21 juny 2025
Categoria/es: General

JOAN-RAMON GONZÁLEZ CONDUEIX LA JORNADA DEL PATRIMONI ‘DESCOBRIM SANT JOAN I EL SEU ENTORN’

Organitzada per la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan

Una trentena de persones han seguit la Visita guiada “Sant Joan i el seu entorn” que ha conduït Joan-Ramon González, president de l’Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida en la primera Jornada del Patrimoni organitzada per la Unitat Pastoral El Carme-Sant Joan. González ha estat Cap d’Arqueologia de la Diputació de Lleida (1981-2020) i és historiador, estudiós incansable i activista cultural dedicat a la recerca, difusió i defensa del patrimoni arqueològic, històric i arquitectònic de Lleida i les comarques de Ponent.

Joan-Ramon González ha emmarcat la seva magnífica intervenció en la configuració de la Lleida antiga i l’articulació esdevinguda després de la conquesta cristiana amb les parròquies històriques medievals, la més important de les quals era la de Sant Joan després de la Seu Vella. El temple romanicogòtic de Sant Joan de la Plaça, enderrocat el 1868, i el nou temple neogòtic d’influència francesa projectat per l’arquitecte basc Juli Saracíbar.i executat pel lleidatà Celestí Campmany que introduí modificacions neoromàniques seguint la tradició local. González també ha fet memòria de la destrucció del temple l’any 1936 i la reconstrucció de Regiones Devastadas, destacant l’obra del magnífic altar major, obra de Pere Domènech i Roura, amb l’esvelta agulla que acull l’escultura de Sant Joan obra de Modest Gené.

La visita iniciada a l’interior de l’església ha continuat a la porta de Santa Marta inspirada en la porta dels Fillols de la Seu Vella i on Campmany volia emular la porta meridional del temple vell, així com l’antiga tradició dels Reis. González ha subratllat, però que la iconografia dels capitells de la porta no segueixen la iconografia pròpia de l’Escola de Lleida, sinó que s’inspiren en la cultura popular. Altres capitells de la porta principal, estan inspirats en l’origen llegendari del temple antic.

Després de veure i llegir la plaça commemorativa de la primera pedra, la visita s’ha centrat en la plaça de sant Joan. Un recorregut històric de l’evolució dels usos i la terminologia la plaça íntimament unida al temple que li va donar el nom i que va ser sacrificat per a fer-la més gran. Les seves restes, descobertes durant les obres del primer aparcament subterrani de Lleida, es van salvaguradar perquè erròniament es van associar a la Lleida romana. Restes museïtzades inicialment i que actualment no ens ha estat possible visitar degut al mal estat de conservació. El recorregut ha continuat fins a l’extrem oposat de la polèmica plaça urbanitzada actualment pel també basc Luís Peña Ganchegi.

Tot això i molt més ens ha explicat Joan-Ramon González a través d’una exposició erudita, amena i il·lustrada amb tota mena d’anècdotes mostrant el seu coneixement profund i estima de la parròquia de la seva infantesa.

La segona visita “Descobrim Josep Serrasanta i la seva obra” tindrà lloc dissabte 5 de juliol. Estarà conduïda per Dolors Domingo Rúbies, historiadora autora d’un llibre sobre aquest pintor argentí fill de pares lleidatans. La visita començarà a les 10h a l’església del Carme i continuarà a Sant Pere, la Catedral i Sant Pau, per conèixer les pintures murals de tema religiós que Serrasanta va fer a Lleida. Les inscripcions es poden fer enviant un mail a upcarmesantjoan@gmail.com i fer un donatiu de 3€.

Fotos: Núria M. Torrebella, Josep Maria Currià, M. Pilar Oliva i M. Alba Gaya

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn