Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

16 juliol 2010
Categoria/es: General

JOIOSA CELEBRACIÓ DE LA FESTA PATRONAL DEL CARME

Després dels dies de preparació de la Novena i l’acte de veneració pública a la Mare de Déu en la Processó, hem celebrat joiosament la festivitat de la patrona de la nostra parròquia: la Mare de Déu del Carme.

En una jornada caracteritzada per una gran afluència al temple de feligresos que ofrenaven ciris, flors i, sobretot, pregàries a la Mare de Déu del Carme, han tingut lloc les tres celebracions eucarístiques anunciades.

La Missa de les 11:30 ha estat presidida per Mn. Casildo Rodríguez, sacerdot colombià, que el dia anterior havia participat en la Processó de la Mare de Déu del Carme. En l’homilia ha ressaltat la importància de recordar i “assaborir” que tenim una Mare fidel. També, de la importància que tenen les festes patronals per a preparar-nos per a estar en sintonia amb el Senyor i continuar el nostre camí a la perfecció. La Verge Maria es delia per Déu; per això quan l’Arcàngel li va proposar esdevenir la Mare de Déu, el seu SÍ no es va fer esperar. Després de demanar a les Carmes que estaven presents que aixequessin la mà, els hi va dir que durant tot el dia el rector i ell mateix pregaven perquè la Mare de Déu les ajudi, i perquè elles la tinguin sempre present.

Llevat de l’homilia, Mn. Casildo ha celebrat la missa en català. Mn. Joan, que concelebrava l’eucaristia, ha agrait  i valorat l’esforç d’inculturització que estava fent, així com l’animositat de les seves paraules.

Finalitzada l’eucaristia, que ha estat acompanyada per la música del cor africà, ha arribat el moment de fer la foto de família de “les Carmes”, que ja s’ha convertit en una tradició a la que ben a gust s’hi apunten “Carmes” de diferents llocs de la ciutat i, fins i tot, de les rodalies. Mn. Joan les ha obsequiat amb un escapulari, tot destacant que representa el vestit espiritual de la Mare de Déu i ha d’ajudar a imitar-la, servir-la i estimar-la com a bona mare nostra.

A les 8 del vespre ha tingut lloc la solemne eucaristia presidida per Mn. Joan Ramon Ezquerra i concelebrada per Mn. Joan Mora, Mn. Joan Carles Mandje i Mn. Adrián Burca, sacerdots de la parròquia. També hi han participar el P. Daniel Simon, sacerdot de la comunitat romano ortodoxa, i Antonio Ruiz, diaca. Hi ha assistir l’alcalde de Lleida Sr. Àngel Ros. La Coral del Carme i la romanesa ha realçat la celebració amb els seus cants.

La presència de Mn. Joan Ramon Ezquerra presidint l’Eucaristia, en la que ha estat  durant catorze anys la seva parròquia, ha alegrat molt la nostra comunitat. Ha estat una joia compartida. Mn. Ezquerra ha iniciat l’homilia expressant que li suscitaven sentiments i records molt entranyables de la seva vida sacerdotal. Després s’ha centrat en la figura de Maria que tenim la sort que és Mare nostra. Maria és Mare de tots: “els altres” son els nostres germans, cosa que ens compromet en la nostra relació. Ha continuat ressaltant la humilitat i petitesa de Maria que van despertar la predilecció de Déu per ella, i de la influència de la seva educació en la manera de ser de Jesús. Finalment ens va animar a imitar-la i servir-la, i a posar en ella la nostra confiança.

La processó de les ofrenes va comptar amb la participació de les comunitats del Carme: els romanesos, que van portar un pa, els llatinoamericans i africans van portar terra i llavors; la comunitat autòctona, fruita de l’horta de Lleida. Finalment, uns infants van portar el pa i el vi per a ser consagrats.

Acabada la Missa es va fer la imposició de l’escapulari de la Mare de Déu del Carme i el grup de Confirmació va cantar “Virgen del Carmen bella”, amb l’acompanyament de guitarres i flautes. Es van guanyar un aplaudiment per part de l’assemblea reunida.

La cantada d’Havaneres a la Rambla Ferran, interpretada pel grup Arrels Terra Ferma, ha posat un animat i refrescant colofó final a la nostra festa. Allí, hem continuat gaudint de la presència del nostre alcalde. La Mare de Déu del Carme, patrona també dels mariners, ha unit a través de la música el mar i la terra ferma.

Al llarg de l’actuació, el Jesús i l’Anna, de Casa Roig, han anat servint coca i beure a tots els assistents. Amb la dolçor de la música i del refresc hem posat punt i final a una festa celebrada joiosament. A la Mare de Déu agraïm la nostra joia i a ella la hi oferim!

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn