors, voluntaris i usuaris de l’Alberg i del Centre d’Acompanyament. La trobada es va iniciar amb una oració presentant els símbols del que representa Jericó: la pregària, la Paraula de Déu, el pa i la rosa de Jericó. Aquesta planta, de connotacions bíbliques i que representa la transformació del mal en bé va ser l’obsequi que David, col•laborador de Jericó, va oferir al Bisbe després d’explicar tot allò que representa Jericó en la intensa i reeixida tasca d’acollir, protegir, integrar i promoure els seus usuaris.

A continuació s’ha iniciat un diàleg obert i molt colpidor entre els presents que ha ajudat al Bisbe a prendre consciència del que és i representa Jericó i la gran obra que realitza.

Oració:

“La simple acogida no basta. No basta dar un pan si no se acompaña de la oportunidad de aprender a caminar con ellos. La caridad que deja a los pobres tal i como están no es suficiente. La misericordia verdadera, aquella que Dios nos da y nos enseña, pide Justicia, pide que el pobre encuentre su camino para dejar de ser pobre.
Cada uno de nosotros trae consigo mismo una historia de vida que nos habla de los dramas de las guerras y los conflictos de cada país, pero ante todo cada uno de nosotros porta una riqueza humana y religiosa, para acogerla y no para temerla.
Pedimos al Señor por todos nosotros: trabajadores, voluntarios, benefactores, que no solo donan algo de tiempo, sino que tratan de establecer una relación y acogida, reconociéndonos como personas dignas, comprometiéndonos a encontrar respuesta concreta a las necesidades. A mantener siempre viva la esperanza. Ayudémonos a recuperar la confianza. Demostrémonos a que en la acogida y la hermandad se puede abrir una ventana al futuro; más que una ventana, una puerta, y que nos permita dar un fututo.
La diversidad de religiones, culturas, venimos de diferentes países de situaciones distintas. «NO tensamos miedo a las diferencias». La fraternidad nos hace descubrir que son un tesoro. «Son un regalo para todos». Vivamos la fraternidad.”

   

  

 

DIVENDRES, 15 i DISSABTE, 16

Grup de Bíblia – Vida creixent.- 

Tots els grups parroquials han rebut la visita del bisbe Salvador i han dedicat la seva trobada setmanal a tenir un diàleg molt cordial i intens sobre la tasca pastoral que desenvolupen. El dijous al vespre va ser el torn del grup de Bíblia que condueix Francesca Agustí i que aquest curs estan completant l’enriquidor projecte formatiu de lectura i comentari de la Bíblia endegat fa dos anys. I el divendres per la tarda ha estat el torn del nombrós grup de Vida Creixent, d’esperit jove i animós, amb el matrimoni Josep Maria Condal i Maria Beneit al capdavant.

Visita a malalts i impedits.-

Aquest és un dels capítols que el Bisbe i els mossens de la Unitat Pastoral han tingut molt interès en cuidar. A més de la Residència Adesma, durant aquesta setmana el Bisbe ha visitat la Residència Castrillon i en breu ho farà a la Residència Moltserrat.

Un nombrós grup de malalts o persones impedides que viuen al seu domicili i que habitualment reben l’atenció de les visitadores de malalts de la parròquia, o bé que ho han sol•licitat amb l’avinentesa de la Visita Pastoral del bisbe Salvador, també han tingut l’oportunitat que el prelat es faci proper a ells durant aquests dies. Per a tots ha sigut una oportunitat de sentir la proximitat del nostre Pastor; per a molts ha estat també un motiu de joia compartida que han fet extensiva a d’altres veïns i coneguts.

   

  

 

DIUMENGE 17

Missa de cloenda de la Visita Pastoral al Carme.-

 La Missa vespertina del diumenge ha solemnitzat la cloenda de la Visita Pastoral del Bisbe Salvador, que l’ha concelebrat amb mossèn Joan, mossèn Joan Ramon i el padre Amancio. La Coral del Carme i el grup hondureny han acompanyat amb els seus cants la celebració que ha comptat amb molta participació dels feligresos de les parròquies de la Unitat Pastoral.

El Bisbe ha agraït la visita realitzada a tots els grups, òrgans, comunitats i feligresos de les parròquies, el treball dels seus mossens i l’acolliment dispensat en tot moment. Les seves paraules s’han volgut centrar, especialment, en la Paraula de Déu “perquè no ens oblidem que el temps d’Advent és temps de preparació per al Nadal”. Inspirant-se en les lectures proclamades ens ha proposat fer-ho seguint dos signes, una actitud i un model, per a predicar el misteri del Nadal amb la nostra vida. L’actitud de l’alegria interna, associada al fet de viure la fe: «viviu sempre contents» (1Te 5,16), i la figura de Joan el baptista, per la seva coherència i humilitat.

 

  

  

La Visita Pastoral del bisbe Salvador a la nostra Unitat Pastoral ja s’ha acabat. Els actes realitzats han anat força més enllà dels que inicialment s’havien programat. El Bisbe ha conegut de primera mà la realitat humana i espiritual de les nostres parròquies. Nosaltres també hem tingut l’oportunitat de copsar la seva proximitat i disponibilitat. Certament el seu lema “Prop de vosaltres” és una realitat. Gràcies senyor Bisbe!!

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn