Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

28 maig 2011
Categoria/es: General

JERICÓ: CENTRE DE SOLIDARITAT DE LA PARRÒQUIA DEL CARME

Dissabte, 28 de maig a les 19 h. Mossèn Joan acompanyat dels col•laboradors de Caritas parroquial i d’atenció als immigrants i altres col•lectius necessitats ha inaugurat el Centre de Solidaritat Jericó de la parròquia del Carme. Prèviament ha explicat el seu procés de gestació.

Al voltant de la parròquia del Carme sempre hi ha hagut molta gent buscant uns serveis. La massificació d’aquesta demanda ha propiciat la decisió d’habilitar el local de l’edifici nº 16 del carrer Gral. Brito, propietat de la parròquia per atendre-la més dignament. Malgrat la senzillesa de l’obra -fonamentalment pla-dur- el resultat ha estat espectacular per la vistositat del disseny i dels acabats, reutilitzant les portes i el mobiliari del comerç Josa i Gassó, donació del seu propietari Jaume Josa, col•laborador de la parròquia.

El nom Jericó és una al•lusió a la paràbola evangèlica del Bon Samarità, reproduïda en una imatge en un dels laterals del Centre. Al seu costat la cita evangèlica “Un home baixava de Jerusalem a Jericó…” (Lc 10, 30) en set idiomes diferents -català, castellà, romanès, anglès, francès, portuguès i àrab- els de parla més freqüents de les persones que demanen atenció a la parròquia.

Quatre vidres del bar del costat de l’església del Carme fan una bonica decoració a l’entrada del local. En la part central un element decoratiu en forma de nus simbolitza un llaç que ens uneix, amb la creu al mig. Al fons els dos espais, un pel fons d’aliments, i l’altre com a rober. I la sala gran un espai per a les reunions, en primer lloc de Caritas, la borsa de treball i els col•laboradors de l’atenció als col•lectius de necessitats. ADAIA -projecte de desenvolupament personal per a la dona immigrant- ocuparà aquest espai de 3 a 5 de la tarda, per no poder disposar del pis del carrer del Nord on feia aquest servei fins al present. També els dos Jose Mari estan estudiant el projecte de pisos per als que no tenen sostre. El Centre ha d’acollir tots els projectes de solidaritat de la parròquia.

Mossèn Joan ha destacat el paper fonamental que han jugat unes persones que des del començament hi ha posat molt interés: Valentín i els seus companys –romanesos-; Daniel, especialista molt competent en pla-dur; Jorge –bolivià-, que ha tingut cura de la pintura; Jordi Carles, l’electricista, Josif, el fontaner – romanès. Gràcies a tots ells el centre s’ha pogut obrir molt aviat.

Per a procedir a la inauguració Mossèn Joan ha disposat dos elements: l’encens i l’aigua beneïda. L’arquitecte, Nacho Clavera, que ha fet el projecte i ha sol•licitat els permisos d’obres desinteressadament, ha subjectat l’encens. “Dins d’un local d’aquestes característiques, a part de la materialitat, sempre hi ha d’haver la bona olor de la caritat, de l’amor, de la paciència que ha de comportar una bona convivència. En aquest sentit l’encens, a més de perfumar l’ambient, és el símbol de l’oració que elevem al Senyor. L’aigua, benefactora, s’utilitza per a la neteja; però també és símbol de la vida. Jaume Josa ha estat l’encarregat de subjectar l’aigua per a la benedicció que ha fet després d’expressar el seu agraïment a tots els voluntaris presents.

Manolo Julià ha llegit el fragment de l’evangeli que relata la paràbola del Bon Samarità. Després de subratllar l’element essencial de l’ensenyament de Jesús “el samarità va tractar el proïsme amb amor”, Mossèn Joan ha beneit el local pronunciant aquestes paraules:

“Demanem que el Senyor beneeixi el local i les persones que estem en ell. Et donem gràcies per l’obra que ha culminat a bon termini; per les persones que hi han treballat en fer-la realitat; pels que hi treballaran; que totes les persones que hi passin siguin ocasió de distribuir i compartir els béns de la comunitat; que hi hagi hores de superació i de col•laboració en un clima d’autèntica convivència; que el puguin utilitzar moltes persones en molts anys; que sigui sopluig per a la seva superació. Compensa els qui l’han fet possible. Que l’obra faci créixer la generositat, el respecte a les persones, la dedicació vers tots els seus usuaris. Que la Mare de Déu del Carme el protegeixi, i protegeixi a tots els usuaris. Amen.”

L’acte ha finalitzat amb un senzill aperitiu que han compartit tots els assistents.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn