Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

7 abril 2011
Categoria/es: General

HOMENATGE A VÍCTOR P.PALLARÉS

Entre les activitats destacades de l’Associació d’Amics del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, d’enguany, destaca l’Homenatge al nostre pintor en VÍCTOR P.PALLARÈS. Amb aquesta finalitat ens vam desplaçar a la Parròquia de la Pobla de Cérvoles, als palaus de la Diputació i de la Paeria, i a la Parròquia del Carme, de Lleida.

En tots aquests indrets vam gaudir de les explicacions dels respectius especialistes i, en especial, de les del propi autor, en Víctor P.Pallarès, el qual ens va immergir en la filosofia i la tècnica de cadascuna de les seves obres. Va ser un homenatge merescut en el transcurs del qual els principals beneficiats vam ser els nombrosos assistents.

Josep-Maria Currià

 

Després de visitar la Diputació, on es conserva la pintura mural que engalana la paret frontal del Saló de Plens, han vingut a l’església del Carme. Aquí hi ha una magnífica pintura mural que decora l’absis del temple, dedicat al Misteri Pasqual, i quatre panells amb imatges de la Mare de Déu, obra de l’artista homenatgeat.

Després de donar la benvinguda al grup, Mossèn Joan ha cedit la paraula a Víctor P.Pallarés. Ell mateix ha explicat que fou Mn. Joan Ramon Ezquerra qui, poc després de la seva presa de possessió com a rector de la parròquia de la Mare de Déu del Carme, li encomanà el projecte de pintar l’absis, a més de la direcció del projecte de reforma del temple, que es realitzaria entre el mes de gener i octubre de 1997. Aquest va consistir en retirar el baldaquí que hi havia damunt l’altar –va ser una tasca molt complexa per les pesades bigues de ferro que el sustentaven-, rebaixar el nivell de l’altar en un graó i repintar les parets amb tons més clars i diferenciats per a que destaquessin tots els elements arquitectònics.

La decoració del pany de paret d’uns 50 metres quadrats de l’absis amb pintures murals representen diverses escenes de la vida de la Mare de Déu, destacant algunes de les seves facetes distintives:

  • A la dreta, l’Anunciació (serva, esclava) i les Noces de Canà (mare, clement)
  • A l’esquerra, els Esponsoris (esposa) i la Visitació (amistat)
  • A la part central hi ha el Misteri Pasqual: passió i mort de Jesús al centre; insinuació de la resurrecció (tomba buida i llençol caigut) a l’espai esquerre superior; vinguda de l’Esperit Sant sobre els apòstols, a la dreta.

Aquest conjunt pictòric es va completar, posteriorment, amb la decoració de les quatre arcades situades damunt de l’absis amb quatre panells, dos pintats damunt fusta, els altres dos mes exteriors, pintats directament, amb quatre advocacions marianes, sota l’expressió del Magníficat “Tots els pobles em diran benaurada”, advocacions representatives dels pobles amb els qui ens uneixen vincles més estrets:

  • TOTS: la Verge de Guadalupe (Llatinoamèrica)
  • ELS POBLES: la Mare de Déu de Montserrat (Catalunya)
  • EM DIRAN: la Mare de Déu del Pilar (Espanya)
  • BENAURADA: Mare de Déu de Lourdes (universal)

Víctor P.Pallarés va confessar sentir-se molt satisfet d’aquest conjunt pictòric –“les pintures més boniques que he fet”– i d’haver-se sentit molt a gust realitzant aquest ambiciós projecte en una casa que estima molt i on s’ha sentit sempre envoltat d’amics. També va fer referència a la restauració de les pintures de Serrasanta de la capella del Santíssim del mateix temple del Carme, a qui va haver d’imitar totalment la seva manera de pintar en un panell que calgué pintar de nou perquè estava malmès i –va afegir- “ningú se n’ha adonat”.

Després va prendre la paraula Enric Castells, president de TOAR. Del temps en què treballava a la Impremta Artis, va ressaltar la faceta de cartellista de Víctor P.Pallarés: “el millor de Lleida”. Com a bon amic -afegí- sempre va col•laborar en la difusió dels actes del grup de teatre TOAR.

Hi van haver altres intervencions que complementaven elogis a l’obra de l’artista lleidatà. Va ser particularment significativa la intervenció de la seva esposa Anna Maria Luque en referir-se al valor i la qualitat de les seves representacions abstractes, que estan subjacents en tota l’obra pictòrica de Víctor P.Pallarés, perfectament encadellades amb les formes figuratives del primer pla. Una obra admirable pel seu treball compositiu rigorós amb una perfecta harmonia visual de formes i colors.

Va ser un acte senzill i emotiu que va cloure amb el record de l’expressió premonitòria d’un pintor lleidatà que li deia en un article: “Parlaran de tu i diran coses que no has pensat mai”.

Mossèn Joan va regalar a tots els assistents el llibre del Cinquantenari del temple de la Mare de Déu del Carme, on s’explica l’obra de Víctor P. Pallarés i la revista que recull totes les activitats que es van realitzar en la celebració de l’efemèride, l’any 2009.

Agraïm als Amics del Museu de Lleida  l’organització d’aquest merescut Homenatge  al gran pintor lleidatà Víctor P.Pallarés i la seva presència en l’església de la Mare de Déu del Carme.

 

 

Fotos de l’obra de Víctor P. Pallarés: Josep Porta

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn