Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

15 octubre 2014
Categoria/es: General

INICI DE L?ANY JUBILAR TERESIÀ

Una missa solemne al Monestir del -Sagrat Cor de les Carmelites Descalces, a la Caparrella, presidida pel bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, ha inaugurat el diumenge 12 d’octubre els actes del Vè Centenari del Naixement de Sant Teresa d’Àvila a la nostra Diòcesi. Mn. Joaquín Lax, Mn. Vicenç Ros, el P. Jesús Sans i el P. David Jiménez han concelebrat l’eucaristia amenitzada amb els cants de la coral l’Estel, del Cercle de Belles Arts, dirigida per Gemma Naranjo.

En l’homilia el bisbe Joan ha comentat les actituds que hem d’assumir a l’acceptar la invitació al convit al qual som cridats i canviar-nos de vestit per l’ocasió, per entroncar amb les actituds evangèliques més elementals.

El dimecres 15 d’octubre, coincidint amb el dia de Santa Teresa de Jesús, el Bisbat de Lleida s’ha sumat als actes commemoratius de l’Any Jubilar Teresià amb la celebració d’una eucaristia presidida igualment pel Bisbe de Lleida i concelebrada per l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, i la comunitat carmelitana de Lleida amb el seu prior, P. Jesús Sans, preveres representants de les diferents parròquies del Bisbat i també pels religiosos de les comunitats: mercedària, franciscana, ignasiana i salesiana. La celebració ha tingut lloc al Santuari-Parròquia de Santa Teresina de l’Infant Jesús de la Comunitat de Carmelites Descalços. Hi ha participat la coral Flor del Carme, dirigida per Montse Posino.

El bisbe Joan Piris ha donat la benvinguda a tots els assistents i molt especialment a Mons. Joan Enric Vives, per assistir a l’apertura del Vè Centenari al Bisbat de Lleida, ja que a la diòcesi d’Urgell no hi ha cap comunitat de Carmelites. Durant l’homilia el bisbe Joan s’ha referit al missatge del Papa Francesc al bisbe d’Àvila, Mons. Jesús Garcia Burillo, amb motiu del Vè Centenari del naixement de Santa Teresa.

En aquesta carta comenta, que a l’escola de la santa ‘andariega’ aprenem a ser pelegrins si recorrem els quatre camins que ens descobreix. El camí de l’alegria, del goig interior del Déu proper i company que ens alegra; no s’aconsegueix sense renúncies, ‘deixant-nos trobar per Jesucrist’ com a centre únic de la vida. El camí de l’oració ens exhorta a trobar moltes vegades el Déu proper i ‘tractar d’amistat amb qui sabem que ens estima’: Jesús. El camí de la fraternitat, en comunió amb els altres; això implica estimar els altres, desprendre’s de si i caminar amb humilitat. Hem de reivindicar ser membres de l’Església, convidats a viure en comunió i a crear comunió. I, finalment, el quart camí, que és saber viure el propi temps sense lamentar-se, acceptant les dificultats que van arribant. La seva experiència mística no va separar-la del món, al contrari. Aquest és el realisme teresià: resar per a comprendre bé el que passa i així actuar millor.

El Bisbe ha acabat l’homilia recordant que el beat Papa Pau VI va declarar que Teresa exalta vitalitat i espiritualitat dinàmica. La unió amb Déu l’ha convertit en llum i saviesa de les coses divines i humanes. Aquest és el secret que la converteix en font de vida. Que el Senyor ens ajudi a estar molt temps al pou de l’aigua viva tractant moltes vegades d’amistat amb qui sabem que ens estima. En aquest sentit ens va animar amb les paraules del P. Agustí Borrell, provincial dels carmelites, a que el centenari sigui “una oportunitat per mirar endins”,

En ambdues celebracions el lliurament de les ofrenes ha estat precedida per uns nens vestits amb l’hàbit carmelità. Després de la veneració de la relíquia de Santa Teresa, hi ha hagut un recital de poemes interpretats per Mª Carme Mor, Mª Cruz Nebot i Roser Vergés.

El Santuari – Parròquia de Santa Teresina ha estat un dels llocs assignats per a poder participar del jubileu en aquest any de gràcia teresià, on podem anar a rebre’l com a regal de la misericòrdia de Déu, amb els requisits establerts per la Santa Seu.

La parròquia del Carme en comunió amb el Secretariat de Pelegrinatges del Bisbat de Lleida participarà en el pelegrinatge d’una setmana que tindrà com a fites principals, Alba de Tormes i Àvila, ciutats on la santa va deixar la seva empremta. També pensem arribar a Fàtima i Lisboa, a més d’altres ciutats del recorregut.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn